Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Lákadlo pre elektroniku a logistiku

Slovensko, 18. 2. 2010 (Verejná správa 4/2010)



Neveľké mesto, ale veľká spokojnosť obyvateľov a malých i stredných podnikateľov s podmienkami na život a podnikanie. Ľudia z Galanty a blízkeho okolia oceňujú dobrú komunikáciu s miestnymi úradmi a zodpovednú prácu predstaviteľov mesta, ktorým je byrokracia cudzia.


Firmy sú spokojné s dostupnosťou služieb a s cenami vstupov, potrebnými na podnikanie. K rozvoju miestnej ekonomiky motivujú nielen ceny pozemkov a nehnuteľností, ale aj nízke dane, poplatky a nájomné. Mestu sa darí aj v získavaní priamych zahraničných investícií. Podnikatelia sú spokojní s bankovými službami, s možnosťami napojenia na inžinierske siete a s vysokorýchlostným internetom. Oceňujú tiež prehľadnosť verejného obstarávania. Konkurenciu Galanty zvyšuje dobrá dopravná dostupnosť. Mestom prechádza hlavný železničný ťah z Českej republiky cez Bratislavu do Štúrova a do Maďarska. S odbočkou do Serede a Trnavy je Galanta dôležitou železničnou križovatkou. V blízkej Seredi je možnosť napojenia na rýchlostnú komunikáciu Trnava – Nitra. Z trnavského cestného uzla možno zísť na diaľnicu D1.


Galanta je názorným príkladom toho, že podmienky pre činnosť menších firiem môžu byť v malých mestách lepšie ako vo veľkých. Náklady na podnikanie, služby a bývanie sú podstatne nižšie.


Výhodné rozvojové projekty


Po vstupe Slovenska do Európskej únie sa v meste etablovali viaceré zahraničné firmy z bývalého západného bloku, ktoré prispievajú k všeobecnému rozvoju v meste.


Priemyselná zóna mesta je situovaná pozdĺž železničnej trati, ktorá je súčasne železničným uzlom. Galanta leží na komunikačnom uzle, má dobré železničné a cestné spojenie najmä s Bratislavou, čo pozitívne ovplyvňuje súčasné vývojové a investičné zámery.


Najvýznamnejším investorom je kórejská firma Samsung , ktorá od roku 2002 vo svojich výrobných závodoch v Galante produkuje výrobky špičkovej elektroniky, PC monitory, laserové tlačiarne, satelitné súpravy, plazmové a LCD televízory, DVD prehrávače. Samsung v Galante ponúka prácu takmer tritisíc zamestnancom a výškou svojich tržieb sa radí k trom najväčším nefinančným podnikom Slovenska. Každoročný nárast tržieb a objemu výroby zaradil Samsung medzi kľúčových hráčov hospodárskeho vývoja na Slovensku. V priebehu niekoľkých rokov sa galantský výrobný závod stal najväčším výrobným závodom spoločnosti Samsung v rámci Európy. Od spustenia výroby vyrobil viac ako tridsať miliónov výrobkov a preinvestoval viac ako dvesto miliónov eur.


Ďalších tisícpäťsto pracovných príležitostí poskytuje subdodávateľom. Jedným z nich je aj maďarská firma Jasplastik na výrobu plastových komponentov, ktorá sa v Galante etablovala ako jedna z prvých.


Cennou devízou Galanty je rozvoj logistiky. Veľké logistické centrum Prologis Park Galanta-Gáň zahŕňa v súčasnosti tri haly s celkovou výmerou 166-tisíc štvorcových metrov skladových priestorov. Pôsobia tu firmy DHL, Tesco a Pac-tra. Aj napriek súčasnej situácii na trhu sa stále uzatvárajú nové nájomné zmluvy. Portfólio spoločnosti Prologis blízkosť mnohých dôležitých miest v strednej Európe robí z Galanty atraktívnu lokalitu, ktorá je pre logistické firmy a ich klientov vhodná ako distribučná základňa.


