Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Umenie dosiahnuť kompromis vo všetkom

Slovensko, 26. 5. 2010 (Verejná správa 7/2010)



Monografia s názvom Lesk a bieda diplomacie s podtitulom Diplomacia staroveku a stredoveku od prof. PhDr. Jaroslava Straku, DrSc., je prvou časťou pripravovanej trojdielnej publikácie. Vyšla v Inštitúte verejnej diplomacie a medzinárodných vzťahov.


Dielo je rozdelené do päť častí, z ktorých prvá je venovaná definícii diplomacie. Druhá časť s názvom Diplomacia v období staroveku obsahuje kapitoly týkajúce sa starovekého Egypta, Mezopotámie, starej Číny, starej Indie, začiatkov Izraelskej diplomacie a uzatvára ju časť s princípmi starovekej diplomacie. Tretia časť Diplomacia v období stredoveku je špecifická tým, že zložité medzinárodné konflikty sa riešili nielen silou, ale aj jednaním a dohodami s barbarmi. Túto časť autor venoval Byzantskej diplomacii a diplomacii v západnej Európe, ako i diplomacii talianskych miest. V tejto historickej súvislosti nezabudol ani na diplomaciu Slovanov. Časť je ukončená charakteristikou diplomacie v rannom stredoveku.


Autor poukazuje na skutočnosť, že dejiny v širšom slova zmysle môžeme chápať ako evolúciu premien v nekonečnom čase. Dejiny človeka majú navyše rozmer vzostupu jeho materiálnej a duchovnej kultúry. Poznanie cesty k dnešku vo všetkých oblastiach má nielen svoju vedeckú hodnotu, ale aj praktický význam v každodennom živote. Spôsob vývoja prebieha v zásade nepretržite a kontinuálne. Jeho tempo a formy sa z času na čas akoby menia, od základu pretvárajú, zdanlivo znova organizujú na inom princípe a tým aj formujú novú kvalitu i kvantitu ľudských pospolitostí, ako aj nové vzťahy vo svetovom prostredí. Tieto kvalitatívne zmeny oddeľujú jednotlivé epochy ľudských dejín.


Celé ľudské dejiny boli písomne dokumentované len päťdesiat storočí a proces vývoja neprebiehal rovnomerne. Dejiny diplomacie skúmajú jej vznik a vývoj, formy, zvláštnosti, spôsoby diplomatickej činnosti, ciele a dosiahnuté výsledky.


Diplomatická prítomnosť je výslednicou doterajšieho vývoja ľudskej spoločnosti i diplomacie a preto poznanie minulosti tvorí neoddeliteľnú súčasť celého ľudského poznania a je dôležitým nástrojom orientácie ľudstva aj diplomatických subjektov.


Slovenské dejiny diplomacie začínajú po tisícročnej prestávke až po I. svetovej vojne a v plnej miere až vznikom Slovenskej republiky roku 1939 a roku 1993. Je samozrejmé, že táto diplomacia je bez dostatočných skúsenosti a tradícií. Ako súčasť slovenskej zahraničnej politiky ešte len čaká na svoje úspechy, aj keď prvé pozitívum i prekvapujúce ocenenia sa už objavili. Slovenskú republiku, vzhľadom na jej postavenie v Európe, môže úspešne ubrániť len minister zahraničných vecí, samozrejme taký, ktorý na základe poučenia z minulosti dokáže pochopiť priority slovenskej zahraničnej politiky i úlohy diplomacie a dokáže ich na medzinárodnej aréne aj zrealizovať.


Autor obohatil dielo viacerými prílohami pre lepšiu ilustráciu a pochopenie spracovávanej problematiky. Medzi nimi možno spomenúť Chammurapiho zákony, text zmluvy uzavretej medzi Ramessom II. a Chattušilom III., diplomatickú nótu uzavretú medzi Šuppiluliumašom I. a Niqmaduom panovníkom z Ugaritu, zmluvu Assarhaddona, kráľa Asýrie s Ramatajom, vládcom mesta Urukazubarny okolo roku 670 pred n. l., XLV. Pching-I – Zbierku pojednávaní o pravidlách správneho jednania a obradných zvykoch, List Tan-hu z Hung-no do Chan v roku 176 pred n. l. a podobne.


Alena PAULIČKOVÁ



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.