Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Štrnásť dní prezidenta republiky perom Margity Ivaničkovej z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR

Slovensko, 21. 9. 2009 (Verejná správa 19/2009)



Pri príležitosti štátneho sviatku Dňa ústavy SR prezident Ivan Gašparovič na slávnosti, na ktorej sa zúčastnili najvyšší štátni predstavitelia, zdôraznil význam a nezastupiteľnú úlohu tohto základného zákona nášho štátu: „Ústava Slovenskej republiky je dokumentom postaveným na princípe národnom i občianskom. Tento princíp už vyzdvihuje preambula ako spoločenstvo národa i národnosti. Treba zdôrazniť, že ako rovnoprávnych subjektov. Štátna moc pochádza od občanov. Od všetkých, bez ohľadu na národnosť, vierovyznanie, rasu, vzdelanie, jazyk, politické, či iné zmýšľanie. Myslím si, že to je jadro a základ všetkých ďalších článkov ústavy, počnúc základnými ľudskými právami a slobodami, a končiac ústavnými inštitúciami garantujúcimi humánne hodnoty, ktoré tieto slobody predstavujú. Demokratický politický systém a republikánske zriadenie je základným ústavným atribútom našej štátnosti. Ústava Slovenskej republiky a ústavné zákony tvoria demokratický, ústavný základ právneho štátu.“ Parlamentná demokracia najlepšie zodpovedá potrebám našich občanov a ich vôli uplatňovať politickú moc prostredníctvom svojich volených zástupcov v republikánskej forme štátu. Ivan Gašparovič je presvedčený, že Ústava Slovenskej republiky ako základný dokument nášho štátu obstál v skúške pravdy. Slúži ľuďom, občanom Slovenska. V tom je jej zmysel. Symbolizuje štátnu identitu, základnú spoločenskú dohodu na spravovaní a smerovaní štátnosti. Ústava nás vedie k mravnej a solidárnej forme spolužitia v záujme všetkých a každého.


V Banskej Bystrici, na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 65. výročia SNP vyzdvihol nesmiernu vôľu Slovákov, ktorí v zložitých časoch našli v sebe silu a povstali: „Aj vďaka Slovenskému národnému povstaniu sa môžeme stretnúť tu v Banskej Bystrici. Toto mesto by malo byť posvätným miestom pre všetkých Slovákov. Často sa jednoduchí ľudia doslova celí odovzdali zápasu na strane ľudskosti, proti bezuzdnej svojvôli a krutosti, akú vyprovokoval fašizmus. Všetci musíme byť vďační tým, ktorí išli so zbraňou do hôr a nevedeli, či sa vrátia.“ Zároveň uviedol, že ho mrzí, že ešte aj dnes sa nájdu niektorí historici, ktorí si neuvedomujú, do akých živých rán namáčajú svoje perá a znevažujú fakty i obete.


Počas pracovných ciest navštívil Bardejov, kde sa stretol s primátorom mesta Borisom Hanuščákom. S predstaviteľmi mestskej samosprávy diskutoval o rozvojových projektoch. V historicky cennom centre si prezrel rekonštruované priestory parkanového mestského opevnenia zapísaného v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Neobišiel ani 658. ročník historického a 38. ročník novodobého Bardejovského jarmoku. V ďalšej časti návštevy zavítal do areálu hnedého priemyselného parku. V príhovore ocenil úsilie bardejovskej samosprávy, ktorá zvládla realizáciu mestského projektu rekonštrukcie výrobných priestorov. Tým vzniklo prostredie pre zahraničných investorov v oblasti obuvníckeho priemyslu a zároveň približne 240 pracovných miest v regióne skúšanom nezamestnanosťou.


Ivan Gašparovič patrí už medzi tradičných hostí festivalu Hontianska paráda, ktorý sa v koná každoročne v obci Hrušov. Privítal ho starosta Pavel Bendík a spoločne si pozreli folklórne prvky festivalu. Jeho organizátori zostávajú verní základnej myšlienke, ktorou je priblíženie vidieckeho života na Honte a ktorú ocenil aj prezident Ivan Gašparovič slovami: „Prichádzam sem každý rok. Teším sa, že tu stretnem veľa milých ľudí, zažijem dobrú zábavu, môžem sa porozprávať s richtárom, čo je nové v obci a v okolí, a čo je potrebné urobiť, aby bolo ešte lepšie. Som veľmi rád, keď môžem sedieť v amfiteátri a pozerať krásny program miestnych tancov, piesní a zvyklostí.“


Po návrate do Bratislavy prijal olympijský sľub od členov výpravy na 21. letné deaflympijské hry Taipei 2009. Športovci zároveň prevzali z rúk hlavy štátu vlajku Slovenska, ktorá bude pre nich povzbudením a impulzom pri zápolení o medaily a zároveň symbolom, že bojujú za svoju vlasť. Vyzdvihol úsilie, odhodlanosť a pevnú vôľu nepočujúcich športovcov zapojiť sa do športového zápolenia tak, ako každý iný občan. Športovcom, ako aj všetkým, ktorí im pomáhajú a umožňujú športovať sa poďakoval za úsilie a vyjadril radosť z toho, že budú v Taipei reprezentovať Slovenskú republiku.


Na začiatok školského roka privítali Ivana Gašparoviča na základných školách vo Veľkom Mederi. Najprv navštívil Základnú školu Bélu Bartóka s vyučovacím jazykom maďarským, kde ho privítali primátor mesta Veľký Meder Ladislav Rudický a riaditeľka školy Alžbeta Seböová spolu s pedagogickým zborom.


„Som veľmi rád, že dnes môžem byť medzi vami, tými, ktorí sa chcú učiť, aby poznali niečo nové“ – boli prvé slová prezidenta adresované žiačikom prvých ročníkov. Hlava štátu sa prihovorila aj k tým najstarším zo žiakov: „Deviataci budú na konci školského roka opúšťať túto školu a budú rozmýšľať ako ďalej. Dôležité je, aby pedagógovia spolu s vašimi rodičmi vám dokázali poradiť, aby ste sa vedeli v živote uplatniť.“ Vo svojom prejave na nádvorí školy sa nevyhol ani národnostnej problematike: „Som veľmi rád, že na Slovensku zachovávame všetko pre to, aby sa každý mohol učiť vo svojej materčine, ale treba byť aj občanom Slovenskej republiky. Občan Slovenskej republiky musí vedieť po slovensky, ak chce mať rovnocenný, rovnoprávny život so všetkými občanmi Slovenska.“ Podľa riaditeľky školy je prvoradou úlohou pedagógov naučiť žiakov ako sa učiť, aby obstáli aj vo veľkej konkurencii v rámci Európskej únie.


Školský rok otvoril aj na neďalekej Základnej škole Jána Amosa Komenského s vyučovacím jazykom slovenským. Pre riaditeľku školy Máriu Estergájošovú je práca o to ťažšia, že väčšina žiakov na škole je maďarskej národnosti a v prvých mesiacoch ich museli najskôr naučiť po slovensky. Prezident túto prácu vysoko ocenil a dodal, že jeho cesta do juhoslovenského mesta mala za cieľ podporiť dobré spolunažívanie Slovákov a Maďarov na Slovensku.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.