|
|
Bobrov - Kultúrne dedičstvo
Pamiatky
Kostol rímsko-katolícky z roku 1753, prestavaný a rozšírený; zariadenie a obrazy barokové a novšie
Tradície
Zástavba pri hradskej. Zrubové a murované domy z 19. storočia sú so štítmi, orientovanými na ulicu a dvormi uzavretými širokou vstupnou bránou. Pozoruhodné boli domy plátenníkov so znakmi doznievajúceho klasicizmu na fasádach. V dvoroch mali dielne a sklady.
Recepty od Anny
1. Lyžičková držková
Mnohí nimi stále pohŕdajú. Čo sa dá na to povedať? Iba jedno, tak im treba! Dnešná cena totiž už držky dávno rehabilitovala a priviedla zo zoznamu ľudových jedál na jedálny lístok gurmánov. Nemusíte si dokonca ani kaziť chuť predstavou, čo to vlastne je. Kúpite ich nádherne spracované, predvarené, preprané, nakrájané a voňavé v mrazenom stave. O to väčšia rozkoš pripraviť kráľovnú všetkých desiatových polievok - pravú držkovú. Ak je všetko tak, ako má byť, mala by v nej stáť polievková lyžica. Ako na to: Preprané držky, kosti a paprčky zalejeme studenou vodou, pridáme jednu cibuľu, soľ a necháme variť minimálne dve hodiny. Zvlášť na panvici rozpustíme masť a speníme nadrobno pokrájanú zvyšnú cibuľu, pridáme múku a urobíme tmavšiu zápražku s červenou sladkou paprikou. Zalejeme precedeným vývarom z držiek, kostí a paprčiek. Pridáme rascu, čierne korenie a podľa chuti štipľavú papriku. Varíme spolu ešte pol hodiny. Až nakoniec do hustého vývaru pridáme nakrájané držky, dochutíme majoránom, rozotreným cesnakom a troškou sušeného alebo čerstvého nastrúhaného zázvoru. Nevaríme dlhšie ako päť minút. Čo potrebujeme : 1 kg praných mrazených držiek, 3 veľké cibule, 1 PL bravčovej masti, 1,5 l vývaru z kostí (možno nahradiť hovädzím bujónom), 30 g hladkej múky, 2 strúčky cesnaku.
Prísady : soľ, mletá paprika sladká, mletá paprika ostrá, rasca drvená, čierne korenie, majorán, zázvor.
Významné osobnosti
Rodisko:
Matúš Pajdušák (1871-1950) – historik
Zdroj: Vlastivedný slovník obcí na Slovensku, 1. časť
|