Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Štrnásť dní prezidenta republiky perom Margity Ivaničkovej z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR

Slovensko, 18. 2. 2010 (Verejná správa 3/2010)



Prvé týždne nového roka boli charakteristické množstvom domácich i zahraničnopolitických aktivít. Z rúk prezidenta Ivana Gašparoviča si prevzali najvyššie štátne vyznamenania nasledovné osobnosti nášho vedeckého, kultúrneho a spoločenského života:


Rad Ľudovíta Štúra I. triedy dostal: Daniel Belluš – vedec, bratia Peter a Pavol Hochschornerovci – športoví reprezentanti, Pavol Strauss, i. m., – literárny vedec. Pribinov kríž I. triedy dostal Ján Kukuča – odborník v oblasti geodézie a kartografie. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy si prevzali: Vladimír Báleš – vedec, osobitne chemického a biochemického inžinierstva, Eva Blahová – operná speváčka, hudobná pedagogička Klára Buzássyová – odborníčka v oblasti jazykovedy a lingvistickej tvorby, Ladislav Čavojský – odborník v oblasti divadelnej vedy, Jozef Dóczy – herec, Ivan Hričovský – odborník v oblasti ovocinárstva, Alica Kapellerová – odborníčka v oblasti diagnostiky a liečby detí, Rudolf Pullmann – vedec v oblasti klinickej biochémie, Ladislav Šándor – vedec v oblasti experimentálnej fyziky, Milan Vároš – spisovateľ so zameraním na literatúru faktu. Rad Bieleho dvojkríža III. triedy dostali manželia Gila a Juraj Fatranovci z Izraela za šírenie dobrého mena SR v zahraničí. Rad Ľudovíta Štúra III. triedy získal Dezider Banga – rómsky básnik a Zuzana Nebusová – odborníčka v oblasti územnej samosprávy. Pribinov kríž III. triedy prezident udelil kňazovi Šebastiánovi Labovi.


Ivan Gašparovič sa stretol s predstaviteľmi a členmi Združenia miest a obcí Slovenska. Poďakoval primátorom a starostom slovenských miest a obcí za prácu, ktorú robia pre svojich spoluobčanov. V súvislosti s nadchádzajúcim parlamentnými voľbami vyjadril presvedčenie, že budúcnosť je len vtedy pozitívna a demokraticky naplnená, keď sa občan bude v čo najväčšej miere podieľať na správe vecí verejných. Apeloval na predstaviteľov združenia, aby podporovali všetky požiadavky občanov, ktoré sa nevymykajú zo zákonných rámcov, aj v súvislosti s protestom autodopravcov voči zavedeniu elektronického mýta. Kauzu považoval za natoľko vážnu, že inicioval stretnutie s predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom a premiérom Robertom Ficom na margo neakceptovateľného a bezprecedentného konania opozície a niektorých médií v tejto záležitosti. Vyjadril poľutovanie nad tým, že protesty autodopravcov sa realizovali v rozpore so zákonom. „Veľmi ma mrzelo, že som mohol zaznamenať doslova navádzanie na niečo, čo neprospieva stabilite tohto štátu, ani dobrému menu Slovenska. Preto hovorím, že by som bol rád, keby si všetci občania Slovenskej republiky sami dokázali vyhodnotiť situáciu bez toho, aby ich niekto navádzal na to, aby porušili zákon,“ povedal Ivan Gašparovič.


Stretol sa s predsedami vyšších územných celkov. V rozhovore s ich predsedami ocenil, že po presune významných kompetencií na samosprávne kraje sa urobil kus dobrej práce. Predsedom ako aj ich regionálnym poslancom sa poďakoval za prácu pre ľudí vo svojom kraji. Hlava štátu vyzvala predsedov VÚC, aby nadviazali na to dobré, čo sa podarilo v predchádzajúcom období.


