Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Vo Vrútkach mnohé zmenili na lepšie

Slovensko, 9. 9. 2009 (Verejná správa 18/2009)



Už v stredoveku patrili Vrútky k rozvinutejším osadám. Dedením majetku medzi jednotlivými zemianskymi vlastníkmi sa však rozdelili na Dolné a Horné Vrútky. Ak by sme nehľadeli až tak ďaleko do minulosti, za významný medzník v ich rozvoji možno považovať výstavbu košicko-bohumínskej železnice v roku 1870 a výstavbu štátnej železnice zo Šalgotariánu do Vrútok v rokoch 1872 – 1873. Zo zemianskej osady sa stali dôležitým železničným uzlom. Ich význam ešte vzrástol založením železničných dielní na opravu parných rušňov, osobných a nákladných vozňov v roku 1874. Dnes na túto tradíciu nadväzuje firma ŽOS Vrútky, ktorá sa radí k špičkovým opravovniam železničných koľajových vozidiel v strednej Európe. Je významným zdrojom pracovných príležitostí nielen pre Vrútočanov, ale aj pre širší región Turca. Ten je sám o sebe z nedávnej minulosti známy silným proletárskym zázemím a pokrokovým zmýšľaním robotníkov, čo sa prejavovalo mnohými štrajkovými, protestnými vystúpeniami, ale aj sformovaním viacerých solidárnych, dobrovoľníckych, odborových, kultúrno-spoločenských, osvetových a športových spolkov a organizácií. Už koncom 19. storočia mali Vrútky bezmála tisícku robotníkov. Dnes tu žije okolo sedem a pol tisíca obyvateľov. Dvakrát ich v minulých desaťročiach pričlenili k Martinu, ale od roku 1990 majú Vrútky opäť všetky svoje mestské samosprávne funkcie. Mesto a jeho okolie popri perspektívne sa rozvíjajúcich pracovných odboroch ponúka množstvo športovo-rekreačných príležitostí a príťažlivé miesta na aktívny oddych. V letných mesiacoch je tu možnosť plávania a vodných športov na mestskom kúpalisku a vodnej nádrži Lipovec. Športoví rybári tu nájdu raj na najčistejších tokoch. Turistické trasy smerujú z Vrútok na Minčol s pokračovaním na Martinské hole, ktoré sú aj významným zimným strediskom. Na výlety lákajú Stráňavy, Kľačianska Magura, najkrajšie fatranské doliny, Šútovské vodopády i neďaleká Vrátna.


Pohľad zvonku


Už takmer desať rokov sem prichádza z Kanady Oľga Ševčíková. V martinskej kolónii Hviezda si kúpila rodinný dom, ktorý postupne rekonštruuje, aby sa mohla domov vrátiť natrvalo. Ako väčšina obyvateľov tejto časti Martina, aj ona chodieva do Vrútok za nákupmi, kultúrou i športom. O vrútockých premenách v posledných rokoch hovorí ako človek, ktorý ich neeviduje každý deň, ale s odstupom dlhšieho času. A vari aj preto jej viac udrú do očí.


„Dlho bolo všetko po starom. Teraz sa obnovila železničná stanica a vynovené je aj centrum mesta – je vydláždené, pekne osvetlené. Aj budovy v okolí autobusovej stanice, bývalý hotel Magura a okolité objekty dostali nový šat. Predtým sa mesto nimi nemohlo veľmi chváliť. Teraz je všetko zrenovované, takmer reprezentačné.


