Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Deťom treba pomáhať vždy a všade

Slovensko, 28. 5. 2009 (Verejná správa 11/2009)



Nielen v minulosti dochádzalo k prípadom, kedy sa s deťmi zaobchádzalo v rozpore so zákonom. Aj dnes, v dobe „všemocného“ trhového hospodárstva, sa s deťmi zaobchádza zle. Početné skupiny detí žijú v nevyhovujúcich podmienkach, často sa nachádzajú na pokraji smrti. Pritom práva detí tvoria takisto súčasť ľudských práv.


Médiami nedávno prebehla správa, že matka nechala svojho niekoľkoročného synčeka postávať v horúcej vode, ktorej teplotu neustále zvyšovala. Každý človek takéto počínanie odsúdi. Tento smutný prípad týrania detí – určite nie jediný – by mal byť tiež dôvodom na vážne zamyslenie sa nad ochranou detí, ich práv, slobôd, záujmov a názorov.


Starostlivosť a ochrana práv dieťaťa potrebuje zvýšenú pozornosť všetkých organizačných zložiek štátu. Deti sú v ohrození, pretože zostávajú skupinou obyvateľstva, ktorá je najmenej schopná ovplyvniť kroky a opatrenia vládnucich elít. Stále aktuálna je aj otázka zosúladenia rétoriky o právach detí s realitou ich života tak, aby práva detí našli odraz v legislatíve, v politike i v aplikačnej praxi. Je nevyhnutné, aby o právach detí verejnosť vedela, aby pre dospelých i samotné deti boli tieto práva zrozumiteľné.


Nutnosť zabezpečiť dieťaťu osobitnú starostlivosť bola ustanovená vo viacerých medzinárodných dokumentoch, z ktorých za najvýznamnejší považujem Dohovor OSN o právach dieťaťa (ďalej len Dohovor). Slovenská republika ako zmluvná strana tohto Dohovoru je povinná predkladať Organizácii spojených národov správy o opatreniach prijatých na uvedenie dokumentu do reálneho života a o vývoji a pokroku, ktorý sa pri uplatňovaní práv detí dosiahol. Pri prerokúvaní prvej prístupovej i druhej periodickej správy Výbor OSN pre práva dieťaťa prijal Záverečné odporúčania, ktoré je Slovenska republika povinná splniť a informovať o tom OSN pri nasledujúcom prerokovaní periodickej správy. Záväzky vyplývajúce pre Slovensko z uvedeného dokumentu sú základným východiskom našej stratégie v oblasti ochrany práv dieťaťa.


Aj Európska únia jednoznačne uznala práva detí v Európskej charte základných práv. V čl. II-24 sa okrem iného ustanovuje, že pri všetkých krokoch týkajúcich sa detí, ktoré uskutočnia verejné orgány alebo súkromné inštitúcie, musí sa brať do úvahy predovšetkým záujem dieťaťa. Dohovor OSN o právach dieťaťa je v Európskej únii považovaný za východiskový dokument. Na jeho základe únia plánuje vytvoriť jednotný postup pri podpore a ochrane práv dieťaťa. Súčasne chce podporovať i zámery členských štátov v tejto oblasti.


Nemožno zabúdať ani na významný program Rady Európy s príznačným názvom Budujeme Európu pre deti a s deťmi. Má pomôcť štátom upevniť a rozvinúť národné stratégie na ochranu práv detí. Jeho cieľom je, aby sa aktivizovali všetky zložky spoločnosti na miestnej, regionálnej i národnej úrovni, aby si uvedomili svoj podiel zodpovednosti za ochranu detí.


Slovenská republika ako členská krajina Európskej únie vystupuje na účinnú ochranu práv detí pred hospodárskym vykorisťovaním a proti všetkým formám zneužívania detí. Svoje zámery v ochrane práv detí chce dôsledne realizovať aj v praktickom živote. Z tohto dôvodu bol na obdobie rokov 2009-2012 vypracovaný Národný akčný plán pre deti. Jeho základným cieľom je prostredníctvom stanovených úloh a opatrení zabezpečiť pokrok v oblasti ochrany práv detí uznávaných Dohovorom. Ide o otvorený dokument, ktorý bol pripravovaný odborníkmi z orgánov štátnej správy, územnej samosprávy a záujmových združení v takom rozsahu, aby pokryl čo najširšiu spoločenskú oblasť vzťahu k deťom. Plán je jednoznačne zameraný na dosiahnutie hlavných cieľov, ktorými sú: predchádzať nedostatkom ohľadne dodržiavania obsahu Dohovoru, vytvárať a zdokonaľovať systémy ochrany v inštitúciách, ktoré vykonávajú činnosti vo vzťahu k deťom, prehlbovať demokratický prístup k tejto minoritnej skupine, posilňovať funkciu spoločenskej kontroly, zabraňovať porušovaniu ustanovení Dohovoru a podporovať rodičovskú starostlivosť o deti.


Na realizácii Národného akčného plánu pre deti sa podieľa aj verejný ochranca práv. Došlo tak k oficiálnemu potvrdeniu toho, čo zdôrazňujem od nástupu do funkcie, že som nielen ochrancom práv dospelých, ale aj detí. Deťom treba pomáhať nie iba vtedy, keď dôjde k porušeniu ich práv. Čím skôr a lepšie budú deti poznať svoje práva, tým účinnejšie si ich dokážu uplatňovať. V duchu tejto filozofie sa Kancelária verejného ochrancu práv rozhodla ísť cestou vzdelávania detí cez projekt detských spolupracovníkov verejného ochrancu práv. Tento projekt sa stretol s ohlasom nielen na Slovensku, ale všimli si ho ako unikátny spôsob ochrany práv detí aj v zahraničí. Okrem zvyšovania právneho vedomia môže projekt pozitívne ovplyvniť aj formovanie hodnotového rebríčka detí. Dôjde k tomu najmä pri splnení predpokladu, že úlohy v národnom akčnom pláne sa stanú pre štátne i samosprávne orgány každodennou súčasťou života, nie iba príležitostnou kampaňou.


Pavel KANDRÁČ



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.