Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Americký radar v Čechách nepostavia

Slovensko, 13. 10. 2009 (Verejná správa 20/2009)



Americký radar v Čechách nebude. Rovnako nevybudujú v Poľsku jeho súčasť – protiraketovú základňu.Toto rozhodnutie amerického prezidenta Baracka Obamu vyvolalo v prostredí českej, poľskej, ale aj slovenskej pravice poriadny zmätok. Pravicovému spektru naklonené médiá píšu o zrade na mladých demokraciách v strednej a východnej Európe. Rozhodnutie prezidenta Obamu považujú za geopolitické víťazstvo Ruska. Moskva vraj opäť raz dostala možnosť ovládnuť dôležitý priestor. Stredoeurópski neokonzervatívci teraz nevedia, čo sa v v najbližšej budúcnosti v zmenených pomeroch udeje, cítia sa nesvoji – a najmä – znova nie bezpečne. Spoliehali sa, že aj keď je Barack Obama demokrat, predsa len bude predlžovať strategickú líniu svojich predchodcov v úrade a úplne nezavrhne zahraničnopolitickú doktrínu, ktorú G. Bush vyhrotil až na na otázku života a smrti.


Propagandistická predstava mala tieto kontúry: americký radar v Čechách s arzenálom amerických rakiet v Poľsku ochráni v prvom rade tieto dve krajiny pred prípadným útokom z Iránu a Severnej Kórey. Poskytne bezpečnosť aj zvyšku Európy i samotnej Amerike. Tento plán dostal za Bushovej vlády zreteľné obrysy a bývalá americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová podpísala v Prahe už aj príslušnú dohodu s vtedajším ministrom zahraničia Karlom Schwarzenbergom. Česká pravica jasala. Bývalý premiér Mirek Topolánek, exprezident Václav Havel, vtedajší podpredseda vlády pre európske záležitosti Alexander Vondra – ktorý príznačne získal prídomok Mr. Radar – i ďalší pravicoví exponenti prežívali hviezdne chvíle. Z ich nadšenia pre radar ich vôbec nevyrušovala skutočnosť, že až sedemedsiat percent Čechov bolo proti jeho výstavbe. Veď napokon ani v demokracii nemusí prostý ľud veľkým veciam celkom porozumieť...


Proti radaru a poľskej raketovej základni rozhodne vystúpilo Rusko. Považovalo projekt za ďalší pokus Bushovej vlády ohroziť ruskú bezpečnosť, čo sa už stalo predtým rozšírením Severoatlantickej aliancie k ruským hraniciam. Bush presviedčal Putina, že projekt nie je namierený proti jeho krajine – má len zastaviť útok balistických rakiet s dlhým doletom, ktoré by prileteli z Iránu či zo Severnej Kórey. Keďže ruskí politickí a vojenskí stratégovia nie sú náchylní uveriť hocičomu, navrhli Američanom lepšie riešenie. Ponúkli im už hotový radar v Azerbajdžane, aby ním mohli zbližšia sledovať tie obávané iránske rakety. Bush návrh neprijal. Tým vlastne potvrdil skutočný cieľ celého projektu – jeho protiruské zameranie.


Pre Spojené štáty zostáva Rusko, a teraz už aj Čína, hlavnými konkurentmi i prekážkami v globálnej kontrole sveta. Nebyť súčasnej svetovej krízy kapitalizmu a otraseného amerického finančného rozpočtu, bol by možno nechal radar v Čechách i protiraketovú základňu v Poľsku vybudovať aj Barack Obama. Veď jeho súčasný minister obrany Robert Gates je republikán a ako minister obrany slúžil Bushovi do roztrhania tela. A v úrade zostal najmä preto, aby kontinuta americkej vojenskej politiky pokračovala.


Radar a antiraketová základňa u našich najbližších susedov teda nebudú. Lenže namiesto pevných stanovíšť a dislokácií prišli Američania s náhradným riešením. Protiraketové systémy umiestnia na mobilných prostriedkoch, najmä na lodiach v Stredozemnom mori, či v Perzskom zálive. Americké tajné služby podľa slov ministra Gatesa vraj zistili, že iránske rakety s dlhým doletom sú iba v štádiu vývoja. Reálnejšou hrozbou sú rakety s krátkym doletom, a tie môžu účinnejšie zamerať zariadenia umiestnené na plavidlách v blízkosti iránskych brehov. Jednu fikciu vystriedala druhá. Napriek pozitívnemu Obamovmu kroku, akým je zrušenie radaru a antiraketovej základne, svet zaplavuje fáma o iránskej hrozbe. Až príliš je podobná tej o Iraku, kde mal mať Saddám Husajn zásoby atómových bômb, ktorými vraj chcel v krátkom čase zlikvidovať nielen Spojené štáty americké, ale aj Veľkú Britániu i celý jemu nenaklonený svet. Takto sa zastieral eminentný záujem Američanov o irackú ropu. Bez zvrhnutia Husajna by sa k nej nedostali. Teraz pripravujú ďalšiu inváziu a propagandisticky na to spracúvajú verejnú mienku.


Nepostavením radaru v Čechách a antiraketovej základne v Poľsku sa teda situácia na medzinárodnej scéne veľmi nemení. Potvrdzujú sa slová známeho amerického politológa Zbigniewa Brzezinského, ktoré mi raz povedal v rozhovore: „V americkej zahraničnej politike niet veľkého rozdielu medzi republikánmi a demokratmi.“ Mal a má pravdu.


Terajší americký prezident predsa len vniesol do nazerania na Európu a do politickej filozofie o tomto kontinente jednu podstatnú vec. Svojim rozhodnutím sklamal pohrobkov novej železnej opony tak v Čechách, ako aj v Poľsku, na Slovensku aj inde v strednej a Východnej Európe. Ako smutne konštatuje český protežant projektu Alexander Vondra: „To, čo nám ponúka Amerika ako náhradu za radar, je iba cena útechy.“



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.