Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Rating ako vývesný štít miest a obcí

Slovensko, 6. 2. 2007 (Verejná správa 3/2007)



Pribúdajú samosprávy, ktoré aj v podmienkach rozšírenej právomoci a vyššej zodpovednosti hospodária prezieravo a efektívne, ale na ďalší rozvoj potrebujú vonkajšie finančné zdroje. Hodnotenia renomovaných agentúr sú pre ne najlepším odporúčaním, ktoré akceptujú bankári a investori. Moody´s Central Europe k takýmto agentúram patrí. Jej riaditeľ pre rozvoj obchodu pre strednú Európu Ing. Ľubomír Dubecký rozoberá vo svojom článku reálne prínosy ratingu.

V januári minulého roku svetová ratingová agentúra Moody´s kúpila jedinú uznávanú ratingovú agentúru v regióne - CRA Rating Agency. Agentúra bola premenovaná na Moody´s Central Europe a stala sa tak ďalšou európskou kanceláriou najstaršej ratingovej agentúry na svete. Sídli v Prahe a poskytuje služby v šestnástich stredoeurópskych, východoeurópskych a balkánskych krajinách vrátane Slovenska.

Rating je komplexným posúdením budúcej ekonomickej a finančnej schopnosti a vôle hodnoteného subjektu plniť si svoje záväzky včas a v plnej miere. Je teda akousi mierou bonity, investičnej kvality a úverového rizika hodnoteného subjektu a má hlavne pre investorov a banky veľmi vysokú vypovedaciu schopnosť o kvalite určitého subjektu. Na jeho základe môžu objektívne porovnať a rozhodnúť sa o rizikovosti financovania konkrétneho projektu alebo investičného zámeru žiadateľa.

V rozvinutých ekonomikách je rating absolútnou nevyhnutnosťou najmä tam, kde je potreba financovania pomocou cudzích zdrojov (investori a banky) alebo vstupu na kapitálový trh (dlhopisy a ostatné cenné papiere). Úlohou ratingu je poskytnúť transparentné informácie o hodnotenom subjekte (mesto, obec, samosprávny kraj, podnik, inštitúcia a podobne), o jeho finančnom zdraví, najmä z dlhodobého hľadiska. Využitie tejto dôležitej informácie neslúži len navonok, ale má veľký význam aj pre samotný hodnotený subjekt. Ratingová analýza mu poskytne množstvo dôležitých nezávislých a objektívnych informácií a názorov agentúry o interných procesoch.

Vstupom CRA Rating Agency ako afilácie svetovej ratingovej agentúry Moody´s v marci 2001 na slovenský trh sa otvorila možnosť aj pre naše obce, mestá a vyššie územné celky využiť výhody tohto nástroja. Prvým samosprávnym subjektom, ktorý dostal rating, sa stalo mesto Spišská Nová Ves, a tak 24. apríla 2001 sa začala písať úspešná história komunálneho ratingu na Slovensku.

Počas piatich rokov činnosti agentúry len na Slovensku získalo ratingové hodnotenie ďalších dvadsaťsedem komunálnych subjektov. V Čechách to bolo štyridsať a v Maďarsku jeden komunálny rating. K Spišskej Novej Vsi sa postupne pridali také mestá ako Košice, Prešov, Banská Bystrica, Poprad, Trenčín, Prievidza, Galanta, Šaľa, niekoľko mestských častí Bratislavy, a iné menšie a väčšie mestá. Z regionálnej samosprávy drží prvenstvo Košický samosprávny kraj.

Rating je schodík k rozvoju

Hodnotenie renomovanej agentúry je pre samosprávy vývesným štítom, ktorému sa nevyrovná nijaký zlatoústy starosta, primátor alebo župan. Svedčia o tom aj názory predstaviteľov niektorých úspešných slovenských miest.

V prípade Prešova upútalo pozornosť agentúry hlavne prevádzkové

hospodárenie mesta. Jedným z odporúčaní bolo prijať v strednodobom horizonte také opatrenia, ktoré sa zamerajú na zvýšenie kontroly rastu bežných výdavkov. V zmysle hodnotenia bol celkový dlh relatívne stabilný a jeho aktuálnu výšku možno považovať za primeranú súčasným možnostiam mesta. Využitie priaznivého ratingu (Aa1.sk) charakterizoval tlačový tajomník mestského úradu Michal Kaliňák slovami: „Samosprávy po reforme verejnej správy, po získaní rozhodovacích právomocí a vytvorením priestoru na autonómnu daňovú politiku získali nový rozmer. Môžu sa v mnohom inšpirovať mimovládnym aj súkromným sektorom, čo znamená, okrem iného, aj schopnosť realizovať rozmanité investičné aktivity. Samospráva na to potrebuje

aj vonkajšie zdroje a tie sa dajú získať najčastejšie od peňažných ústavov. Pri rokovaniach s nimi má práve rating vysokú vypovedaciu hodnotu.“

Na Malackách (Aa2.sk) si agentúra ocenila pozitívne prevádzkové výsledky a významné kapitálové príjmy, čím si mesto zabezpečilo veľmi dobrú úroveň samofinancovania. Prihliadala aj na vysokú úspešnosť pri získavaní zdrojov zo štátneho rozpočtu a z Európskej únie. Takmer polovicu všetkých investícii v rokoch 2001 až 2005 pokryli dotácie. Približne tretinu investičných zámerov financovalo mesto z predaja aktív. Agentúra Moody’s vzala do úvahy, že možné krátenie tokov projektového financovania a obmedzené množstvo predajných aktív by v budúcnosti mohli ovplyvniť schopnosť financovať investičné výdavky. Avšak vzhľadom na dobré prevádzkové výsledky a konzervatívny spôsob riadenia by tým finančná výkonnosť Malaciek nemala byť narušená.

