Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Štrnásť dní prezidenta republiky perom Margity Ivaničkovej z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR

Slovensko, 30. 11. 2009 (Verejná správa 22/2009)



Polstoročie vysokoškolského vzdelávania na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre si prezident Ivan Gašparovič pripomenul účasťou na zasadnutí vedeckej rady univerzity. V príhovore pripomenul, že duchovným poslaním univerzity je rozvíjanie a napĺňanie myšlienok, ktoré v roku 863 prišli na Slovensko šíriť solúnski bratia svätí Cyril a Metod. Má vychovávať nové generácie vzdelancov, viesť ich k poznaniu, k humanistickému a demokratickému mysleniu i konaniu. V prejave sa nevyhol kritike súčasného vývoja spoločnosti: „Zdá sa mi, akoby naša spoločnosť práve v tomto smere občas zlyhávala. Akoby sme uprednostňovali to, čo máme, pred tým, kým sme. Akoby sme si viacej vážili kvalitu vecí, než kvalitu ľudí. Je to nepríjemné konštatovanie, ale tak to dnes vidí väčšina našej spoločnosti. Preto sa oprávnene pýtam: je pre nás naša vlastná história len minulosťou? A čím sa stane naša prítomnosť v budúcnosti? Pozitívnu odpoveď môže priniesť len cesta nášho kontinuálneho rozvoja v demokratickom, humanistickom a sociálnom štáte, ktorý čerpá svoju programovú politiku z Ústavy Slovenskej republiky, ktorá svoju hodnotovú orientáciu opiera aj o Konštantína – Cyrila a o Metoda.“


Pri Pamätníku československých vojakov na Dukle pri Svidníku položil veniec a vystúpil s príhovorom na pietnej slávnosti pri príležitosti 65. výročia Karpatsko-duklianskej operácie: „Väčšina Slovákov, najmä tých starších, si dobre uvedomuje, čo to boli hrôzy v druhej svetovej vojne a za čo a komu ďakujeme, že dnes môžeme slobodne žiť a slobodne pracovať. Som veľmi rád, že nezabúdame na tých, ktorí tu položili život, pretože je to súčasťou našej histórie a nášho morálneho vedomia“. Na spomienkovom podujatí bol prítomný aj premiér Robert Fico, ktorý v prejave apeloval na rodičov a učiteľov, aby sprostredkovali deťom a žiakom čo najviac informácií o tomto období, ktoré je neoddeliteľnou súčasťou slovenských dejín, podobne ako obrodenecké hnutie v 19. storočí.


Počas návštevy východného Slovenska zavítal do Sabinova, kde ho privítal primátor Peter Molčan. Návštevu hlavy štátu označil za vysoké ocenenie tohto dvanásťtisícového okresného mesta. Prezident Ivan Gašparovič ocenil, že nový rozpočet počíta so zvýšením výdavkov v oblastiach, ktoré sa najviac dotýkajú sociálneho postavenia občanov, a to v zdravotníctve, školstve a sociálnych veciach. Sabinov a jeho okolie zápasia s vysokou mierou nezamestnanosti, ktorá najmä pre krízu stúpla až na úroveň súčasných vyše pätnásť percent. Odstránenie sociálnych problémov občanov je dlhodobým cieľom mestskej samosprávy.


Navštívil drevospracujúcu spoločnosť Bukóza Holding Hencovce, ktorá patrí k značkovým exportérom výrobkov na trhy Európskej únie a k najvýznamnejším zamestnávateľom prešovského regiónu. Vyzdvihol úsilie vedenia spoločnosti pri zachovaní zamestnanosti aj napriek sťaženým podmienkam v období hospodárskej krízy: „Som veľmi rád, že aj v týchto neľahkých podmienkach hľadáte možnosti ďalšieho rozvoja spoločnosti a dávate ľuďom z tohto regiónu prácu a sociálne istoty. Každá strata pracovného miesta obzvlášť tu, na východnom Slovensku, je veľmi citlivou záležitosťou. Je preto dobré, že sa Bukóze napokon podarilo vyriešiť problémy s pokračovaním výroby. Teší ma to aj preto, lebo aj mojím osobným prispením sa podarilo presvedčiť slovenských výrobcov buničiny, aby surovinu dodávali aj pre Bukózu a nielen zahraničným výrobcom celulózy,“ uviedol po prehliadke výrobných priestorov spoločnosti.


Ako veľký fanúšik motorizmu otvoril v Orechovej Potôni prvé multifunkčné motoristické zariadenie na Slovensku. Vyzdvihol fakt, že po mnohoročných prípravách a projektoch podobného typu, s ktorými sa uvažovalo pri Trenčíne a potom pri Piešťanoch či Trnave, sa motoristický okruh v Orechovej Potôni stal skutočnosťou. Bol by rád, keby tento okruh nebol známy len na Slovensku, ale široko-ďaleko. Významným prínosom Slovakia Ringu bude perspektíva vytvorenia nových pracovných miest v regióne južného Slovenska, ktorý zápasí s vyššou mierou nezamestnanosti.


Počas pracovných ciest navštívil 15. medzinárodný veľtrh elektrotechniky, elektroniky a energetiky ELO SYS 2009 v Trenčíne. Na jeho otvorení konštatoval, že elektrotechnický priemysel dnes patrí k najvýznamnejším odvetviam nášho hospodárstva a zamestnáva desiatky tisíc ľudí.


Podľa prezidenta Zväzu elektrotechnického priemyslu v SR Jána Badžgoňa elektropriemysel v podnikoch s viac ako 20 zamestnancami poskytuje zamestnanie pre vyše 72-tisíc ľudí. Podiel exportu elektrotechnického priemyslu na celkovom exporte Slovenska predstavuje 23 percent. Najlepším spôsobom, ako sa presadiť na trhu, sú podľa neho inovácie.


Po návrate z pracovných výjazdov prijal v Bratislave predstaviteľov malých a stredných podnikov – Slovenskej asociácie malých podnikov, Slovenskej živnostenskej komory a Slovenského živnostenského zväzu. Živnostenský stav je podľa predsedu Slovenskej živnostenskej komory Vojtecha Gottschala veľmi flexibilný a dokáže sa pružne prispôsobiť podmienkam trhu. Prezident Ivan Gašparovič vyjadril pochopenie pre problémy živnostníkov a konštatoval, že štát by mal viac podporovať zdravú úverovú politiku bánk voči živnostníkom. Podľa neho práve tí, ktorí krízu zapríčinili, by mali niesť spoluzodpovednosť pri odstraňovaní jej následkov a bankové domy by mali podnikateľom a živnostníkom podať pomocnú ruku.


Prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik poukázal na potrebu posilnenia podnikateľského prostredia z pohľadu vymožiteľnosti práva. Prieťahy v súdnom konaní častokrát majú až likvidačný vplyv na existenciu živností. Náš najvyšší predstaviteľ ponúkol živnostníkom spoluprácu pri tvorbe zákonov a legislatívy v oblasti živnostenského podnikania: „Som presvedčený, že len malí a strední podnikatelia dokážu zadefinovať pevné pracovné miesta na slovenskom trhu práce a preto je váš prínos mimoriadne dôležitý,“ uviedol na podporu podnikateľov.


Ivan Gašparovič sa stretol s ministrom obrany Jaroslavom Baškom, aby hovorili o rozpočte rezortu. Minister poukázal na reštriktívne opatrenia, pripomenul však, že armáda si svoje bezpečnostné a obranné záväzky bude plniť aj naďalej.




Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.