Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Prioritnosť tejto formy súčinnosti

Slovensko, 30. 11. 2009 (Verejná správa 24/2009)



V dňoch 6. – 7. októbra 2009 sa na území Poľskej republiky – v Rzeszówe konalo 15. zasadnutie Slovensko-poľskej medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu. Poľskú delegáciu viedol predseda poľskej časti komisie Piotr STACHAŃCZYK, zástupca štátneho tajomníka Ministerstva vnútra a verejnej správy Poľskej republiky. Slovenskú delegáciu viedol predseda slovenskej časti komisie Vladimír ČEČOT, štátny tajomník Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.


Obe strany zdôraznili význam prvého stretnutia predsedníctiev Národnej rady Slovenskej republiky a Snemu Poľskej republiky uskutočneného v septembri roku 2009 vo Vysokých Tatrách. Jednou z hlavných tém stretnutia boli otázky cezhraničnej spolupráce. Zapojenie slovenských a poľských poslancov do rozvoja nášho pohraničia svedčí o prioritnom charaktere tejto formy súčinnosti.


Spolupredsedovia komisie ocenili doterajšiu efektívnu činnosť komisie a vzájomnú ústretovosť pri riešení dôležitých problémov rozvoja slovensko-poľského pohraničia.


Počas plenárneho zasadnutia komisia schválila nasledujúci program rokovania:


1. Zameranie činnosti pracovných skupín v rokoch 2009-2010:


1.1 pracovná skupina pre cezhraničnú dopravu


1.2 pracovná skupina pre ochranu životného prostredia a lesné hospodárstvo


1.3 pracovná skupina pre územné plánovanie a výstavbu




  • informácia o projekte spoločnej perspektívy územného rozvoja krajín skupiny V4+2 (Bulharsko, Rumunsko)



1.4 pracovná skupina pre prácu a sociálnu politiku




  • informácia o Grante EURES Slovensko 2008/2009 a partnerstve EURES-T Beskydy



1.5 pracovná skupina pre pôdohospodárstvo a výživu


1.6 pracovná skupina pre spoluprácu a vzájomnú pomoc pri katastrofách a živelných pohromách alebo iných závažných nehodách




  • cezhraničná spolupráca v oblasti získavania prostriedkov Európskej únie na projekty protipožiarnej ochrany



1.7 pracovná skupina pre ochranu zdravia a zdravotnícku záchrannú službu


2. Rôzne:


2.1 Stav implementácie Operačného programu cezhraničnej spolupráce Poľská republika - Slovenská republika 2007-2013


2.2 Slovensko-poľská spolupráca Združenia miest a obcí Slovenska a Zväzku poľských miest


2.3 Cezhraničné štatistické analýzy – súčasný stav a perspektívy so zameraním na slovensko-poľské pohraničie


1.1 pracovná skupina pre cezhraničnú dopravu:


Komisia s potešením prijala informáciu o podpísaní Memoranda o spolupráci na príprave a realizácii prepojenia ciest S19/R4 transeurópskeho dopravného koridoru Via Carpatia na slovensko-poľskej hranici vo Varšave dňa 9. februára 2009 ministrom infraštruktúry PR Cezarym Grabarczykom a ministrom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Ľubomírom Vážnym.


Komisia poukázala na možnosť urýchlenia projektových a investičných prác zo slovenskej strany pri budovaní rýchlostnej cesty R4.


Komisia zobrala na vedomie, že vzhľadom k finančným a organizačným možnostiam nie je momentálne možné obnoviť železničné spojenie Trstená – Nový Targ.


Komisia podporila aktivity zamerané na spojenie koridorov sever-juh a východ-západ, t.j. Koridorov PETC III a VI – v prípade Poľska a Koridoru PETC č. V - pokiaľ ide o Slovensko a v rámci siete TEN-T, súčasťou ktorej je železničné spojenie Krakov – Muszyna (PL) /Plaveč – Košice (SK).


Komisia, s prihliadnutím na požiadavky poľských a slovenských samospráv odporučila pracovnej skupine pre cezhraničnú dopravu preskúmať možnosť modernizácie železničnej trate č. 107 Nowy Zagórz - Łupków (PL) / Medzilaborce – Košice (SK) zainteresovanými samosprávami (na poľskej strane), prevádzkovateľmi infraštruktúry a ministerstvami.


Komisia podporila činnosť správcov cestnej infraštruktúry oboch krajín zameranú na označovanie nosnosti povolenej tonáže pre nákladné vozidla na ďalšom úseku medzinárodnej cesty za účelom zlepšenia informovanosti cestných prepravcov.


