Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Suroviny a trhy si opäť delia mocní

Slovensko, 30. 11. 2009 (Verejná správa 24/2009)



Po studenej vojne, ktorá rozdeľovala Európu a svet na dva ideologicky nezmieriteľné tábory, hlási sa o slovo nová geopolitika. Aj za ňou však treba vidieť konkurenčný zápas veľkých štátov – USA, Ruska, Číny, Japonska, Indie, Brazílie, ale aj nových integračných celkov, akým je Európska únia – o svetové trhy a suroviny. Slabučká Africká únia je v tomto zápase nie iba chudobným, ale aj vydrancovaným príbuzným.


Do tvrdej a neúprosnej hry vstúpili so všetkou rozhodnosťou najmä nadnárodné finančné a kapitálové inštitúcie, ktoré prebrali vládu nad svetom. Spojené štáty americké si na delenie surovín a trhov – ako zvyčajne – povolali pre istotu aj mohutnú vojenskú silu. Zviazanosť nadnárodných spoločností, ktoré sa vymkli spod kontroly štátov, je pre svet dvadsať rokov po páde Berlínskeho múra najväčším nebezpečenstvom.


Krátko po páde komunizmu sa aspoň propagandisticky rysovali odlišné predstavy. Vtedajší americký prezident George Bush senior hovoril o novom svetovom poriadku, čím mohol mať na mysli akýsi nový a ideálny, či priam idealistický stav vo vzťahoch medzi štátmi. Po dvadsiatich rokoch od týchto proklamácií však žijeme nie v novom svetovom poriadku, ale skôr vo svetovom neporiadku. A to práve pričinením USA a nimi používanej vojenskej sily na riešenie problémov medzinárodnej politiky. Irak a Afganistan, či stupňované vyhrážky Iránu, sú toho jasným dôkazom. Argumentácia, že Amerika bola na takýto spôsob zásahu do globálneho poriadku donútená teroristami, nemá reálny základ. Veď útok na Irak pripravovala skupina okolo bývalého ministra obrany Dicka Cheneyho a politológa Paula Wolfowitza už dávno pred 11. septembrom a útokom teroristov na World Trade Center. Išlo o plán zmocnenia sa irackých ropných zásob a strategického ovládnutia regiónu Blízkeho východu, pravdaže aj s pomocou Izraela, ktorý je Američanom v tomto smere vždy naporúdzi.


Európa môže mať svedomie ako tak čisté. Teda, aspoň spolovice.Väčšina európskych politikov – až na niektoré výnimky –historickú výzvu po zrútení Berlínskeho múru pochopila správne. Zjednotením rozdeleného Nemecka sa odštartoval proces zjednocovania Európy. Nešlo o proces jednoduchý a už vôbec nie priamočiary. Priebeh udalostí za posledných dvadsať rokov ukazuje, že zásadnú ideologickú zmenu sprevádzajú aj obzvlášť nebezpečné javy. Najplastickejšie sa to odzrkadlilo na dramatickom osude bývalej Juhoslávie, kde po páde komunizmu dostal priestor najtragickejší model riešenia vzniknutej situácie a problémov – krvavý rozklad dovtedy jednotného štátu. Nacionalizmus – ako vždy v dejinách – sa ukázal ako najnebezpečnejší prvok vývoja. Preto nemožno súhlasiť s názormi či s tvrdeniami, že Európa od druhej svetovej vojny žije v mieri. Žila v studenej vojne a na jej konci prerástla práve na Balkáne do vojny horúcej. Nezmyselné zabíjanie medzi národmi kedysi jednotnej Juhoslávie musí zostať mementom. Je výkričníkom aj pre spoločnú európsku budúcnosť. Pol milióna ľudských obetí nemožno len tak hodiť za hlavu.


Európa až teraz dostáva šancu na vytvorenie nového modelu spolunažívania.


Musí sa však vyrovnať s jedným zásadným problémom. Na jednej strane sa hospodársky posilňuje – a konečne sa po ratifikácii Lisabonskej zmluvy možno posilní aj politicky. Na druhej strane sa zároveň ako väčšinová súčasť Severoatlantickej aliancie zúčastňuje na nebezpečnej geopolitickej hre. Tento kurz naočkovali starému kontinentu práve Spojené štáty americké, osobitne militantná skupina povestných neokonzervatívcov, ktorí si pád komunizmu splietli s akýmsi zásadným víťazstvom v studenej vojne. S víťazstvom, ktoré sa pokúsili aj výhodne zmaterializovať, okrem iného napríklad aj pokusom o zmocnenie sa veľkého prírodného bohatstva ruskej Sibíri. Rusko, zrazené na kolená, sa malo stať ich hlavnou energetickou zásobárňou. Najdivokejšia privatizácia surovinoných zdrojov Ruska sa diala na pokyn amerických korporácií, amerických politikov a neokonzervatívnej intelektuálnej elity, a navyše podľa pravidiel takzvaného washingtonského konzensu. Najbližšie k odovzdaniu Ruska cudzím nadnárodným korporáciám za pomoci známych domácich oligarchov typu Chodorkovského, bol prezident Boris Jeľcin. Nástup Vladimíra Putina do Kremľa bol preto pre amerických neokonzervatívcov nielen najväčším sklamaním, ale aj najväčšou prehrou súčasnosti. Rusko sa nenechalo vojensky oslabiť a našťastie si uchránilo svoje prírodné zdroje pre svoju spotrebu a pre vlastné ekonomické záujmy.


Geopolitický zápas o suroviny, územia a trhy neprestáva. Američania ho skrývajú aj pod zástavu boja proti terorizmu, rátajúc pritom s podporou Severoatlantickej aliancie. Vojna proti terorizmu v tomto vydaní je len najnovším modelom kolonizácie v ére globalizácie. Stáva sa permanentným a nebezpečným zárodkom súčasných i budúcich vojnových konliktov vo svete. Protežanti novej geopolitiky ukradli autorom pádu Berlínskeho múra samotnú podstatu tézy o pokojnom ľudskom spolunažívaní.




Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.