V meste majú zastúpenie banky, colný úrad a regionálna rozvojová agentúra na podporu podnikania. Keďže bankovníctvo tu má tradície, v rozvoji finančných inštitúcií na území mesta sa pokračuje. Peňažné ústavy sú prínosom pre mesto aj z hľadiska financovania obnovy starších, pôvodných budov mesta. V posledných rokoch sa rozšírila sieť predajní o automobily, elektrotechniku a výpočtovú a poľnohospodársku techniku. V blízkosti autobusovej a železničnej stanice dominuje obchodný komplex s menšími súkromnými predajňami. Zvýšený komfort predaja poskytujú občanom nákupné strediská Lidl, Kaufland, Billa a Tesco.


Nemocnica s poliklinikou má viac ako 600 lôžok. Zdravotnú strarostlivosť poskytujú štátni a súkromní lekári v obvodných a odborných ambulanciách. V meste pôsobí Ústav pre telesne a mentálne postihnuté deti a mládež, domov dôchodcov - Patria na sídlisku Sever a Centrum sociálnych služieb Samaritán pre seniorov.


K dôležitým investorským počinom patrí aj využitie geotermálnej energie na vykurovanie bytov a nemocnice. Zužitkovaním geotermálnej vody na rekreačné účely sa Galanta stala regionálnym centrom cestovného ruchu. V roku 2004 sa totiž mestu naskytla príležitosť získať v rámci sektorového operačného programu financie na výstavbu krytého termálneho kúpaliska Galandia. „Podarilo sa nám zhromaždiť 130 miliónov korún. Celkové náklady nás však vyšli na 230 miliónov. Zvolili sme totiž cestu najvyššej kvality v podobe nerezových bazénov a mnohých atraktivít, čo zvýšilo rozpočet. Kúpalisko navštívi 120-tisíc ľudí ročne. V rozvoji cestovného ruchu nám to veľmi pomohlo,“ hovorí primátor Alexander Mézeš.


Súvisia s tým aj súkromné investície, ktoré sa uskutočňujú v okolí mesta. Je to napríklad westernové mestečko Ranč pri striebornom jazere s možnosťou ubytovania. Zvýšený počet turistov spôsobil, že v meste sa začali budovať aj súkromné ubytovacie zariadenia. Na sídlisku Sever stojí penzión Viktória s wellnes centrom, v mestskej časti Kolónia mu konkuruje penzión Galanta. V centre sa buduje nový hotel Arly, ktorý stavbári dokončia koncom roka.


Partnerstvo zbližuje


Mesto žije bohatým kultúrnym a spoločenským životom. Dlhodobú tradíciu majú Galantské hudobné dni. Galantské kultúrne leto trvá od konca mája do konca septembra. Najväčším podujatím sú trojdňové slávnosti s názvom Galantské trhy. Obvykle ich navštevuje až 50-tisíc ľudí. Vlani sa uskutočnil už dvadsiaty piaty ročník. K pôvodne jarmočno-obchodnému charakteru prispel aj ich kultúrno-spoločenský rozmer. Stalo sa tradíciou, že v dňoch konania trhov prichádzajú do mesta predstavitelia partnerských miest zo Slovenska i zahraničia. Trhy sa tak stávajú príležitosťou na spoznávanie ich kultúry. Okrem kultúrneho programu a športových podujatí sa ich súčasťou stali aj ukážky prípravy tradičných sedliackych jedál, ochutnávka vín vo vínnej uličke, výstavy partnerských miest v renesančnom kaštieli a iné sprievodné akcie. Oživením galantských trhov sa stal sprievod miestami konania trhov v minulosti. Trhy obohacuje aj ich historická časť s vyznačovaním významných dátumov a medzníkov v histórii mesta.


