Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 OKRES: Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Žilina
Bobrov

Základné informácie

Podujatia a akcie

Inzercia v obci

Súčasnosť obce

História

Príroda

Kultúrne dedičstvo

Fotogaléria

Mapa

Fórum obce

Firmy v obci

Správy z obce

Dokumenty na stiahnutie


Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Bobrov - Kultúrne dedičstvo


Pamiatky

Kostol rímsko-katolícky z roku 1753, prestavaný a rozšírený; zariadenie a obrazy barokové a novšie

Tradície

Zástavba pri hradskej. Zrubové a murované domy z 19. storočia sú so štítmi, orientovanými na ulicu a dvormi uzavretými širokou vstupnou bránou. Pozoruhodné boli domy plátenníkov so znakmi doznievajúceho klasicizmu na fasádach. V dvoroch mali dielne a sklady.

Recepty od Anny

1. Lyžičková držková

Mnohí nimi stále pohŕdajú. Čo sa dá na to povedať? Iba jedno, tak im treba! Dnešná cena totiž už držky dávno rehabilitovala a priviedla zo zoznamu ľudových jedál na jedálny lístok gurmánov. Nemusíte si dokonca ani kaziť chuť predstavou, čo to vlastne je. Kúpite ich nádherne spracované, predvarené, preprané, nakrájané a voňavé v mrazenom stave. O to väčšia rozkoš pripraviť kráľovnú všetkých desiatových polievok - pravú držkovú. Ak je všetko tak, ako má byť, mala by v nej stáť polievková lyžica. Ako na to: Preprané držky, kosti a paprčky zalejeme studenou vodou, pridáme jednu cibuľu, soľ a necháme variť minimálne dve hodiny. Zvlášť na panvici rozpustíme masť a speníme nadrobno pokrájanú zvyšnú cibuľu, pridáme múku a urobíme tmavšiu zápražku s červenou sladkou paprikou. Zalejeme precedeným vývarom z držiek, kostí a paprčiek. Pridáme rascu, čierne korenie a podľa chuti štipľavú papriku. Varíme spolu ešte pol hodiny. Až nakoniec do hustého vývaru pridáme nakrájané držky, dochutíme majoránom, rozotreným cesnakom a troškou sušeného alebo čerstvého nastrúhaného zázvoru. Nevaríme dlhšie ako päť minút. Čo potrebujeme : 1 kg praných mrazených držiek, 3 veľké cibule, 1 PL bravčovej masti, 1,5 l vývaru z kostí (možno nahradiť hovädzím bujónom), 30 g hladkej múky, 2 strúčky cesnaku.

Prísady : soľ, mletá paprika sladká, mletá paprika ostrá, rasca drvená, čierne korenie, majorán, zázvor.

Významné osobnosti

Rodisko:
Matúš Pajdušák (1871-1950) – historik

Zdroj: Vlastivedný slovník obcí na Slovensku, 1. časť





 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.