Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Väzenie a výrazová variabilita textu

Slovensko, 19. 2. 2007 (Verejná správa 4/2007)



Musím hneď na začiatku sklamať tých, čo očakávajú, že sa dozvedia, ktorého prominenta alebo nebodaj celebritu čaká trest odňatia slobody. Preto nemôžem prezradiť ani to, koľko rokov si odsedia, prípadne by si mali odsedieť v žalári. Tieto atraktívne informácie nám podchvíľou sprostredkúva slovenský bulvár, ktorý pritom zostáva uväznený v jednom jedinom slove. Je pritom mimoriadne dôsledný, lebo je v tomto slove uzamknutý pri každej udalosti, ktorá súvisí so súdnym konaním. Týmto slovným väzením je pre publicistov slovo basa, ktoré si hovie a vyhrieva sa na ich výrazovo-vyjadrovacom výslní.

Z množstva príkladov na ilustráciu najprv niekoľko „vzorových“:


a/ Iste je tragédiou, ak syn zabije otca. Za tento čin, ako predpovedajú noviny, synovi hrozí basa 20 až 25 rokov.


b/ Niekoho môže aj potešiť, že košickí mafiáni zostávajú v base.


c/ Iste bola závažná aj správa: Majský v base: nechutí mu jesť.


d/ Zimomriavky mohli naskakovať čitateľovi, keď si prečítal priam poplašnú správu, že šéfovi kabinetu (= premiérovi) hrozia tri roky basy za to, že o korupcii neinformoval orgány činné v trestnom konaní.

Posvieťme si spoločne na toto „obľúbené“ slovo viacerých publicistov z hľadiska jeho textových možností. Ozrejmíme si pritom dva problémy. Jednak si vymedzíme jeho slohovú hodnotu a jednak budeme hľadať odpoveď na otázku, či „basistickí“ autori nemajú k dispozícii aj iné synonymné výrazy, aby sa nemuseli otrocky držať iba jedného slova.

K prvému problému. V slovníkoch sa slovo basa považuje za viacslovné pomenovanie. V Krátkom slovníku slovenského jazyka sa pri ňom uvádzajú dva významy:

V prvom význame je synonymom slova kontrabas. V tomto význame je to nocionálne spisovné slovo, ktoré možno používať bez funkčného obmedzenia, napríklad: Sused hrá na base.

V druhom význame vytvára synonymický rad so slovami väznica, väzenie, žalár, väzba, ale aj trestnica, temnica, kriminál a slangovo aj šupáreň, chládok, lapák, hladomorňa, bastila. V tomto význame sa v spomínanom slovníku považuje za hovorové expresívne slovo; dokonca Slovník slovenského jazyka I. (1959) ho ešte hodnotí ako slangové.

Nás, pravdaže, zaujíma druhý význam analyzovaného slova a jeho slohová kvalifikácia, ktorá hovorí o jeho funkčných možnostiach. Ak sa pred polstoročím slovo basa hodnotilo ako slangové, jeho textové uplatnenie bolo obmedzené na ústne jazykové prejavy familiárneho styku. Jeho použitie v písaných textoch verejného oficiálneho styku sa považovalo za chybu. Dnes sa síce zaraďuje medzi hovorové slová, no zároveň sa v slovníku kvalifikuje ako expresívne. Z toho dôvodu sa textový priestor, v ktorom ho možno využiť, síce rozšíril, no vo verejných jazykových prejavoch, v ktorých sa sprostredkúva objektívna informácia, sa práve pre svoju expresívnosť pociťuje ako nevhodné. Takýmito jazykovými prejavmi sú aj spravodajské texty. V nich by sa slovo basa výnimočne mohlo použiť v titulku ako prostriedok pútavosti a výrazovej aktualizácie. No jeho „dôsledné“ preferovanie v titulku i vo vlastnom texte a najmä jeho návratné používanie pri každej príležitosti, v ktorej je reč o väzení, väzbe, vzatí do väzby, väznici, žalári, je najmä a predovšetkým pohodlné, a teda sotva chváli autora. Skôr svedčí o jeho autorskej rutine, ktorá ho naviguje na pohodlné textotvorné chodníčky. Ak by sa títo autori nebodaj chceli odvolávať na takzvaný pokus o výrazovú aktualizáciu, sotva by poučeného čitateľa presvedčili, že sa im podarilo dostať z väzenia – čuduj sa svete! – v milovanej base. Nie, v tomto prípade nejde o jazykovú inováciu, ale o výrazovú stereotypnosť, ktorá je na hranici klišéovitosti. Lebo práve o takýchto prípadoch neplatí, že opakovanie, či vlastne pohodlnícke napodobňovanie, je matkou múdrosti. V skutočnosti sa publicista takto jazykovo a textovo diskvalifikuje. A čo je najhoršie – výdatne sa podieľa na expresivizácii a vulgarizácii jazykového vyjadrovania, ktorá charakterizuje najmä reč mladej generácie, napodobňujúcej hlavne negatívne „vzory“.

Aby som však tento pohľad na funkčné možnosti slova basa zakončil takpovediac pozitívne, uvediem príklad, ktorý potvrdzuje, že aj na malej ploche múdre využívanie lexikálnych synoným text nielen dynamizuje a variabilizuje, ale vdychuje mu aj dušu, jemne dolaďuje jeho jazykovo-kompozičný tvar a textovú tvár. No najmä chváli výrazovú vynachádzavosť autora.

Titulok: Hoyzer pôjde do basy. Vlastný text: Skorumpovaný nemecký rozhodca Robert Hoyzer neuspel s odvolaním a pôjde sedieť. Súd v Lipsku včera potvrdil rozsudok berlínskeho zemského súdu a za napomáhanie podvodu ho odsúdil na dva roky a päť mesiacov nepodmienečne. Hlavný obvinený v afére Ante Sapina, ktorý Hoyzerovi za ovplyvňovanie zápasov platil, strávi za mrežami tri roky. Hoyzer, ktorý sa na pojednávaní nezúčastnil, oslávi „v chládku“ zrejme už vianočné sviatky. (čtk, bud)

Autor si zaslúži pochvalu nielen za synonymickú obmenu výrazu, ale aj za to, že slovo chládok označil úvodzovkami. Týmto pragmatickým signálom sa čitateľovi ospravedlňuje a zároveň mu naznačuje, že v objektívnej správe vedome použil výrazne slangové slovo. To by tiež potvrdzovalo, že nepodľahol lacnej pohodlnosti a z výrazových daností slovnej zásoby, z jej synonymického bohatstva čerpal zámerne.


Ján FINDRA



Späť


Pridať komentár.

Komentáre Posledný príspevok 22.02.2007 23:26:14
Komentár Meno
Dátum
toto Dana (Neregistrovaný)
22.02.2007 23:26:14
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.