Roky rokúce chátrajúca meštianska škola sa tiež začína opravovať. Bolo to už nevyhnutné, lebo z nej padala omietka a ohrozovala chodcov na chodníku. Páči sa mi nová výstavná tržnica, opravená cesta okolo kina smerom na nákladné nádražie, nové ihrisko pri základnej škole na Čachovskom rade, upravené okolie pri kúpalisku,“ vyratúva bystrá pozorovateľka a neobíde ani pálčivý problém mnohých slovenských miest: „Pri železničnej stanici takmer v centre mesta boli ubytovaní rómski občania, ktorí devastovali byty i okolie. Pre mesto to nebola pekná vizitka. Samospráva sa však dokázala s týmto problémom vysporiadať a dnes vrútocké centrum pôsobí celkom iným dojmom. Starú budovu oproti základnej umeleckej škole zadaptovali a premenili na byty. Ku skrášleniu centra prispela aj modernizácia knižnice tunajšej rodáčky Hany Zelinovej i základnej školy, ktorá je tiež po nej pomenovaná. Nová je nielen fasáda, ale počula som, že aj vnútorné usporiadanie je moderné a v súlade s požiadavkami dneška. Keď už spomínam knižnicu, nemôžem obísť kino. Obnovila sa prevádzka v Kine 1. máj a rôzne podujatia sú prístupné pre všetkých občanov aj v kultúrnej sále Kriváň,“ uzatvárala svoje postrehy pani Ševčíková a chváli za to terajšiu samosprávu na čele s primátorom.


Pohľad zvnútra


Vrútocké centrum ohraničujú ulice Železničná, Nábrežná a M. R. Štefánika. Uprostred nich je pešia zóna, ktorú vlastne tvorí Ulica 1. čs. brigády. Práve tá sa v minulých mesiacoch stala najdôležitejšou mestskou investičnou akciou.


„Stavebné úpravy sa uskutočnili v severnej časti tejto pešej zóny na trase od mestskej knižnice po Železničnú ulicu,“ hovorí Ing. Anna Sviteková, vedúca odboru životného prostredia na mestskom úrade. „Žilinský závod firmy M-Silnice Pardubice tu podľa urbanistickej štúdie centra mesta od júla minulého roka vybudoval pešie i dopravné plochy, dažďovú kanalizáciu, verejné osvetlenie, rozhlas, kamerový systém, elektrické vedenie, parkoviská, zeleň, mobiliár. Stavebné náklady dosiahli dvanásť miliónov korún.“


K atraktivite vynoveného jadra mesta prispieva aj nová zámková dlažba položená vo viacerých farebných obrazcoch a vzoroch. Ako zdôraznila inžinierka Sviteková vo Vrútkach veria, že to je iba začiatok aktivít na prospech pohodového bývania v meste a k skvalitneniu života jeho obyvateľov.


Vrútocký primátor Ing. Miroslav Mazúr pridal do tejto skladačky ďalšie fakty: „Ako ukazujú citované slová, verejnosť veľmi citlivo vníma každú zmenu – na horšie i na lepšie. Pani Ševčíková mnohé pozitíva uviedla. V základnej škole Hany Zelinovej sme popri plynofikácii s dotáciou od úradu vlády vybudovali aj polyfunkčné ihrisko a s prispením ministerstva školstva vymenili okná, vymaľovali vnútorné priestory a zlepšili vzhľad i vybavenie učební. Zrekonštruovali sme vstup do Základnej umeleckej školy Frica Kafendu. Zriadili sme detské ihriská na uliciach Švermovej, Hornej, v časti Mexiko, Hluchovo, Mokraď, pri Kriváni. Vybudovali sme štyristo metrov nových chodníkov na Komorovej, Kmeťovej a Ľubochnianskej ulici. Zrekonštruovali sme Ulicu sv. Cyrila a Metoda aj s uložením kanalizácie a vytvorením parkovacích miest. O ďalších tristo metrov štvorcových sme rozšírili parkoviská v centre. V spolupráci s Turvodom Martin sme položili dvesto metrov vodovodu a kanalizácie na ulici Bystrej. Vyše dvesto metrov nového živičného koberca dostala Kafendova ulica. V spolupráci so stredoslovenskými cestármi sme na štátnej ceste I/18 uskutočnili prvú fázu bezpečnostných opatrení. Pripravili sme projektovú štúdiu na druhú etapu prác a rokujeme o jej uskutočnení. Vyriešili sme aj využitie budovy niekdajšej meštianky, kde vznikne tridsať nájomných bytov. Odovzdáme ich v októbri tohto roku...“


