Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Právne vákuum u vdoveckých dôchodkoch

Slovensko, 21. 9. 2009 (Verejná správa 19/2009)



Vdovecký dôchodok je dávkou dôchodkového poistenia, prostredníctvom ktorej je realizované základné právo občanov na primerané hmotné zabezpečenie pri strate živiteľa podľa článku 39 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky. Podrobnosti o tomto práve ustanovuje zákon. V praxi však nastáva problém pri samotnom určení príslušného zákona, napríklad pri zmene právnej úpravy a absencii prechodných ustanovení, ako napríklad pri vdoveckých dôchodkoch.


Ešte aj dnes sa na verejného ochrancu práv obracajú vdovci, ktorým nebol priznaný vdovecký dôchodok, pretože nepodliehajú starej ani novej právnej úprave. Zákon č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov priznával nárok na vdovecký dôchodok vdovcovi po manželke, ak sa staral o nezaopatrené dieťa. Tento zákon bol účinný do 31. decembra 2003. Dňa 1. januára 2004 nadobudol účinnosť zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení, ktorý priniesol novú právnu úpravu vdoveckých dôchodkov. Vdovec má nárok na vdovecký dôchodok, ak jeho manželka splnila zákonom ustanovené podmienky. Vdovecký dôchodok sa vypláca počas jedného roka od smrti manželky. Po uplynutí tohto obdobia má vdovec nárok na výplatu dôchodku iba v určitých prípadoch, napríklad ak sa stará o nezaopatrené dieťa.


Zákon o sociálnom poistení vo svojich prechodných ustanoveniach osobitne nerieši právny režim vdoveckých dôchodkov, na ktoré vznikol nárok podľa prechádzajúcej právnej úpravy. Podľa ustanovenia § 260 zákona o sociálnom poistení sa dávky dôchodkového zabezpečenia priznané podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004 považujú po 31. decembri 2003 za dávky podľa tohto zákona, a to v sume, v akej patrili k 31. decembru 2003. Ak nárok na výplatu týchto dávok trval k 31. decembru 2003, vyplácajú sa aj po tomto dni za podmienok ustanovených predpismi účinnými do 31. decembra 2003.


Toto ustanovenie pomerne jednoznačne definuje právny režim vyplácania tých dôchodkových dávok, ktoré boli priznané podľa predchádzajúcej právnej úpravy a ich výplata trvá i naďalej. Problém (okrem mnohých iných prípadov) však nastáva pri vdoveckých dôchodkoch priznaných pred 1. januárom 2004, ktorých výplata bola zastavená a boli odňaté ešte pred účinnosťou nového zákona, no vdovec sa po 1. januári 2004 opäť začal starať o nezaopatrené dieťa.


Sociálna poisťovňa pri posudzovaní nároku takýchto vdovcov na vdovecký dôchodok ich žiadosť zamietla s odôvodnením, že podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003 im nie je možné priznať vdovecký dôchodok, pretože tieto predpisy boli zrušené. Nárok na vdovecký dôchodok im však podľa Sociálnej poisťovne nemôže vzniknúť ani podľa zákona o sociálnom poistení, pretože ich manželka zomrela pred nadobudnutím účinnosti tohto zákona.


Podávatelia sa teda ocitli v akomsi právnom vákuu: aj keby teoreticky spĺňali podmienky nároku na vdovecký dôchodok podľa obidvoch právnych úprav, ani jednu nemožno aplikovať. Táto situácia je podľa môjho názoru v rozpore s jednou

zo základných zásad právneho štátu. Nie je možné, aby bola žiadosť zamietnutá preto, že nemožno postupovať ani podľa starej a ani podľa novej právnej úpravy. Treba definovať, ktorý právny predpis sa na žiadateľa vzťahuje a rozhodnúť o jeho nároku.


S uvedeným problémom sa zaoberal aj Najvyšší súd Slovenskej republiky, ktorý sa vyjadril nasledovne:


„Zákon o sociálnom poistení neupravuje v prechodných ustanoveniach vznik opätovného nároku na vdovecký dôchodok z dôvodu opätovnej starostlivosti vdovca o nezaopatrené dieťa. K vzniku nároku dôjde vždy keď sa vdovec začne starať o nezaopatrené dieťa. Vzhľadom na to, že vdovec sa začal starať o nezaopatrené dieťa, súd sa stotožnil s názorom, že vdovcovi vznikol nový nárok na dávku. Za účinnosti nového právneho predpisu nastala nová skutočnosť tým, že sa začal starať o nezaopatrené dieťa, s ktorou tak predchádzajúca právna úprava, ako aj súčasná právna úprava spája vznik nového nároku na výplatu vdoveckého dôchodku.“


Situáciu od 1. augusta 2006 zmenila novela zákona o sociálnom poistení, ktorá priniesla nové prechodné ustanovenie (§293n) riešiace otázku vdoveckých dôchodkov. Toto ustanovenie však nerieši vôbec prípady starostlivosti o nezaopatrené dieťa. Jeho účelom je zmierniť reštriktívnu právnu úpravu podmienok vzniku nároku na vdovecký dôchodok v zákone o sociálnom zabezpečení, ktorý umožňoval poberať mužom vdovecký dôchodok iba z jediného dôvodu – starostlivosti o nezaopatrené dieťa, na rozdiel od žien, kde bolo ustanovených oveľa viac dôvodov. Keďže zákon o sociálnom poistení podmienky nároku na vdovecký a vdovský dôchodok zjednotil, a teda umožnil mužom poberať vdovecký dôchodok aj z iných dôvodov ako z dôvodu starostlivosti o dieťa, mnohí vdovci, ktorých nárok sa posudzoval podľa zákona o sociálnom zabezpečení, sa cítili byť diskriminovaní. Preto ustanovenie § 293n zákona o sociálnom poistení umožnilo týmto vdovcom, aby im vznikol nárok na vdovecký dôchodok aj z iných dôvodov (dovŕšenie dôchodkového veku, invalidita) samozrejme po splnení ďalších podmienok.


V dôsledku tohto ustanovenia však už nemožno vdovcom, ktorí sa opätovne začnú starať o nezaopatrené dieťa po 1. auguste 2006, priznať vdovecký dôchodok.


Petra FŰKŐOVÁ



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.