Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Prsť z Hronca v Petržalke

Slovensko, 25. 3. 2010 (Verejná správa 6/2010)



Kto poznal ešte socialistické stavebné plány v Petržalke, vedel aj o zámere postaviť na lúke v blízkosti jazera Malý Draždiak motorest alebo iný podobný reštauračný objekt. Časy Pozemných stavieb a výsledkov ich činnosti pominuli a na okraji chránenej mokrade v panenskom území lužného lesa už malo odvtedy stáť kadečo inšie – poschodové parkovacie domy, rekreačné vily a celkom nedávno tu naplánovali popri novom „veľkorysom“ stavebnom zahusťovaní aj megalomanský projekt kanála, ktorý mal spojiť obidve petržalské jazerá a v priľahlom lese vybudovať promenády s betónovými chodníkmi a osvetlením. Aj keď na brehy Veľkého Draždiaka už vtrhli podnikavci s podobnými plánmi, petície a protesty obyvateľov blízkeho okolia – ktorými si dokonca vynútili prijatie a rokovanie u samotného bratislavského primátora – zaratovali väčšiu časť územia pre všetkých ľudí, nielen pre vyvolených. Zdá sa, že developerskej bezcitnosti a plánovanému podnikateľskému lupičstvu je nateraz koniec aspoň v tej časti, ktorú ohraničujú ulice Kutlíkova a Starhradská. Práve tu v okolí starej horárne je priestor povýšený bratislavským územným plánom na územie pre parky, sadovnícke a lesoparkové úpravy. Na novopomenovanej Lúke vďaky tu ako prvý na jeseň zasadili dub Ladislava Chudíka, čo presadila občianska iniciatíva Za zeleň Petržalky. Stojí na začiatku ušľachtilej tradície vzdať poctu naozajstnej bratislavskej osobnosti takouto formou. Ku koreňom Chudíkovho duba prihrnuli nielen petržalskú zeminu, ale aj prsť od jeho rodného domu v Hronci, o čo sa postarala tamojšia samospráva.


„Som ako presadený kvet. Svet som uzrel pri Hrone, ale žijem pri Dunaji. Každé ráno, keď vyzriem z okna nášho bytu na Starhradskej, dostanem ponuku od prírody – dáva mi svoju kladnú energiu. Prírodu vnímam celoročne, je nádherné vidieť jej zmeny, jej zrod aj umieranie – je ako život samotný. Človek má pocit, že príroda je preňho, ale nie je to tak, on sa musí ponúknuť prírode. Zasadený dub je mojou poctou a úctou tejto symbolickej lúke, stromom a prírode ako takej,“ povedal rozcítene majster Ladislav Chudík.


Emil SEMANCO




Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.