Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Štrnásť dní prezidenta republiky perom Margity Ivaničkovej z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR

Slovensko, 19. 10. 2009 (Verejná správa 21/2009)



Prezident Ivan Gašparovič otvoril akademický rok na Ekonomickej univerzite. Študentom a budúcim ekonómom pripomenul, že sú to oni, ktorí budú v budúcnosti formovať slovenskú spoločnosť. Podľa neho sú mladí ľudia mimoriadne citlivým sociálnym a politickým seizmografom, prví reagujú na nespravodlivosť, pretvárku, pokrytectvo a na politické špekulácie. Vyzval mladých ľudí, aby sa v kontexte rozširujúcej sa Európskej únie opierali o tradičné národné hodnoty a aby ostali verní humánnym princípom.


Neobišiel ani potrebu skvalitnenia vedeckého zázemia, bez ktorého univerzita nemôže zvyšovať svoj kredit. „Vedecký rozvoj je dnes tou mladou krvou, ktorú všetci právom očakávame aj od vysokých škôl. Slovenskú vedu musíme odvážnejšie začleniť do celoeurópskeho kontextu“ – pripomenul v závere príhovoru.


V rámci pracovných ciest navštívil Liptovský Hrádok. Na zasadnutí mestského zastupiteľstva ho privítal primátor Branislav Tréger. Predstavil im rozvojový plán mesta, ktoré uspelo v jednej z piatich žiadostí o finančnú podporu z eurofondov. Prezident ocenil prácu poslancov samosprávy, ktorí nesú ťažké bremeno zodpovednosti za život občanov. Vyzval predstaviteľov mesta, aby ľudí nabádali na účasť v nadchádzajúcich voľbách do vyšších územných celkov: „Župné voľby sú pre život občanov veľmi dôležité. Máte možnosť si vybrať svojich zástupcov do regionálnych parlamentov, ktorí môžu vášmu mestu i jeho okoliu pomôcť. Veď regionálna samospráva dnes rozhoduje o veľkých finančných zdrojoch a rovnako aj o prerozdeľovaní zdrojov z Európskej únie“.


Ďalšou zastávkou pracovných výjazdov bola považská obec Pruské spojená s takými velikánmi ako Ján Amos Komenský, Pavol Országh Hviezdoslav, Andrej Hlinka alebo Hugolín Gavlovič. V obci otvoril multifunkčné športové ihrisko. Podľa starostu obce Viliama Cíbika bude nová športová plocha slúžiť predovšetkým deťom a mládeži. Po slávnostnom prestrihnutí pásky pri otvorení ihriska prezident skonštatoval, že „je vždy potešujúce, ak obec dokáže urobiť niečo pre svojich najmladších obyvateľov – pre deti a mládež. Som presvedčený, že aj tu v Pruskom budú vyrastať naše budúce športové talenty. Držím vám v tom palce!“ V obecnom dome kultúry si za prítomnosti občanov prevzal čestné občianstvo za pomoc pri rozvoji obce.


Pri príležitosti osláv 20. výročia udelenia štatútu mesta navštívil Nemšovú. Pred slávnostným zhromaždením povedal, že Nemšová je mestom síce len dve desaťročia, ale za tú dobu si vytvorila významné postavenie v našej vlasti. Kúsok z neho má na Slovensku každá domácnosť – sklo vyrábané v Nemšovej.


Poďakoval sa všetkým predstaviteľom mesta a samosprávy, ale aj občanom, ktorí sa zaslúžili o vznik a rozvoj tohto mladého mesta. Pripomenul, aby sme nezabúdali na vlastnú históriu. „Chcel by som vás všetkých požiadať, aby ste si budovali vzťah k vlasti, hrdosť na svoj národ a štát. Tá je aj v dnešných dobách potrebná a dôležitá. Buďme hrdí na Slovensko a vy buďte hrdí aj na svoje mladé mesto“ – prihovoril sa prezident Nemšovčanom.