Pohľad do budúcnosti


Vrútocký primátor má toho naporúdzi dosť, čo by mohol uviesť ako príklad aktivít samosprávy. Mohol by hovoriť o pracovných stretnutiach zástupcov mesta a najvyšších predstaviteľov železníc, na ktorých sa rokovalo o nehnuteľnostiach a ďalšej spolupráci. Výsledkom týchto rozhovorov bolo prenajatie železničného parku pri bývalej pošte a priestoru oproti niekdajšiemu konzumu i odkúpenie pozemku pod terajším autobusovým nástupišťom.


Zoširoka by mohol hovoriť o zložitosti prípravy a zabezpečenia výstavby rodinných domov na Kopaniciach. O nemenších ťažkostiach pri získavaní prostriedkov zo štrukturálnych fondov. O naťahovačkách s developermi, so stavbármi, čo majú odstrániť zistené chyby po kolaudáciách, s dodávateľmi, čo zabudli na certifikačné potvrdenia na dodaný umelý trávnik pre futbalový štadión alebo na atesty zabudovaných zariadení.


Pospomínať by mohol i napohľad drobnosti – ako je trebárs oplotenie cintorína a vytvorenie dôstojných priestorov na ukladanie urien. Ako ho návšteva v Štrasburgu inšpirovala na umiestnenie kvetinovej výzdoby na moste cez Turiec. I to, ako ho nahnevalo, keď pár nádob s kvetmi zhodili vandali do rieky.


Už sa to nestane. Postará sa o to mestská polícia, kamerový systém i vynachádzavejší systém ukotvenia kvetináčov.


Možno je to pre niekoho maličkosť. Skúste len vybaviť javiskovú technológiu alebo zariadenie hľadiska Kina 1. máj. Maličkosť len napohľad. Bez nej by to nešlo!


Napokon, nie je kino ako kino. To vrútocké sa nachádza v Robotníckom dome postavenom v roku 1927. Je to kultúrna pamiatka a mesto ako jej jediný vlastník sa rozhodlo spracovať štúdiu na jej obnovu a získať na tento účel prostriedky z regionálneho operačného programu. Navrhovanou rekonštrukciou – ako predpokladá primátor – získajú priestory kultúrneho, spoločenského a informačného charakteru celomestského významu. V prízemí umiestnia kultúrno-informačné stredisko a viacúčelovú sálu, ktorá poslúži na konferencie, koncerty, divadlá. K tomu príslušné sociálne zázemie a šatne. Na prvom poschodí bude divadelný klub, konferenčný salónik, minikino a na druhom – klubovňa a galéria na prezentáciu výtvarného umenia a dizajnu.


Pokiaľ ešte hovoríme o plánoch, spomenúť treba aj akútnu potrebu domova dôchodcov a domu sociálnych služieb, ktorý by chceli stavať už v budúcom roku pre pol stovky vrútockých seniorov.


„Koncom leta si pripomenieme sto rokov organizovaného športu vo Vrútkach,“ pridáva primátor na záver. „Pri tejto príležitosti otvoríme nové futbalové ihrisko, na ktorom sme klasickú trávnatú hraciu plochu vymenili za nový povrch z umelej trávy. Urobili sme tu viaceré stavebné úpravy, vybudovali osvetlenie a celý štadión zmodernizovali. Bola to ešte nákladnejšia investičná akcia, ako výstavba pešej zóny. Slávnostný výkop plánujeme koncom augusta.“ dodával nie bez hrdosti.


A rovnako hrdo pozýval aj na Dni mesta v septembri.


Prídeme. A možno stretneme aj pani Ševčíkovú...


Emil SEMANCO



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.