1.2 pracovná skupina pre ochranu životného prostredia a lesné hospodárstvo


Komisia zobrala na vedomie informácie slovensko-poľskej pracovnej skupiny pre ochranu životného prostredia a lesné hospodárstvo o opatreniach prijatých na ochranu životného prostredia a lesného hospodárstva na slovensko-poľskom pohraničí.


Komisia podporila plánované úlohy zahrňujúce pokračovanie spolupráce pri ochrane chránených území, najmä území v rámci siete Natura 2000; spoluprácu na tvorbe elektronického medzinárodného atlasu Tatry; stály monitoring zaťaženia turistických chodníkov v pohraničných oblastiach s cieľom zabrániť zhoršovaniu životného prostredia; spoločnú výmenu informácií v oblasti legislatívy, noriem a metodiky výskumu v oblasti ochrany životného prostredia a pokračovanie spolupráce pri príprave finálnej verzie bilaterálnej dohody o implementácii dohovoru z Espoo.


1.3 pracovná skupina pre územné plánovanie a výstavbu


Komisia si vypočula informáciu zástupcov pracovnej skupiny pre územné plánovanie a výstavbu o zapojení do projektu s názvom Spoločný projekt územného rozvoja krajín V4+2. Projekt, ktorého ukončenie je naplánované na marec 2010, sa zaoberá vyhodnotením rozvojových osí, rozvojových oblastí a koridorov dopravnej infraštruktúry Poľska, Čiech, Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska. Problémy, ktoré budú identifikované počas prác na projekte, umožňujú navrhnúť smery riešenia problémov, ktoré nemožno riešiť na regionálnej alebo národnej úrovni, ale len na nadnárodnej úrovni. Realizovaný projekt bude podnetom pre nové spracovanie Európskych perspektív územného rozvoja.


Komisia si vypočula informáciu o prebiehajúcich prácach na poľskej strane na Vyhodnotení aktuálnosti Štúdie územného rozvoja slovensko-poľského prihraničného územia. Tento dokument bude východiskovým materiálom pre nové vydanie Štúdie, ktorého realizácia už bola dohodnutá. Vyhodnotenie aktuálnosti Štúdie bude ukončené v decembri 2009.


1.4 pracovná skupina pre prácu a sociálnu politiku


Komisia si vypočula informáciu o dvojročnej stratégii činnosti partnerstva EURES-T Beskydy, ktorá je spracovaná v ročných plánoch činnosti prijatých Európskou komisiou. Aktivity vykonávané v rámci partnerstva sú zamerané na realizáciu hlavných cieľov, ktorými sú poskytovanie a výmena informácií o pracovných príležitostiach, o životných a pracovných podmienkach, o možnostiach odborných školení v regióne a o projektoch zameraných na zlepšenie situácie na trhu práce prihraničných regiónov, vrátane spolupráce s inými programami.


1.5 pracovná skupina pre pôdohospodárstvo a výživu


Komisia si vypočula informáciu o činnosti pracovnej skupiny pre pôdohospodárstvo a výživu.


1.6 pracovná skupina pre spoluprácu a vzájomnú pomoc pri katastrofách a živelných pohromách alebo iných závažných nehodách


Komisia pozitívne ocenila doterajšiu činnosť pracovnej skupiny pre spoluprácu a vzájomnú pomoc pri katastrofách a živelných pohromách alebo iných závažných nehodách.


Komisia si vypočula prezentáciu o aktivitách jednotiek požiarnej ochrany v snahe získať prostriedky Európskej únie na projekty zamerané na zlepšenie bezpečnosti na slovensko-poľskom pohraničí.


Komisia podporila aktivity zamerané na realizáciu projektov v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľská republika - Slovenská republika 2007 - 2013: výstavba cezhraničnej záchrannej a školiacej základne pre potreby slovenských a poľských záchranných služieb (hlavne PSP a HaZZ) a nákup špecializovaných zariadení (najmä vozidiel) pre slovenské a poľské záchranné služby.


1.7 pracovná skupina pre ochranu zdravia a zdravotnícku záchrannú službu


Komisia prijala závery druhého stretnutia pracovnej skupiny pre ochranu zdravia a zdravotnícku záchrannú službu k téme Ochrana zdravia pracujúcich osôb (Krakov, 23.-24. apríla 2009), týkajúce sa spolupráce pri stanovení kritérií pre uznávanie chorôb z povolania, výmeny skúseností v oblasti vzdelávacieho systému lekárov pracovnej medicíny a ochrany zdravia osôb vystavených pôsobeniu azbestového prachu pri jeho odstraňovaní zo stavby.