„Kladné hodnotenia ratingových agentúr sa v najbližšom období stanú dôležitým faktorom pri získavaní návratných zdrojov financovania prostredníctvom bankového sektora,“ komentuje priaznivý rezultát malacký primátor Jozef Ondrejka. „Na ich základe môže mesto získať výhodnejšie dlhodobé i krátkodobé úvery. Významnú úlohu zohrajú ratingové hodnotenia pri získavaní nových zahraničných investícií do Priemyselno-technologického parku Záhorie, ktorého časť sa nachádza aj v katastrálnom území Malaciek.“

„Moody´s je uznávanou agentúrou na celom svete. Preto nás teší, že sme u nej dosiahli také výborné hodnotenie (Aa1.sk),“ povedal popradský primátor Anton Danko. „Znamená to, že sme zvolili správnu filozofiu hospodárenia mesta. Má to veľký význam nielen pre mesto, ale aj jeho obyvateľov. Je to signál pre investorov a iné subjekty, že sme pre nich dôveryhodný partner. Budeme sa snažiť udržať tento trend a dosiahnuť najvyšší stupeň hodnotenia.“.

  „Vďaka nášmu vysokému ratingovému hodnoteniu (Aa1.sk) sa banky predbiehajú v ponuke úverov nášmu mestu, dokonca nám ponúkajú aj záporné úrokové sadzby,“ povedal bývalý primátor Považskej Bystrice Ľuboš Lackovič.

Primátor Holíča Vladimír Horák pri odovzdávaní ratingu vyslovil uspokojenie nad vysokým hodnotením mesta (Aa2.sk). Konštatoval, že potvrdilo správnosť ním nastúpenej cesty, keď sa mu podarilo samosprávu dostať z červených čísel do dnešného dobrého stavu. Rating má svoje opodstatnenie pre mesto najmä pri rokovaní s bankami o poskytnutí úveru, pri prezentácii priemyselného parku podnikateľom, pri rokovaní o poskytnutí finančných prostriedkov z eurofondov – proste všade tam, kde je potrebné preukázať svoju bonitu.

Podnet na vypracovanie ratingovej analýzy dalo vedenie Novej Dubnice s úmyslom získať objektívne a nezávislé hodnotenie hospodárenia mesta v minulom období. Na základe toho budú prijímať opatrenia, ktoré prostredníctvom rozpočtu povedú k zlepšeniu a stabilizácii kvality života v meste aj s dopadom na hospodárske zázemie mikroregiónu. „Chceme sa tak zaradiť medzi tie samosprávy, ktoré budú spĺňať štandardné európske podmienky, ktoré sú potrebné pri rokovaniach s bankami, vládou, predstaviteľmi Európskej únie, obchodnými partnermi, potencionálnymi investormi, ako aj pre vlastnú prezentáciu,“ povedal primátor Ján Šušaník.

Národny rating na Slovensku

Moody´s uverejnila 15. júna 2006 novú metodológiu udeľovania takzvaných Národných ratingov pre Slovenskú republiku (National Scale Rating – NSR ratingy) ako nástroja relatívneho porovnávania úverovej bonity subjektov v rámci Slovenska. Stali sme sa desiatou krajinou na svete, kde sa zaviedol systém NSR ratingov. Národná ratingová stupnica používa medzinárodne známe symboly Moody´s, ku ktorým sa na Slovensku pridáva index .sk. Národné ratingové hodnotenia na rozdiel od globálnych ratingových hodnotení (GSR ratingy) umožňujú jemnejšiu diferenciáciu v hodnotení.

Investori a ostatní užívatelia ratingov považujú systém NSR ratingov za užitočný a výhodný, pretože umožňuje výraznejšie rozlíšiť výšku relatívneho kreditného rizika medzi jednotlivými emitentami alebo ich emisiami v rámci určitej krajiny. To je zvlášť užitočné vtedy, keď treba eliminovať špecifické politické a ekonomické riziká emitenta alebo emisie, ktoré GSR rating v sebe skrýva. Zavedením NSR ratingov sa tak zvyšuje transparentnosť, jednotnosť a prehľadnosť v hodnotení emitentov a emisií na slovenskom trhu, čo má svoj význam tak pre domácich, ako aj pre medzinárodných investorov a ich partnerov.

V októbri 2006 Moody´s uverejnila novú metodiku analýzy spoločnej platobnej neschopnosti (joint-default analysis – JDA), uplatňovanú na subjekty regionálnej a miestnej samosprávy. Ovplyvnila proces ratingového hodnotenia takmer dvestopäťdesiatich samospráv v tridsiatich krajinách, medzi nimi aj Slovenska.

Zavedenie metodiky JDA do hodnotenia odráža implicitný odhad pravdepodobnosti mimoriadnej podpory zo strany vyššieho stupňa verejnej správy ako prevencie pred platobnou neschopnosťou. Použitie tejto metodiky predstavuje zdokonalenie a systematizáciu súčasného prístupu agentúry Moody´s k hodnoteniu subjektov územnej samosprávy. Jej uplatnenie malo za následok zmeny ratingov - vo veľkej miere zvýšenie - hodnotených miest, samosprávnych krajov a nimi vlastnených alebo spravovaných subjektov. V prípade zvýšenia ratingu sa znížilo úverové riziko a tým sa aj zvýhodnili podmienky na čerpanie úverových zdrojov.


Ľubomír DUBECKÝ



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.