Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Štrnásť dní prezidenta republiky perom Margity Ivaničkovej z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR

Slovensko, 18. 2. 2010 (Verejná správa 4/2010)



Ivan Gašparovič sa stretol s vysokým komisárom OBSE pre otázky národnostných menšín Knutom Vollebaekom. V súvislosti s diskusiou, ktorá sa týkala implementácie zákona o štátnom jazyku, prezident hosťovi povedal, že slovenská strana si vypočula jeho stanoviská a aj napriek tomu, že zákon o používaní štátneho jazyka považuje za bezproblémový, aplikovala jeho odporúčania do vykonávacích predpisov.


Podľa nášho najvyššieho predstaviteľa nie je šťastným krokom maďarskej strany vytvorenie fondu na vyplácanie pokút, ktoré slovenská strana udelí za prípadné porušenie zákona. „Je to arogantné konanie, ktoré nabáda na porušovanie zákona v inom štáte. Sme suverénnym štátom, aj keď mladým, ktorý sa o to viac snaží dodržiavať všetky demokratické princípy. Preto nás mrzí, že došlo k takejto situácii,“ dodal prezident.


Knut Vollebaek na stretnutí uviedol, že je legitímne, ak sa krajina snaží o posilnenie postavenia štátneho jazyka ako aj to, že každý občan Slovenskej republiky by mal vedieť plynule po slovensky. Povinnosťou vlády je však umožniť menšinám vzdelávať sa a používať svoj materinský jazyk v každodennom styku. Informoval tiež hlavu štátu, že vo Viedni sa uskutoční stretnutie predstaviteľov stredoeurópskych krajín, kde bude OBSE prezentovať svoje odporúčania pre používanie menšinových jazykov. Na stretnutí sa zúčastnia aj predstavitelia Slovenskej republiky a Maďarskej republiky. Zároveň požiadal slovenskú stranu o novelizáciu zákona o používaní jazykov národnostným menšín v záujme vytvárania určitej rovnováhy. Vollebaek potvrdil, že dostal už informácie o maďarskom fonde na vyplácanie pokút za porušovanie zákona o štátnom jazyku. Súhlasil s názorom Ivana Gašparoviča, že môže ísť o zasahovanie do záležitostí cudzieho štátu.


Prezident Ivan Gašparovič skonštatoval, že problematika štátneho jazyka sa spolitizovala, čo nie je dobré, lebo prehlbuje napätie medzi Slovákmi a Maďarmi. „Je našou úlohou, aby sme si tieto vzťahy s Maďarskom vyriešili sami na bilaterálnej úrovni a nie je dobré, ako sa problémy internacionalizujú“ zdôraznil prezident Slovenskej republiky.


Ďalšími zahraničnými hosťami hlavy štátu boli viacerí diplomati. Poverovacie listiny prezidentovi odovzdali veľvyslanci Sudánu, Čiernej Hory, Estónska a Austrálie. Austrálsky diplomat na stretnutí povedal zaujímavosť z nedávnej histórie, kedy prvým občanom z radov prisťahovalcov, ktorý získal štátne občianstvo Austrálskeho zväzu, bol Slovák.


Ivan Gašparovič prijal slávnostný sľub členov výpravy Slovenskej republiky na XXI. zimné olympijské hry vo Vancouveri. Spolu so všetkými priaznivcami športu na Slovensku verí, že naša doteraz najpočetnejšia výprava čestne obstojí v obrovskej konkurencii. Ako dodal, nikto nepochybuje, že všetci – presne podľa sľubu – budú bojovať čestne a podľa pravidiel fair play.


Prijal predstaviteľov Konfederácie odborových zväzov. Poďakoval odborárom za to, že v ťažkom roku 2009 aj napriek hospodárskej kríze prispievali k upokojeniu situácie a ústretovo spolupracovali s vládou. „Robili ste politiku porozumenia a dokázali ste v niektorých veciach ustúpiť a robiť kompromisy,“ vyzdvihol postoj odborárov prezident. Na rokovaní ocenil fakt, že aj vďaka účasti v Rade pre hospodársku krízu odborári prispeli k mnohým účinným protikrízovým opatreniam. Prezident konfederácie Miroslav Gazdík hlave štátu poďakoval za ústretovosť pri komunikácii s odborármi. Najviac ho mrzí hromadné prepúšťanie. Na stretnutí s prezidentom však vyjadril nádej, že úroveň nezamestnanosti nepresiahne v tomto roku 14 percent a krízová krivka začne klesať. Podľa M. Gazdíka odbory veľmi účinne pomáhali aj pri zavedení eura, pričom prechod na novú menu označil za dobre zvládnutý.


Na stretnutí s predstaviteľmi Matice slovenskej sa Ivan Gašparovič zaujímal aj o súčasné postavenie, v ktorom sa nachádzajú zahraniční Slováci. „Som presvedčený, že zahraniční Slováci si zaslúžia pozornosť nielen od štátu, ale i do inštitúcií akou je Matica slovenská. Naši krajania potrebujú aj od vás, od členov Matice slovenskej, určité podnety a iniciatívu pri riešení ich postavenia,“ uviedol prezident. Predseda Matice slovenskej Jozef Markuš informoval prezidenta o príprave celosvetového stretnutia predstaviteľov tejto inštitúcie zo všetkých slovanských národov, ktoré je naplánované v máji tohto roka.


Stretol sa s členmi petičného výboru Ľudia pre lesy na čele s Jánom Mičovským, ktorý ho informoval o situácii v štátnom podniku Lesy Slovenskej republiky. Prezident na rokovaní pripomenul, že lesy by nemali byť len zdrojom zisku, ale ich úloha je aj ekologická a rekreačná. Hlava štátu dala aktivistom záruku, že ich bude v oprávnených požiadavkách starostlivosti o lesy podporovať. Predstavitelia petičného výboru potom hlave štátu predložili tézy zákona o tomto štátnom podniku. Prezident sa s viacerými požiadavkami stotožnil. Dodal, že v týchto otázkach sa bude angažovať a členom petičného výboru chce pomôcť presadiť legislatívne návrhy na zlepšenie fungovania tohto štátneho podniku. Člen petičného výboru Jozef Marko podotkol, že hodnota štátnych lesov je obrovská a tento podnik si nový zákon určite zaslúži. Podľa predstaviteľov petičného výboru sa v poslednom období v podniku zanedbáva obnova porastu, uskutočňuje sa len výrub bez potrebnej obnovy. Ak bude takto pokračovať v hospodárení i naďalej, tak môžeme prísť o 500-tisíc hektárov lesného porastu.


Členovia petičného výboru Ľudia pre lesy po stretnutí ocenili ústretovosť hlavy štátu, u ktorej našli pochopenie pre takú závažnú problematiku, akou ochrana lesa je.


Na pracovnom stretnutí s hlavou štátu sa zišli naši poslanci Európskeho parlamentu. „Chcel by som, aby sa medzi nami zlepšila komunikácia, ktorej výsledkom by bolo lepšie a efektívnejšie obhajovanie záujmov Slovenskej republiky v Európskom parlamente“, povedal im prezident. S europoslancami sa rozprával aj o stále aktuálnej rómskej problematike. Podľa neho ich sociálne postavenie v rámci spoločnosti nemožno považovať len za problém Slovenska, ale aj za problém celej Európskej únie. Miroslav Mikolášik, poslanec Európskeho parlamentu za KDH skonštatoval, že medzi slovenskými občanmi je stále veľmi nízka a slabá informovanosť o práci našich europoslancov, čo sťažuje ich pozíciu.




Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.