2.1 Stav implementácie Programu cezhraničnej spolupráce Poľská republika – Slovenská republika 2007-2013.


Komisia sa zoznámila so stavom finančnej podpory cezhraničnej spolupráce na slovensko-poľskom pohraničí realizovanej v rámci Európskej územnej spolupráce v období rokov 2007-2013.


Aktuálny stav implementácie Programu: 35 uzatvorených zmlúv z 50 spoločných slovensko-poľských projektov schválených Monitorovacím výborom Programu na poskytnutie finančného príspevku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRD). Súčasná suma kontrahovaných prostriedkov je vo výške 59,3 mil. EUR, čo predstavuje 40% prostriedkov EFRD určených na podporu projektov v troch základných osiach spolupráce Programu.


Komisia sa oboznámila s ďalším harmonogramom implementácie Programu a s aktivitami Riadiaceho orgánu zameranými na zefektívnenie jeho realizácie.


2.2. Slovensko-poľská spolupráca Združenia miest a obcí Slovenska a Zväzku poľských miest


Komisia si vypočula informáciu o slovensko-poľskej spolupráci realizovanej na úrovni miest a obcí.


2.3 Cezhraničné štatistické analýzy – súčasný stav a perspektívy so zameraním na slovensko-poľské pohraničie


Komisia sa oboznámila s výsledkami štatistických výskumov na slovensko-poľskom pohraničí.


Komisia vzala na vedomie, že sa finalizuje návrh zmluvy, ktorá mení a dopĺňa Zmluvu medzi Slovenskou republikou a Poľskou republikou o spolupráci v boji proti trestnej činnosti a spolupráci na prihraničných územiach podpísanú 23. marca 2004 vo Varšave.


Záverečné ustanovenia


Spolupredsedovia komisie sa rozhodli, že stanovisko k náplni činnosti pracovnej skupiny pre prihraničnú spoluprácu územných samospráv bude vypracované národnými časťami komisie po vykonaní analýzy možností, aké poskytuje európska regionálna politika v kontexte problematiky slovensko-poľského pohraničia. Rozhodnutie v tejto veci bude prijaté na ďalšom zasadnutí komisie.


Komisia odporučila:


- zintenzívniť spoluprácu Združenia miest a obcí Slovenska a Združenia poľských miest,


- naďalej podporovať činnosť euroregiónov na slovenskej a poľskej strane.


Komisia signalizovala potrebu vypracovania spoločnej koncepcie a na ňu nadväzujúcej stratégie priorít slovensko-poľskej spolupráce pre čerpanie prostriedkov z programu cezhraničnej spolupráce na budúce programovacie obdobie.


Komisia odporučila pracovným skupinám (pracovná skupina pre hospodársku spoluprácu, pracovná skupina pre kultúru a pracovná skupina pre vzdelávanie a výmenu mládeže) vykonať analýzu ich činnosti a predložiť jej výsledky na nasledujúce rokovanie komisie. Na základe výsledkov analýzy komisia rozhodne o ďalšom spôsobe fungovania týchto pracovných skupín (pokračovanie v činnosti, dočasné pozastavenie alebo prenesenie ich činnosti na iné pracovné skupiny).


Komisia konštatovala, že v pracovných skupinách komisie dochádza k výrazným personálnym zmenám na slovenskej a poľskej strane. Ukladá tajomníkom a predsedom pracovných skupín, aby do najbližšieho zasadnutia dobudovali ich personálne zloženie.


Komisia rozhodla, že jej 16. zasadnutie sa bude konať v roku 2010 na území Slovenskej republiky.


Komisia rozhodla, že na 16. zasadnutí prerokuje:




  1. otázky týkajúce sa rozvoja a modernizácie cestnej a železničnej infraštruktúry na slovensko-poľskom pohraničí

  2. regionálnu hospodársku spoluprácu zameranú na zmiernenie dopadov spomalenia hospodárskeho vývoja na slovensko-poľskom pohraničí;

  3. opatrenia na boj s nezamestnanosťou v slovensko-poľskom pohraničí.



Komisia vyslovila poďakovanie hostiteľom stretnutia: Miroslavovi Karapytovi, Podkarpatskému vojvodovi, Zygmuntovi Cholewińskému, maršálkovi Podkarpatského vojvodstva, a Adamovi Góralovi, honorárnemu konzulovi Slovenskej republiky v Poľskej republike za pomoc pri organizácii stretnutia.


Protokol bol vypracovaný a podpísaný oboma spolupredsedami komisie v Rzeszówe dňa 7. októbra 2009 v dvoch exemplároch, každý v jazyku slovenskom a v jazyku poľskom, pričom oba texty majú rovnakú platnosť.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.