Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Priestor a hranice jednej slobody

Slovensko, 25. 3. 2010 (Verejná správa 5/2010)



„Vzácne sú tie šťastné časy, v ktorých si môžeš myslieť, čo chceš a kde je dovolené povedať to, čo si myslíš“ - napísal pred takmer dvetisíc rokmi rímsky historik Publius Cornelius Tacitus. Prejavom vďaky za vzácnosť týchto časov musí byť však i rozumné užívanie slobody verejne vyjadriť, čo si myslíme.


Sloboda prejavu v médiách je najdôležitejšiou súčasťou slobody prejavu jednotlivca. Práve ona umožňuje jednotlivým členom spoločnosti oboznamovať sa s aktuálnym dianím v spoločnosti, práve ona je nástrojom verejnej kontroly spôsobu výkonu moci v štáte a práve ona umožňuje rozširovať i názory, a to aj také, ktoré nie sú vždy prijímané priaznivo.


Ako je v našej legislatíve upravené právo na slobodu prejavu a aký je jeho historický kontext? Poskytuje zákon novinárovi právo na informácie? Kto a do akej miery zodpovedá za obsah periodickej tlače, agentúrneho spravodajstva a vysielania? Ako možno rozlíšiť tvrdenie od hodnotiaceho úsudku? Kedy možno obmedziť slobodu prejavu novinára a kedy je to neprípustné?


To je len niekoľko z dlhého radu otázok, na ktoré v publikácii Sloboda prejavu novinára a ochrana pred jej zneužitím odpovedá jej autor JUDr. Peter Kerecman. Pripravil ju na požiadanie Slovenského syndikátu novinárov po sérii úspešných prednášok masmediálnym pracovníkom na báze osobných skúseností a poznatkov z advokácie, z pôsobenia v Tlačovej rade SR i zo spolupráce s Ústavným súdom SR. Aj keď je knižka určená predovšetkým novinárom a študentom žurnalistiky a mediálnej komunikácie, iste pomôže zorientovať sa v tejto oblasti práva aj masmediálnym podnikateľom, vydavateľom, advokátom a sudcom, ktorí sa jej dosiaľ príliš nevenovali.. Tým, že autor v nej uvádza celý rad príkladov z rozhodovacej praxe Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu, umožňuje pochopiť najmä to, kedy má sloboda prejavu prednosť pred ochranou iných práv a záujmov a kedy je to naopak. Publikácia ponúka tiež obsiahly zoznam literatúry k problematike a ojedinelý zoznam rozsudkov ESĽP v sporoch, ktorých kľúčovou témou bola sloboda prejavu.


Slovenský syndikát novinárov označil vydanie tejto publikácie za veľmi dôležitý krok na ceste k tomu, aby nielen novinári, ale aj ďalšie mediálne aktívne a verejne činné osoby (politici, predstavitelia verejnej správy, hovorcovia a ďalšie osobnosti verejného záujmu) hlbšie spoznali zákutia i zradné hlbiny mediálneho práva. Práve táto znalosť je totiž predpokladom toho, že masmediálna sféra bude mať za každých okolností voľný prístup k aktuálnym, úplným a objektívnym informáciám a na ich báze včas, pravdivo a so znalosťou veci bude informovať verejnosť. Hlbšie oboznámenie sa s parametrami slobody tlače a slobody prejavu predpokladom, že sa postupne skultúrni mediálne prostredie, v ktorom bude dominovať kvalitná žurnalistika.


Novinári sa musia stať tými, ktorí si budú ctiť pri svojej práci nielen práva tretích osôb, ale budú rešpektovať i potrebu chrániť autoritu a nestrannosť súdnictva, či iné verejné záujmy. Nemožno pritom však zabúdať na to, že právne princípy, ktoré novinári musia rešpektovať pri svojej práci, sú iba minimom ich etických povinností.


Na druhej strane poctivé hľadanie hraníc slobody prejavu sa musí stať i pevnou a prirodzenou súčasťou rozhodovania slovenských súdov. Práve dôsledné plnenie ich úloh predpokladá súlad ich rozhodnutí s princípmi identifikovanými Európskym súdom pre ľudské práva.


Peter KRÚTKY




Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.