Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Registre obnovenej evidencie pôdy

Slovensko, 13. 10. 2009 (Verejná správa 20/2009)



Už štrnásty rok sa pre jednotlivé katastrálne územia zostavujú registre obnovenej evidencie pôdy (ROEP). Cieľom je premietnuť do katastra nehnuteľností vlastnícke práva k pozemkom, ktoré sú vymedzené plošne vlastníckymi vzťahmi alebo držbou a doteraz neboli v katastri nehnuteľností zapísané. O tom, že ide o mimoriadne náročný a komplikovaný proces, svedčí viacero podnetov, s ktorými sa na verejného ochrancu práv obrátili občania so zámerom dosiahnuť v tomto registri opravu údajov.


Občania sa po uplynutí trojročnej lehoty od zápisu údajov registra obnovenej evidencie pôdy do katastra nehnuteľností domáhali zmeny údajov schváleného registra prostredníctvom konania o oprave chýb v katastrálnom operáte, ktorého účelom je opraviť chybné zápisy vznikajúce z vlastnej činnosti správnych orgánov alebo z činnosti iných osôb. Zrejme im chýbala informácia, že uvedeným spôsobom sa nedajú opraviť všetky údaje zapísané v katastri nehnuteľností.


Katastrálny zákon striktne hovorí o tom, ktoré údaje a akým spôsobom možno opraviť. Je síce pravda, že podľa jednej z možností, ktoré zákon pripúšťa, správa katastra aj bez návrhu opraví údaje katastra v písomných vyhotoveniach právnych úkonov, vo verejných listinách a v iných listinách v súčinnosti so štátnymi orgánmi, obcami, notármi, ako aj s vlastníkmi a inými oprávnenými osobami, ale táto kategória opráv je ohraničená iba na chyby v písaní, počítaní a na iné zrejmé nesprávnosti.


Občania vo svojich podnetoch verejnému ochrancovi práv často namietajú proti postupu katastrálnych orgánov, ktoré rozhodnutím návrh na opravu chyby v katastrálnom operáte zamietnu. Ak nejde o návrh podaný účastníkom konania, katastrálne orgány nevydajú rozhodnutie vôbec a túto skutočnosť oznámia občanovi iba listom. Rovnako postupujú aj v prípade návrhu, ktorý nie je dôvodný. Napriek nespokojnosti občanov musíme upozorniť, že katastrálne orgány v tomto prípade konajú v súlade so zákonom. Ak by občanom vyhoveli a údaje ROEP-u ako verejnej listiny zapísanej do katastra nehnuteľností opravili, dopustili by sa závažného porušenia zákona, ktorý katastrálnym orgánom prostredníctvom tohto právneho inštitútu neumožňuje meniť právne vzťahy založené rozhodnutiami iných orgánov verejnej moci.


Keďže podľa nášho právneho poriadku je vlastnícke právo nepremlčateľné, možná musí byť aj zmena. Zákon na to pamätá a v súlade s ním sa po uplynutí trojročnej lehoty od zápisu údajov do katastra nehnuteľností možno domáhať určenia vlastníckeho práva na súde. V súvislosti so snahou mnohých občanov o opravu chýb v registri poukazujeme hlavne na skutočnosť, že právna úprava konania o obnove evidencie niektorých pozemkov a právnych vzťahov k nim umožňuje opravu chybných údajov už vo fáze samotného zostavovania ROEP-u, a to prostredníctvom podania námietok.


Námietky, ktoré musia byť odôvodnené, možno podať komisii na obnovu evidencie pozemkov a právnych vzťahov k nim do 30 dní odo dňa doručenia výpisu z návrhu registra, ak ide o účastníkov konania, ktorým sa výpis doručuje, alebo do 30 dní odo dňa uverejnenia návrhu registra, ak ide o neznámych účastníkov alebo účastníkov konania, ktorým výpis z návrhu registra nebolo možné doručiť alebo ich pobyt či sídlo nie je známe.


Komisiu zriaďuje pre každú obec vecne príslušný správny orgán v závislosti od členenia katastrálnych území podľa zákona o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom, ktorým je katastrálny úrad alebo pozemkový úrad. Námietky posúdi komisia, ktorá ich spolu so svojím stanoviskom predloží správnemu orgánu na rozhodnutie. Na námietky podané po uplynutí lehoty a na námietky, ktoré neobsahujú odôvodnenie komisia neprihliadne, o čom písomne informuje toho, kto námietku podal. Správny orgán však nemôže rozhodnúť o námietkach, ktoré majú povahu sporu o vlastnícke právo. Na jeho rozhodovanie je príslušný výlučne súd. Z dikcie zákona vyplýva, že preskúmavanie rozhodnutia o námietkach je zverené do právomoci súdov.


Rozhodnutie o schválení registra je konečné a schválený register sa ako verejná listina zapíše do katastra nehnuteľností záznamom. Pri zápise katastrálny úrad neskúma meritum veci, ale iba formálnu stránku zápisu.


O zmene údajov schváleného registra, ak obsahuje údaje o pozemkoch a právnych vzťahov k nim v rozpore s údajmi, ktoré boli podkladom pre jeho zostavenie, rozhoduje do troch rokov od zápisu údajov registra do katastra nehnuteľností správny orgán. Konanie o zmene údajov nemožno začať, ak došlo k prevodu alebo prechodu vlastníctva pozemku na inú osobu. Tým nie je dotknuté právo na začatie konania podľa Občianskeho súdneho poriadku. Ten ustanovuje, že návrhom na začatie občianskeho súdneho konania (tzv. určovacou žalobou) sa možno domáhať, aby súd rozhodol, okrem iného aj o určení, či tu právny vzťah alebo právo je alebo nie je, ak ide o naliehavý právny záujem.


Z uvedeného vyplýva, že pre občanov je veľmi dôležité, aby možnosť opravy chybných údajov využili už počas prípravy ROEP-u, alebo aby sa jeho zmeny domáhali v lehote troch rokov od zápisu do katastra nehnuteľností, čím sa vyhnú zbytočným problémom a nedorozumeniam.


Lívia STEHLÍKOVÁ



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.