Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Právne základy používania erbov

Slovensko, 18. 2. 2010 (Verejná správa 3/2010)



Kniha Traktát o znameniach a erboch, ktorú vydalo Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied Veda v Bratislave, je jedno najstarších a dodnes základných diel z oblasti heraldického práva a heraldiky. Napísal ju Bartolus de Saxoferrato (1314 – 1355), v 14. storočí svetoznámy právnik a postglosátor, teda vykladač, komentátor rímskeho práva. Jeho heraldický traktát dal používaniu erbov právne základy, stal sa všeobecne prijímaným návodom na ich tvorbu a používanie. Stal sa tak učebnicou heraldiky. Na toto dielo sa odvolávajú moderné heraldické kompendiá a súčasná erbová tvorba dodnes stojí na jeho požiadavkách.


Takmer všetky heraldicky vyspelé krajiny Európy si tento neveľký latinsky napísaný traktát preložili, vydali a je potešiteľné, že u nás na Slovensku sa na túto úlohu ako editor podujal známy slovenský heraldik PhDr. Ladislav Vrtel. Rozhodol sa pre komentované, ilustrované, bilingválne latinsko-slovenské vydanie podľa benátskej prvotlače z roku 1472, zachovanej v archíve Košického arcibiskupstva, vrátane autentického stredovekého poznámkového aparátu.


Kvalitná je kapitola o autorovi a o jeho heraldickom traktáte. Ladislav Vrtel si v nej všíma atmosféru 14. storočia v Taliansku, ktorá bola priaznivá pre riešenie sporov medzi univerzálnym rímskym právom a lokálnymi zvykovými právami. Podrobne opisuje život Bartola de Saxoferrata, najmä jeho právnickú kariéru. Pre heraldiku bolo priaznivé štrnáste storočie, kedy prežívala obdobie svojho najväčšieho rozkvetu. Erby sa jednoducho používali pri každej príležitosti, pevne vrástli do každodennej praxe. A práve v tejto atmosfére prichádza Bertolo, vzdelaný a skúsený právnik, ktorého celkom logicky zaujala právna stránka používania erbov. Jeho útle dielo sa venuje trom kľúčovým otázkam heraldiky – heraldickému právu, teórii a praxi. Ladislav Vrtel im v úvode venuje pomerne podrobnú analýzu. Kým Bartolove heraldicko – právne konštatovania sú formulované veľmi presne, časti traktátu, ktoré sa venujú heraldickej teórii a farbám budia dojem, že ide iba o náčrt, ktorý autor nestihol dokončiť. Na druhej strane dôverne pozná praktické používanie erbov, veľmi presne informuje o heraldicky pravej strane štítu ako o významnejšej strane, pozná a odporúča prax heraldickej zdvorilosti, pri ktorej sa erbové znamenia otáčajú k najvýznamnejšiemu znameniu (oltáru, trónu a podobne). Editor poukazuje aj na Bartolov vplyv na stredovekú heraldiku.


Ťažiskom lektorovaného diela je bilingválne latinsko-slovenské vydanie diela s prekladom Márie Munkovej. Traktár má 33 častí, je opatrený autentickým vedeckým poznámkovým aparátom, ktorý editor doplnil prekladmi z Justiniánovho kódexu zo 6. storočia, na ktorý sa Bartolo odvolával. Ladislav Vrtel dielo Bartola doplnil komentármi, ilustráciami a odbornou literatúrou, z ktorej čerpal. Editor na záver pripojil faksimile Bartolovho diela.


Traktát o znameniach a erboch upúta čitateľa kvalitnou grafikou, anglickým resumé a je nesporné, že si toto dielo, aktuálne aj dnes najmä v otázkach všeobecného prístupu k erbu v občianskej demokratickej spoločnosti, nájde slovenského čitateľa.


Peter KARTOUS



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.