Zavítal do oravského Tvrdošína, aby tam odhalil sochu slovenského politika, spisovateľa a národného buditeľa Jozefa Miloslava Hurbana. Ešte pred ceremoniálom sa spolu s primátorom Ivanom Staškom zúčastnil na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Potom na budove radnice odhalil pamätnú tabuľu tvrdošínskeho richtára Karola Lippaya, ktorý bol politickým spojencom Hurbana na Orave. Po odhalení sochy zdôraznil, že idey, pre ktoré J. M. Hurban žil a pracoval, sú živé a aktuálne aj dnes. „Aj tu, v Tvrdošíne sa prejavil ako bojovník za národné a sociálne práva Slovákov. Aj tu presvedčivo obhájil prvý národný program Slovákov – Žiadosti národa slovenského. Hurban s generačnými druhmi položil základy národného sebaurčenia Slovákov postavené z viery a túžob, nádejí a odhodlania, z vôle, ale aj činu,“ skonštatoval prezident. Pripomenul, že Hurban podporil tvrdošínskeho richtára Lippaya pre jeho proslovenské postoje a činnosť, ktoré spájajú Tvrdošín s hlavným prúdom slovenskej politiky reprezentovanej práve Hurbanom. Pamätná tabuľa a socha sú pripomenutím, že zápas za národnú slobodu bolo skutočne potrebné vybojovať. V príhovore zdôraznil, že dielo boja za národné práva a sebaurčenie, uskutočnené Jozefom Miloslavom Hurbanom, Karolom Lippayom a ich generačnými druhmi, pretrvalo generácie.


Spomedzi zahraničných návštev u hlavy štátu rezonovala najmä návšteva srbského premiéra Mirka Cvetkovića. Podľa prezidenta je Slovensko stále v pozícii podporovateľa Srbska pri jeho napĺňaní podmienok členstva v Európskej únii. Ako ďalej uviedol, aj Európska únia v súčasnosti prechádza krízovým obdobím. Rozhoduje sa o tom, či ratifikuje Lisabonskú zmluvu, ktorá rieši ďalšie fungovanie a možnosť rozširovania európskeho spoločenstva. „Aj na základe výsledkov nedávneho stretnutia prezidentov Višehrádskej štvorky v Poľsku nesúhlasíme s názorom o únave Európskej únie a plne podporujeme prijímanie ďalších členov po splnení všetkých predvstupových podmienok,“ zdôraznil. Opätovne potvrdil stanovisko Slovenskej republiky k nezávislosti Kosova, ktoré naša krajina neuznáva. Premiér Mirko Cvetković informoval, že v súčasnosti Srbsko čaká na stanovisko Súdneho dvoru v Haagu a na základe toho chce otvoriť nové rokovania o statuse Kosova.


Prijal poverovacie listiny od nových veľvyslancov Nemecka, Holandska a Nórska.


Potešil ho list Karpatských Nemcov, rodákov zo Slovenska, v ktorom mu ďakujú za stretnutie. Miestna organizácia Karpatskonemeckého krajinského spolku z nemeckého mesta Schmiedshau v liste tlmočila Ivanovi Gašparovičovi radosť a vďaku všetkých účastníkov tohto stretnutia, ako aj celej krajanskej obce: „Zvesť, že ste našu malú skupinku Karpatských Nemcov, rodákov z Tužiny, tak milo prijali v Prezidentskom paláci, sa kozmickou rýchlosťou rozletela po všetkých svetadieloch,“ napísala podpredsedníčka organizácie Anni Zjaba. „Vojnové rany sú už dávno zaviate,“ píše ďalej, a preto bývalí rodáci z Tužiny finančne podporili obnovenie vojnou zničených kultúrnych pamiatok vo svojej rodnej obci. So súčasnými obyvateľmi rodných domov, z ktorých boli ešte ako deti násilne vysídlení, nadviazali priateľské vzťahy. Ako to komentoval jeden z účastníkov stretnutia žijúci v Austrálii, prezident im týmto uľahčil rozlúčku s rodným Slovenskom.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.