Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Štrnásť dní prezidenta republiky perom Margity Ivaničkovej z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR

Slovensko, 9. 9. 2009 (Verejná správa 18/2009)



V súvislosti s neštandardným spôsobom ohlásenia návštevy prezidenta Maďarskej republiky v Komárne prezident Ivan Gašparovič si predvolal veľvyslanca Maďarskej republiky na Slovensku Antala Heizera . Prostredníctvom veľvyslanca požiadal, aby maďarský prezident László Sólyom zvážil cestu do Komárna.


Pred avizovanou návštevou traja naši najvyšší ústavní činitelia vo svojom vyhlásení upozornili, že Slovenská republika je už niekoľko týždňov vystavená hrubým a nevyberaným útokom zo strany oficiálnych predstaviteľov Maďarskej republiky, ktorí spustili bezprecedentnú diskreditačnú medzinárodnú kampaň proti Slovensku, založenú na vedomej dezinterpretácii novely zákona o štátnom jazyku. Prezident Sólyom v rozpore so zásadami medzinárodnej slušnosti neprejavil záujem stretnúť sa počas pripravovaného pobytu s niektorým z našich oficiálnych predstaviteľov a výber termínu návštevy považujú z historického hľadiska za necitlivý a netaktný krok. Takto organizovanú návštevu vnímajú naši najvyšší predstavitelia ako vedomú provokáciu.


Ivan Gašparovič sa stretol s predstaviteľmi národnostných menšín žijúcich v Slovenskej republike. Na stretnutí dominovala téma prijatej novely zákona o štátnom jazyku. Keďže táto problematika prerástla úroveň vnútornej politiky, stala sa otázkou medzištátnych slovensko-maďarských vzťahov a zaoberala sa ňou aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, prezident chcel poznať názor všetkých menšín žijúcich na Slovensku. „Situácia v ostatnom období sa vyvinula tak, akoby slovenská vláda robila kroky smerujúce proti právam národnostných menšín,“ povedal na úvod stretnutia. Podľa neho to nie je pravda a vytvorila sa účelová manipulácia s názorom verejnej mienky, najmä u maďarskej menšiny. Bezproblémový vzťah voči jazykovému zákonu a uplatňovaniu slovenského jazyka deklarovali zástupcovia Rusínskej obrody na Slovensku, Kultúrneho spolku židovských občanov Slovenska, zástupcovia bulharskej menšiny, Rady mimovládnych organizácií Rómskych komunít, zástupcovia Chorvátskeho kultúrneho zväzu, Karpatonemeckého spolku na Slovensku, Poľského klubu, zástupcovia Zväzu Rusínov a Ukrajincov i Českého spolku na Slovensku.


Poďakoval predstaviteľom národnostných menšín za lojalitu k Slovenskej republike ako k svojej vlasti. Odmietol skreslené medializované dezinterpretácie zákona o štátnom jazyku, podľa ktorých príslušníci národnostných menšín musia s lekárom, ktorý ovláda ich jazyk, hovoriť výlučne v štátnom jazyku. Rovnako odmietol fámy o tom, že pohreby a náhrobné kamene musia byť v slovenčine.


Prezident sa zúčastnil na mimoriadnom rokovaní vlády, ktoré sa zaoberalo tragickým nešťastím v bani v Handlovej a vyhlásilo štátny smútok. Ocenil, že vláda chce vytvoriť tímy, ktoré nezávisle na sebe prešetria celú banskú tragédiu. „Vláda chce hľadať príčiny a do budúcnosti aj potreby prevencie. Bol by som rád, keby vyšetrovanie naznačilo, že tam nedošlo k zlyhaniu ľudského faktora, ale že išlo o vis maior,“ skonštatoval.


V Handlovej sa zúčastnil na verejnej rozlúčke s obeťami banského nešťastia, stretol s primátorom mesta Rudolfom Podobom a na mestskom úrade vyjadril svoju sústrasť najbližším príbuzným zosnulých baníkov.


V súvislosti s výzvou Národnej transfúznej služby, ktorá pociťovala nedostatok darcovskej krvi, prezident navštívil jej pracovisko vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v bratislavskom Ružinove. Svojou prítomnosťou chcel podporiť myšlienku dobrovoľného darcovstva krvi a súčasnú kampaň za zvýšenie zásob krvi v zdravotníctve. „Darca krvi je záchrancom iného ľudského života alebo zdravia a preto si myslím, ide o rozhodnutie, ktoré si zasluhuje veľkú úctu nás všetkých,“ povedal a dodal, že on sám bol už ako študent darcom krvi.


V rámci zahraničných návštev privítal účastníkov Letnej školy žurnalistiky, ktorú už siedmy rok organizuje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí v spolupráci s Katedrou žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Ocenil záujem krajanov o slovenčinu a o prácu v slovenských krajanských médiách. Za posledné dva roky vo funkcii hlavy štátu navštívil krajanské komunity v Maďarsku, Rumunsku, Chorvátsku, Srbsku i v ďalších krajinách.


Počas domácich pracovných ciest otvoril 36. ročník medzinárodného poľnohospodárskeho veľtrhu Agrokomplex v Nitre a navštívil Galantu, kde otvoril jubilejný 25. ročník Galantských trhov. Zašiel do Spišských Tomášoviec, kde ho privítala starostka Zuzana Nebusová. V obci dobre spolunažívajú miestni Rómovia s ostatným obyvateľstvom. Životná úroveň tamojších Rómov môže byť príkladom pre ostatných Rómov na Slovensku. Základom úspechu je vzdelanie a pochopenie z ich strany. Prezident ocenil, že v Spišských Tomášovciach je spolužitie bezproblémové a že Rómovia dokážu nájsť spoločnú reč s väčšinovým obyvateľstvom.


Počas pracovného výjazdu na východnom Slovensku navštívil Gelnicu. Privítala ho primátorka Anna Nemčíková. Spoločne s Gelničanmi si minútou ticha uctil pamiatku obetí banského nešťastia v Handlovej, pozrel si kultúrny program a navštívil Banícke múzeum. Na záver navštívil Levoču, kde sa už po deviaty krát konal kultúrny festival Dni Majstra Pavla.


Zúčastnil sa na stretnutí generácií vo fašistami vypálenej obci Kalište. Po pietnom akte kladenia vencov a kytíc k pamätníku vyjadril vďaku všetkým tým, ktorí nezabúdajú na tragédiu v Kališti i v ďalších obciach po celom Slovensku. V príhovore konštatoval: „Tieto spomienky sú veľmi potrebné práve preto, aby sa to už nikdy nestalo. Pripomínam to najmä tým, ktorí už dnes nemajú ani predstavu, čo je to hrôza, čo je to tyrania, čo je to zabíjanie nevinných ľudí.“ Upozornil tiež na nové prejavy extrémizmu a neonacizmu, voči ktorým sa musia vzoprieť všetci slušní ľudia.


Položením vencov k pamätným tabuliam Petra Legnera a Danky Košanovej si pripomenul 41. výročie tragických udalostí z 21. augusta 1968 – okupačný vpád vojsk Varšavskej zmluvy.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.