Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Kontextový význam slovesa bantovať

Slovensko, 11. 1. 2008 (Verejná správa 1/2008)



Jeden z našich čitateľov sa na mňa obrátil s otázkou, ako hodnotím vecný význam a slohovú hodnotu slovesa bantovať. Stretol sa s ním v stĺpčeku komentátora SME v takomto kontexte: ...trestný zákon pamätá aj na úžeru a veritelia nemôžu bantovať s dlžníkmi, ako sa im zachce. Čosi sa mu na ňom nepozdáva, nie si istý, či bolo použité vhodne.


Otázka nášho čitateľa je zaujímavá predovšetkým pokiaľ ide o vzťah medzi výrazovým prostriedkom (slovom) a žánrovým modelom konkrétneho textu. Z tohto hľadiska je zásadný rozdiel medzi vecnými a umeleckými textami. V umeleckých textoch môže autor použiť ktorékoľvek slovo z rozsiahleho rezervoára slovnej zásoby. Jedinou podmienkou je, aby výber istého slova bol podmienený funkčne. A tak napríklad v prozaickom diele môže autor na charakteristiku postáv, ktoré sú nositeľmi príbehu, alebo prostredia, v ktorom sa tento príbeh odohráva, použiť ktorékoľvek slovo v rozmedzí pólov nocionálnosť (bezpríznakovosť, neutrálnosť) – expresívnosť (emocionálnosť, príznakovosť), ba aj spisovnosť – nespisovnosť. Iste by bolo nepresvedčivé i nefunkčné, ak by napríklad nevzdelaný zlodej a kriminálnik používal vo svojej reči jemné emocionálne slová, príznačné skôr pre decentného a citlivého človeka. Jeho reč môže byť funkčne popretkávaná i pejoratívnymi, ba aj vulgárnymi slovami, ktoré nemusia byť spisovné. Práve takýmito slovami autor charakterizuje negatívnu postavu ako ľudský a sociálny typ.


Iná je situácia vo vecných textoch. Predovšetkým v písaných textoch, ktoré majú verejný oficiálny charakter, by nebolo ani jazykovo, ani spoločensky vhodné, ak by v nich autor použil čo i len jeden silnejší výraz. Platí to dokonca aj o ústnych prejavoch, ktoré odznievajú vo verejnom oficiálnom prostredí. Žiaľ, aj na našej politickej scéne hovoriaci neraz necitlivo siaha po silnejších, expresívnych výrazoch, a tak porušuje jazykovú normu i spoločenskú vhodnosť vyjadrovania.


Ani vecné prejavy však nie sú žánrovo homogénne. Platí to najmä o publicistických textoch, ktoré sú určené širokej čitateľskej verejnosti. V novinách nájdeme žánre, v ktorých sa na úrovni obsahovo-tematickej žiada prísne dodržiavať vecnú objektívnosť a na rovine výrazu sa apriórne očakáva, že autor bude dôsledne využívať spisovné neutrálne (bezpríznakové) výrazové prostriedky.


A tu sa dostávame k vlastnému problému, ktorý nastolil náš čitateľ. Ide o odpoveď na otázku, či v texte, z ktorého pochádza zaslaný citát, použil autor slovo banovať oprávnene, v súlade s jeho vecnovýznamovým zameraním a jeho slohovou hodnotou. Môže to vyznieť paradoxne, no autorovu prácu so slovom treba z jednej strany oceniť a zo strany druhej musíme vysloviť kritické výhrady.


Zo žánrového hľadiska je totiž jeho text novinový stĺpček. Stĺpček je krátka úvaha na aktuálnu tému. Autor v ňom túto tému spracúva zo svojho uhla pohľadu, jednoznačne prezentujúc svoje stanovisko a hodnotenie. Pritom mu záleží na tom, aby o adekvátnosti svojho postoja presvedčil aj čitateľa, aby ho získal na stranu „svojej“ pravdy. Preto je v stĺpčeku prítomný silný pragmatický aspekt, výrazné zameranie na adresáta. To sa na myšlienkovej úrovni prejavu odráža tak, že stĺpček je stavebne nenáročný, a na úrovni jazykového výrazu je jeho štýl uvoľnenejší a zároveň aj lexikálne atraktívnejší. To znamená, že autor príležitostne siahne aj po menej bežných výrazových prostriedkov, aby aj formou prejavu atakoval pozornosť (záujem) čitateľa.


Takýmto lexikálnym prostriedkom, ktorý si čitateľ nemôže nevšimnúť, je aj sloveso banovať. Zaiste to nie je slovo bežnej slovnej zásoby, ktoré by malo v rečovej praxi vysokú frekvenciu, ba najmä mladá generácia ho možno ani nepozná. Je to síce hovorové slovo, no ako spisovné ho možno využiť aj v istých publicistických žánroch, ktoré sú v naznačenom zmysle zamerané na čitateľa. Autor ho teda vhodne použil ako prostriedok atraktívnosti výrazu, ktorým svoj text ozvláštnil. Cez výraznú formu upriamil pozornosť čitateľa na obsah.


Autora teda môžeme pochváliť za to, že v súlade s charakterom žánru svoj stĺpček ozvláštnil nie celkom bežným slovom. Zo štylistického hľadiska, z hľadiska celkovej výstavby textu postupoval správne. Menej však môžeme byť spokojní s použitím tohto slova vzhľadom na jeho vecný význam.


Vo všetkých slovníkoch – vrátane Slovníka súčasného slovenského jazyka – sa slovesu bantovať prisudzujú dva významy: 1. vyvolávať u niekoho nepokoj, znepokojovať, vyrušovať, napríklad: To ho tak bantuje, že niekedy ani nezaspí. 2. nevhodne sa niečoho dotýkať alebo siahať na niečo, napríklad: Ostarky vyklčuj, ale mladé pníky nebantuj.


Pohľad na citovanú vetu potvrdzuje, že v jej kontexte sa sloveso bantovať neuplatňuje ani v jednom z uvedených dvoch významov. Autor mu v nej nenáležite prisúdil význam, že veritelia nemôžu s dlžníkmi zaobchádzať, narábať s nimi, správať sa k nim, ako sa im zachce. Ibaže analyzované slovo takýto význam nemá. To je aj dôvod na konštatáciu, že autor správne uvažoval, ako by svoj text slovesom bantovať zatraktívnil, no nesprávne zhodnotil jeho vecný význam, takže napokon pôsobí v jeho stĺpčeku ako rušivý prvok. Aj tento príklad potvrdzuje, že vo vzťahu ku kontextu musíme pri výbere výrazu rovnako citlivo posudzovať tak jeho sémantike, ako jeho štylistické danosti.


Ján FINDRA



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.