Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Zápas za najvyššiu kultúrnu hodnotu

Slovensko, 30. 11. 2009 (Verejná správa 24/2009)



„Jazyk je jeden z rozhodujúcich znakov národa, bez preháňania ho možno označiť za najvyššiu kultúrnu hodnotu národa, z ktorej vyrastá všetko ostatné: dorozumenie i porozumenie medzi ľuďmi, pestovanie a rozvíjanie národnej identity, ukotvovanie a umocňovanie duchovných a materiálnych hodnôt – kultúry, umenia, politiky morálky, rodinných, rodových a spoločenských vzťahov, ale aj kvality sociálneho života, slobody, spravodlivosti, rovnosti, rozličnosti ľudského bytia.“


Tak začína svoju najnovšiu knihu Zápasy o slovenčinu, ktorú vydal Politologický odbor Matice slovenskej, publicista a prekladateľ Pavol Dinka. Publikácia je vkladom do diskusie okolo novely jazykového zákona, proti ktorej rozpútali veľkú a nezmyselnú kampaň najmä predstavitelia Strany maďarskej koalície. Opäť sme tak nútení brániť národné a štátne záujmy v súboji s presilou klamstiev a cielených dezinformácií. Odhaliť ich – to je hlavným poslaním knihy. Ide o to, aby sa umožnilo všetkým občanom, teda aj Slovákom na južnom Slovensku, dostať sa k informáciám v rodnej reči. Autor súčasne zdôrazňuje, že platný jazykový zákon ani v najmenšom neuberá z práv garantovaných menšinám.


Kniha je rozdelená do niekoľkých tematických okruhov. Najskôr sa zaoberá procesmi uzákonenia slovenského jazyka ako jednotného dorozumievacieho prostriedku, bojmi o jeho uchovanie a presadzovanie v období národného obrodenia i pred ním. Vzápätí prechádza do súčasnosti, ktorá je charakteristická útokmi proti slovenčine ako úradnému a štátnemu jazyku. V ďalšej časti publikácia prináša porovnávanie nášho novelizovaného jazykového zákona s podobnými zákonmi iných štátov, vyvracia lži o našom jazykovom zákone. Prílohami sú štyri zákony týkajúce sa jazykovej praxe z rokov 1995 až 1999. Na záver je umiestnený slovníček nesprávnych jazykových výrazov v úradnom styku.


Autor cituje významného slovenského jazykovedca Jána Kačalu, ktorý hovorí: Skutočným zmyslom zákona o štátnom jazyku SR, a predovšetkým terajšej novely tohto zákona, je potvrdiť legálne rozšírenie slovenského jazyka ako štátneho jazyka na celom území SR, a tým posilniť integritu slovenskej spoločnosti na základe jednotného štátneho jazyka, ako aj integritu štátneho územia.


Človek hovoriaci slovenským jazykom sa na juhu Slovenska totiž často nedorozumie, je znevýhodňovaný a diskriminovaný aj pri výbere zamestnania. Na tieto a podobné problémy odpovedá autor komparáciami s jazykovými zákonmi iných štátov. Okrem iného uvádza francúzsky jazykový zákon, v ktorom sa o. i. píše: Všetky nápisy alebo oznamy vyložené na verejnej ceste, na mieste dostupnom verejnosti alebo v prostriedkoch hromadnej dopravy a určené na informovanie verejnosti musia byť vo francúzskom jazyku. Ďalej sa uvádza: Vo všetkých prípadoch, keď sú poznámky, oznamy a nápisy doplnené jedným alebo viacerými prekladmi, francúzska verzia musí byť rovnako čitateľná, počuteľná alebo zrozumiteľná ako verzie v cudzích jazykoch.


Podobné zákony majú aj iné štáty, napríklad Poľsko, samotné Maďarsko, Rumunsko, Litva, Lotyšsko a tak ďalej. V tejto súvislosti autor nemohol neuviesť stanovisko vysokého komisára OBSE pre národnostné menšiny Knuta Vollenbaeka. I podľa neho novela zákona sleduje legitímny cieľ a celkovo je v súlade s medzinárodnými štandardmi. Ďalej Vollenbaek poznamenal, že novelou došlo k náprave minulej nerovnováhy, a že na Slovensku sa zaznamenáva v oblasti práv osôb patriacich k národnostným menšinám dobrý trend.


Peter JÁNOŠÍK




Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.