Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Prasacia chrípka a logika jazyka

Slovensko, 27. 7. 2009 (Verejná správa 14/2009)



Témou bežných rozhovorov Slovákov, a to bez ohľadu na vek, sociálne zaradenie a vzdelanie, je šport. Obľúbené sú predovšetkým kolektívne hry, najmä futbal a prípadne aj hokej. Pri pive sa neraz stretne viacero amatérskych trénerov, ktorí futbal v živote nehrali. Zasvätene však dokážu analyzovať a kriticky hodnotiť nedeľňajšiu hru domáceho mužstva, ktoré svoj zápas prehralo. Pritom sa vzájomne presviedčajú, ktorý z nich by dokázal hráčom naordinovať tú najlepšiu taktiku, s ktorou by nabudúce určite uspeli.


Inou témou, i keď nie takou bežnou, je jazyk a jazykové vyjadrovanie. Ani v tomto prípade sa nešetrí kritikou, pravdaže, spravidla bez ohľadu na to biblické o brve vo vlastnom oku. Napriek tomu, priznám sa, keď sa raz za čas stretnem s takýmito obhajcami čistoty jazyka, rád si s nimi na tému jazyka podebatujem. Ich laické pohľady na jazykovú kultúru majú často šarm a vtip. Najmä vtedy, ak sa – často nezmieriteľne – stretnú najmenej dva pohľady na ten istý problém. Bol som napríklad svedkom vášnivého posudzovania rečovej praxe našich politikov, ktorí občas siahnu po silnejšom expresívnom výraze a prípadne použijú aj tabuové slovo. Tieto debaty som vnímal ako školu kultúrno-spoločenského, politického, sociologického, psychologického aj individuálneho pohľadu na situáciu v užšom životnom prostredí i na situáciu v spoločensko-politickom živote štátu. V zrážke argumentov, ktoré boli občas úsmevné, sa odrážalo stotožnenie s konkrétnym politikom, alebo jeho nemilosrdné odsúdenie. Jazyk a jazykový prejav pritom negarantovali vnútornú silu a presvedčivosť ideí, ale hovorili o vonkajšej viere vo verejne prezentovanú pravdu a lož, ktorú si diskutéri osvojili a prisvojili.


Pravdaže, toto spoločenstvo diskutérov občas pretriasa aj takpovediac ľahšie lingvistické témy. Ak sa mi pošťastí byť pri tom, s pôžitkom si ich vypočujem a prípadne sa do diskusie aj zapojím, lebo sa to očakáva. Nedávno jeden amatérsky lingvista roztvoril tému prasacej chrípky. Ako sa vyjadril, je mu jedno, či tá chrípka je prasacia, alebo prasačia. S úškrnom mi prekvapivo hodil do tváre, veď to ani vy jazykovedci neviete. V Slovníku slovenského jazyka je aj prasacie ucho, aj prasačia črieda. Keď som mu odôvodnil, prečo sa dnes uprednostnila systémová podoba prasacia chrípka, mávol rukou a znova priklincoval, že v tom nevidí problém, presadzujte si, čo chcete. Podľa neho problém je inde, nevie pochopiť, prečo je to prasacia chrípka. Vraj to nemá logiku. Prasa je mláďa ošípanej (svine), a ak sa hovorí o prasacej chrípke, to by malo znamenať, že napadá iba prasce, mláďatá ošípaných, a nie aj staré zvieratá, ktoré sa chovajú na mäso a na masť.


A tak sa pristavme pri logike jazyka, ktorú náš lingvista v súvislosti s prasacou chrípkou spochybňuje. Pripusťme, že jazyk má svoju osobitnú logiku, ktorá nemusí vždy byť v súlade s bežnou logikou. Napríklad matematici spochybňujú logiku spojenia menšia/väčšia polovica. Hovoriaci však v bežnej jazykovej praxi s touto matematickou nelogickosťou nemajú problémy. Rudolf Fábry v jednej svojej básni hovorí o modrej tráve, hoci všetci vieme, že tráva je zelená. Básnik zrejme vychádzal z bežnej skúsenosti, že lúka môže byť posiata modrými kvetmi, a potom aj tráva sa môže javiť ako modrá. Tento nečakaný prívlastok je prostriedkom aktualizácie a estetických kvalít básnickej reči.


Svoju jazykovú logiku má aj spojenie prasacia chrípka. Na označenie úžitkových domácich zvierat máme v slovenčine pomenovania sviňa, ošípaná, prasa, ktoré sa najmä v bežnej hovorovej reči považujú za synonymá. Pomenúvajú úžitkové domáce zvieratá chované na mäso a masť. Podstatné meno sviňa má však výrazné negatívne konotácie (sprievodné významy); používa sa napríklad ako nadávka neslušnému, hrubému človeku. Aj prídavné meno svinský má pejoratívny príznak. Porovnaj: svinské reči, svinská zima, svinská robota. A teda spojenie svinská chrípka by na pozadí uvedených spojení tiež vyvolávalo negatívne, expresívne i pejoratívne asociácie. Z naznačených dôvodov je toto spojenie nevhodné aj napriek tomu, že v angličtine sa prasacia chrípka označuje ako swine (svain) flu. Pomenovaním swine sa však v angličtine označuje prasa, sviňa i ošípaná, hoci tieto domáce zvieratá majú aj „svoje“ pomenovanie (prasa – hog, pig; sviňa, ošípaná – sow). Pomenovanie ošípaná je v porovnaní so slovom sviňa v naznačenom zmysle neutrálne. Mohlo by sa teda prijať spojenie chrípka ošípaných. Nositeľ chrípky je však syntakticky v pozícii nezhodného prívlastku, ktorý je v tomto prípade významovo menej priezračný ako zhodný prívlastok. A tak sa ukázalo, že vhodným pomenovaním novej choroby, ktorá sa prenáša aj na človeka, môže byť zhodný prívlastok odvodený od podstatného mena prasa: prasacia chrípka. So zdanlivou nelogickosťou tohto spojenia, že totiž nejde o chrípku prasiat, ale o chrípku svíň, ošípaných, si jazyk a jeho nositelia bez problémov poradili. Vo svojej komunikácii ho používajú ako významovo priezračné a jednoznačné. Ak totiž isté pomenovanie neznejasňuje vyjadrovanie, v jazykovej praxi sa bez problémov ujme.


Iste, z recesie alebo aj vážne možno logiku jazyka občas obviniť, že celkom nevystihuje mimojazykovú logiku. Dôležité však je, že ľudia majú o jazyk a jazykové vyjadrovanie záujem, že o ňom laicky i odborne diskutujú.


Ján FINDRA



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.