Galanta sa hrdí svojím Veterán Car klubom. V meste pôsobí už niekoľko rokov. Na ovále Galanta – Sládkovičovo - Sereď uskutočňujú členovia klubu jazdy s perfektne udržiavanými starými automobilmi, medzi ktorými sa nájdu aj storočné vozidlá. Táto atrakcia privábi množstvo ľudí na Galantské trhy.


„V záujme progresívneho rozvoja sa v našom regióne sa usilujeme zjednotiť všetky duchovné, podnikateľské, finančné a materiálne zdroje. Dôležitým prvkom v tomto procese sú dynamicky sa rozvíjajúce medzimestské styky. Možno povedať, že aj partnerské vzťahy boli spúšťacím mechanizmom procesu integrácie Slovenska do Európskej únie. Nehovoriac o tom, že partnerstvo pomáha odstraňovať predsudky vo vzájomných vzťahoch,“ konštatuje primátor.


Galanta má viacero partnerských miest. U nás je to Liptovský Mikuláš, v Českej republike Mikulov, v Srbsku mesto Bečej. Veľmi dobré partnerské vzťahy udržiava mesto s rakúskym Stockerau. V súčasnosti sa pripravuje projekt na cezhraničnú spoluprácu. Partnerskými mestami v Maďarsku sú Kecskemét, Paks a Tótkomlós. V Taliansku je to mesto Albignasego. „Pre obyvateľov srbského Bečeja sme v rámci programu Slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci vybudovali dve artézske studne.“ S Mikulovom viaže Galantu partnerská zmluva. Spoločný projekt rozsiahlej kultúrnej výmeny prezentujú obe mestá ukážkami folklóru, spevu, tanca, ale aj gastronómiou.


Ambiciózne plány


Ako sa bude vyvíjať budúcnosť Galanty? Naliehavou úlohou je vybudovanie cestného obchvatu mesta. Rozvoj elekrotechnického priemyslu a logistických služieb priniesol mestu nielen nové pracovné príležitosti, ale aj značnú hustotu dopravy. Galanta sa stala tranzitným mestom s prejazdom nákladnej dopravy cez jej centrum. Prvá etapa obchvatu od fabriky Samsung po výpadovku na Šaľu je už hotová. Druhá etapa stavby povedie do logistického strediska Gáň smerom na Sereď, tretia a záverečná časť bude smerovať od Samsungu na Sládkovičovo a Bratislavu. Ide o vládnu investíciu, ktorú realizuje Slovenská správa ciest. „Veľkým projektom bude aj čistenie odpadových vôd z galantskej aglomerácie. Investorom je Západoslovenská vodárenská spoločnosť. V tomto roku očakávame spustenie čistiarne odpadových vôd do prevádzky,“ dodáva primátor.


V blízkej budúcnosti pripravuje mesto rozvoj intravilánu centrálnej mestskej zóny na ktorý dostalo grant z ministerstva výstavby. Investícia je určená na revitalizáciu a regeneráciu centra mesta. Súťaž na výber dodávateľa je už v plnom prúde. Problémy statickej dopravy bude mesto riešiť budovaním nových parkovísk vo veľkom rozsahu.


Pripravená je tiež rozsiahla obnova kultúrnej pamiatky – mestského parku – s rozpočtom troch miliónov eur. V rámci nej sa uskutoční kompletná revitalizácia zelene, obnovia sa staré a vybudujú nové chodníky. Pribudne detské ihrisko a bezpečnostný kamerový systém. Areál parku dostane nové oplotenie. S rozpočtom viac ako 1,3 milióna eur pripravuje ešte v tomto roku mesto rekonštrukciu domu dôchodcov Patria. V súčasnosti sa dokončuje výstavba kompostárne financovanej z prostriedkov EÚ. Technologická časť je už dodaná a nič nebráni tomu, aby sa v tomto roku začalo s prevádzkou biologicky rozložiteľného odpadu.


Alexander SOTNÍK




Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.