Ivan Gašparovič rokoval s predstaviteľmi zamestnávateľských zväzov. V tomto roku môžeme očakávať až dvojpercentný nárast slovenskej ekonomiky. Dodal, že by sme mali vo väčšej miere využiť výsledky vedy a výskumu, položiť dôraz na inovácie a hľadať nové formy efektívnejšej výroby. Predseda Klubu 500 Vladimír Soták ocenil stretnutie s prezidentom SR, ktoré považuje za užitočné. Ocenil tiež zníženie spotrebnej dane z nafty, pretože ide podľa jeho slov o ústretový krok vlády, ktorý podnikatelia vítajú. Za problematické však označil nerovnoprávne postavenie domácich zamestnávateľov v porovnaní s investormi zo zahraničia. Ivan Gašparovič ponúkol zamestnávateľom svoju pomoc pri presadzovaní niektorých legislatívnych zámerov, ktoré sú nevyhnutné pre riešenie fungovania slovenského hospodárstva ako aj možnosť diskusie pri posudzovaní zákonov z Národnej rady SR. Na stretnutí s hlavou štátu všetci zamestnávatelia kritizovali zvyšovanie minimálnej mzdy, ktorá podľa nich komplikuje situáciu na trhu práce. Čím vyššia je minimálna mzda, tým ťažšie podnikatelia zamestnajú nezamestnaných.


Prezidentský pár prijal predstaviteľov cirkví a náboženských spoločností. Na tradičnom novoročnom stretnutí hlava štátu zdôraznila, že tieto novoročné stretnutia vníma predovšetkým ako prejav dlhodobo dobrých vzťahov medzi štátom a cirkvami i náboženskými spoločnosťami, ale aj medzi predstaviteľmi cirkvi a štátu. Ocenil významnú úlohu, ktorú zohrávajú cirkvi na vytváraní zdravej morálnej spoločenskej klímy v spoločnosti. „Vaša pozornosť duchovným hodnotám, ktoré odsúvajú do úzadia nezdravé spoločenské javy, ako napríklad honba za materiálnymi statkami, bohatstvom často aj na úkor blížnych, či vlastného svedomia a taktiež budovanie pracovnej kariéry na úkor rodiny, manželstiev, detí, či vlastného zdravia je nenahraditeľná. Musíme byť znepokojení, keď klasické, generáciami overené hodnoty, sú spochybňované či relativizované,“ povedal prezident. Na stretnutí zástupcov národnostných menšín žijúcich na Slovensku zdôraznil: „Ako človek nemám problémy stretnúť a porozumieť si s človekom ktoréhokoľvek národa, či štátu. Ako politik, zvlášť v pozícii prezidenta republiky, však vnímam aj iné súvislosti než rýdzo ľudské, teda aj takzvané politicky citlivé otázky. Vzťahom medzi štátotvorným národom a národnosťami Slovenskej republiky venujem trvalú a osobitnú pozornosť. Je zreteľné, že nás toho veľa spája, ale čosi nás aj rozdeľuje, čosi, čo je historicky dané, nemenné. Pre to druhé však musíme hľadať zhovievavosť a ústretovosť. Pravda, len do tej miery, ktorá nenarušuje status quo určené ústavou nášho štátu,“ povedal Ivan Gašparovič.


V Prezidentskom paláci prijal vyše 150 diplomatov akreditovaných na Slovensku, ako aj honorárnych konzulov. Prezident uviedol, že má eminentný záujem o efektívny, priateľský a otvorený dialóg. Vo vzťahu k hosťom vysoko ocenil ich profesionalitu a ústretovosť, ktorú voči Slovensku vlani prejavovali. Uviedol, že nastupujúci rok poskytuje niekoľko príležitostí, kedy Slovensko bude môcť svoje úspechy priblížiť svetu. Považuje za dôležité, aby jednoznačne viac rozvíjalo svoje väzby s krajinami Ázie. Stretol sa aj s veľvyslancami krajín Európskej únie. Okrem boja proti ekonomickej kríze, rozvoja sociálnej a občianskej Európy hovorili veľvyslanci o rómskom probléme. Prezident skonštatoval, že rómska otázka nie je len otázkou pre slovenského prezidenta, ale je otázkou pre celú Európu.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.