Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Pohľad na Slovensko cez prizmu krajov

Slovensko, 14. 1. 2010 (Verejná správa 25-26/2009)



V závere tohto roka prichádza na trh reprezentačná súborná publikácia Štatistického úradu SR ((ŠU SR) s najaktuálnejšími štatistickými informáciami o Slovenskej republike, jej krajoch a okresoch pod názvom Regióny Slovenska 2009. Určená je pre záujemcov z radov odborníkov, ale aj širokej verejnosti.


Plnofarebné grafické riešenie napomáha orientácii čitateľa a zviditeľňuje množstvo zaujímavých čísiel a faktov. Pútavou formou prostredníctvom tabuliek, grafov, máp a analytických textov v slovensko-anglickom spracovaní poskytuje poznatky o stave a vývoji demografických, sociálno-ekonomických podmienok a procesov v krajoch Slovenska. Pozornosť je orientovaná dovnútra každého kraja, na jeho postavenie v rámci Slovenskej republiky a taktiež na vzájomné porovnanie rozdielnosti charakteristík jednotlivých krajov.


Prvá kapitola – Súhrnný pohľad na Slovensko a jeho regióny – sa koncentruje na našu republiku ako celok a popisuje jej regionálnu a sídelnú štruktúru. Pozornosť zaostruje na základné charakteristiky štyroch oblastí republiky vymedzených v súlade s potrebami realizácie európskej regionálnej politiky.


Druhá kapitola – Panoráma krajov Slovenska – je venovaná jednotlivým krajom z hľadiska ich vývoja podľa okresov. Textová časť podáva charakteristiku každého kraja na základe vybraných sociálno-ekonomických ukazovateľov s dôrazom na krajské špecifiká. Celkový obraz je doplnený obrázkom z kraja, erbom príslušného vyššieho územného celku (VÚC) a mapou jeho územného členenia. Tabuľky a mapky poskytujú okrem základných charakteristík kraja i pohľad do jednotlivých okresov. Informácie sú doplnené o vybrané ukazovatele za päť najväčších miest kraja.


Tretia kapitola – Tematický pohľad na kraje – vzájomne porovnáva všetky kraje Slovenska v rámci daných tematických okruhov. Je venovaná podmienkam hospodárskeho vývoja (demografia, trh práce, bytová výstavba, veda a technika, organizačná štatistika), environmentálnym podmienkam (životné prostredie), ekonomickému rozvoju (regionálne účty), produkcii a službám (poľnohospodárstvo, priemysel stavebníctvo, energetika, doprava, vnútorný obchod, cestovný ruch) a životným podmienkam (príjmy a výdavky domácností, školstvo, kultúra, zdravotníctvo, sociálne zabezpečenie).


V závislosti od dostupnosti údajov je vývoj regiónov sledovaný v časovom období piatich rokov. Ako referenčný je použitý rok 2008, respektíve 2007, ktorý je porovnávaný s rokom 2004, respektíve 2003. V niektorých prípadoch grafy dokumentujú vývoj ukazovateľov aj za dlhšie časové obdobie - napríklad regionálne účty za roky 1995 – 2006. (V dôsledku náročnosti zostavovania sú údaje za regionálne účty sprístupňované vždy s viac ako dvojročným časovým posunom).


Publikácia upozorňuje na možnosti čerpania údajov z regionálnych databáz Štatistického úradu SR a Eurostatu, ktoré sú voľne a bezplatne prístupné na portáli týchto inštitúcií. Prostredníctvom Informačného servisu ŠÚ SR si možno publikáciu aj objednať, respektíve zakúpiť.


Publikácia Regióny Slovenska 2009 je aktuálnym štatistickým, územne rozvrstveným pohľadom na našu domovinu. Môže osloviť nielen odborníkov, ale každého pracovníka verejnej správy. Určite je i vhodným prezentačným materiálom jednotlivých regiónov, alebo darčekom pre ich domácich i zahraničných partnerov a hosťov. Predurčuje ju k tomu jej obsahová bohatosť a reprezentatívne grafické spracovanie.


Alena VACHOVÁ



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.