Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

O pravopise slov a slovných spojení

Slovensko, 3. 7. 2009 (Verejná správa 13/2009)



Nedávno som dostal od nášho čitateľa A. G. z Brezna podnetný list, v ktorom mi poslal viacero zaujímavých otázok. Jedna z nich sa zdanlivo týka pravopisu. V skutočnosti však ide aj a predovšetkým o logiku jazyka a zmysel konkrétnej výpovede, kontextu i celého textu. Náš čitateľ sa priznáva, že nevie, kedy má písať slová typu nakoniec/na koniec, potom/po tom, poobede/po obede ako jedno slovo a kedy tu ide o dve samostatné slová. Zaujíma ho najmä to, na základe akých kritérií má tento pravopisný problém riešiť.


Ako som už naznačil, pravopis uvedených príkladov (jedno slovo – dve slová) je podmienený ich funkčným uplatnením vo významovom pláne vety alebo aj širšieho kontextu. Pravdaže, táto pravopisná odlišnosť súvisí aj s ich morfologickou platnosťou a vetnočlenskou funkciou. O čo tu ide?


Slová nakoniec, potom, poobede sú časové príslovky, ktoré vyznačujú hranice, v rozmedzí ktorých prebieha, odohráva sa dej vyjadrený v prísudku vety. Zo syntaktického hľadiska majú platnosť príslovkového určenia času. Spojenia na koniec, po tom, po obede sú predložkové pády, v ktorých sa predložka spája s podstatným menom (obed, koniec) alebo zámenom (to). Ako vetný člen sú aj tieto predložkové spojenia spravidla príslovkovým určením času. Pravopisný problém zrejme súvisí s tým, že aj ako príslovky (jedno slovo), aj ako predložkové pády (dve slová) majú rovnakú syntaktickú platnosť. „Odpovedajú“ na otázku, kedy sa odohráva/odohral slovesný dej vyjadrený v prísudku vety.


Ilustrujme si túto vecnú, jazykovú a pravopisnú situáciu konkrétne, a to na výrazoch pritom a pri tom. Rozdiel sledujme spolu tak, že pomenujem dôvod, prečo si istý významový kontext žiada príslovku pritom a v inom kontexte treba využiť predložkový pád pri tom.


Ako som naznačil, v základnom význame je slovo pritom príslovka času. Má taký význam ako príslovky zároveň, súčasne, popritom, s ktorými je v synonymickom vzťahu. To znamená, že ich vo vete môžeme bez zmeny jej zmyslu striedať. Zo syntaktického hľadiska je to príslovkové určenie, ktoré rozvíja sloveso. Vymedzuje čas, v ktorom sa odohral alebo odohráva dej vyjadrený v prísudku vety. Príklad: S priateľom sme sa prechádzali popri rieke a pritom sme sa rozprávali. Význam tejto vety možno parafrázovať: „vtedy, v tom čase, keď sme sa prechádzali, súčasne, zároveň, popritom sme sa aj rozprávali“. Predložka pri a pád zámena to tvoria jedno slovo, príslovku času, ktorá vymedzuje čas, kedy sa priatelia rozprávali (=keď sa prechádzali).


O iné významové súvislosti ide vo vete Večer sme si pri táboráku aj zaspievali a pri tom speve sme zabudli na každodenné starosti. Predložka pri a tvar zámena to tvoria predložkovú väzbu. Predložka si zachováva svoj predložkový význam a zámeno sa ako prívlastok vzťahuje na podstatné meno spev. Preto ich zapisujeme ako dve slová. Reč je teda o tom speve, pri ktorom speváci zabudli na bežné starosti.


Ako zaujímavosť dodávam, že sú aj prípady, keď sa významový a funkčný rozdiel medzi príslovkou a predložkovou väzbou odrazí aj na pravopise predložky: Spočiatku mi učenie veľmi nešlo. – Pamiatka pochádza z počiatku stredoveku. Predložku v druhej vete vyslovujeme ako s (ide o tzv. spodobovanie), v písanej forme má podobu z, lebo sa spája s druhým pádom podstatného mena počiatok.


Osobitne sa ešte pristavme pri príslovkách nakoniec dokonca, ktoré vo svojom liste uvádza náš čitateľ. Podľa neho boli v uvedených príkladoch zapísané v nesprávnej pravopisnej podobe. Prvý príklad: To najdôležitejšie na koniec. V tomto prípade však treba súhlasiť s pôvodným pravopisným riešením. Citovaná veta uvádza posledný odsek komentára v jednom denníku. Autor sa rozhodol vygradovať obsah svojho komentára tak, že na jeho konci uvedie obsahový „bonbónik“, aby takto zároveň argumentačne potvrdzoval obsah, ktorý rozvádzal v jadrovej časti textu. Tento argument uvádza v poslednom odseku svojho textu, v jeho záverečnej časti, ktorá spolu s úvodom rámcuje obsah rozvádzaný v jadrovej časti. Uvádza ho teda záverom, na záver, na konci, dáva ho na koniec. Opodstatnenosť tohto riešenia potvrdí príklad, v ktorom ide o príslovku: Nakoniec sa môj partner dal presvedčiť a moju ponuku prijal.


Iná je situácia v druhom príklade: Politici si tiež dávajú lehoty, kedy do debát pôjdu a kedy nie – ako naposledy Vladimír Mečiar, ktorý ohlásil, že dokonca septembra do Markízy nepôjde. Slovo dokonca je častica, ktorá vyzdvihuje, zdôrazňuje slovo alebo spojenie slov, pred ktorým stojí. V konkrétnom texte ju možno nahradiť časticami ba, ešte, ba ešte: Nepustil ma dnu, dokonca (=ba ešte) mi aj nadával. Je zrejmé, že v príklade nášho čitateľa nejde o takýto význam, a teda sa tam mala použiť predložková väzba do konca (septembra).


Ako vidieť, rozhodovanie o tom, či v konkrétnej vete ide o príslovku, respektíve časticu, ktorú zapíšeme ako jedno slovo, alebo o predložkovú väzbu, ktorá sa skladá z dvoch slov, nie je pravopisný, ale vecný problém. Predpokladá to logický pohľad na obsah vety a na kontext, do ktorého ju včleňujeme. Aj takto sa potvrdzuje, že jazykom sa iba vyjadruje a potvrdzuje to, čo autor ukladá do hĺbkového, obsahového podložia svojho prejavu. Dokonca aj tento vecný a pravopisný detail hovorí o jeho práci s textom. Lebo tvorba textu je od začiatku do konca tvorivý akt.


Ján FINDRA



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.