Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Rečová vata a slovné barly politikov

Slovensko, 5. 3. 2007 (Verejná správa 5/2007)



Ústny jazykový prejav sa od písaného prejavu odlišuje viacerými znakmi. Významný je rozdiel na osi pripravenosť – nepripravenosť. Ústny prejav je spravidla nepripravený, a najmä ak je monologický, plynie nepretržite v priestore a v čase. Hovoriaci si musí v čase jeho vzniku vymedziť jeho významovú perspektívu a formulovať čiastkové myšlienkové obsahy. Zároveň musí tieto myšlienkové obsahy „zaodiať“ do jazykového rúcha, musí hľadať primeraný jazykový výraz, aby poslucháč prijal (dekódoval) informáciu uloženú v jazykovom prejave v relatívnej úplnosti.


Mnohí hovoriaci majú problém tak s myšlienkovou organizáciou svojho ústneho prejavu, ako aj s výberom slov a slovných spojení i so stavbou vety. Preto svoju reč často prerušujú nefunkčnou pauzou, počas ktorej si ujasňujú alebo spresňujú myšlienkový obsah, ale najmä hľadajú primeraný jazykový výraz, vhodné slová na realizáciu tohto obsahu. Pritom túto pauzu neraz vypĺňajú obsahovo prázdnymi, nadbytočnými slovami, a tak ju predlžujú, aby získali čas na hľadanie výrazu. Týchto tzv. vatových slov (slovných barličiek) je relatívne vymedzené množstvo. Mnohí hovoriaci majú svoju obľúbenú barličku, ktorá je súčasťou ich idiolektu (súboru typických výrazových prostriedkov). A tak potom poprestýkajú svoj prejav takými vatovými slovami, ako napríklad: hej, áno, no, pravda, všakáno, všakže, hejže, no nie, vieš, teda, proste a tak ďalej. Tieto slovká sú ich rečovou značkou, ktoré sú pre ich jazykový prejav príznačné.


Používanie týchto a podobných slov ako vyjadrovacej značky jednotlivca je individuálne. Pravdaže, to isté vatové slovko môžu nezávisle na sebe používať viacerí jednotlivci. Vo verejnom prostredí, najmä v reči politikov sa však často používajú aj spojenie slov, ktoré sú takisto sémanticky prázdne, nepodieľajú sa na významovej náplni vysielanej informácie. Sú to tiež rečové barličky, ktoré politici používajú neraz zámerne, aby sa vyhli priamej odpovedi, alebo nimi vypĺňajú časový priestor, aby si premysleli, čo povedať, prípadne aj aby zahmlili obsah svojej výpovede, alebo aby nemuseli odpovedať konkrétne. V skutočnosti sú to prázdne frázy, ktoré po istom čase začína politik používať neuvedomene a pri každej príležitosti. Často sa takéto klišé stáva „majetkom“ viacerých politikov, ktorí si pri ich používaní už ani neuvedomujú, že ich prejav sa takto stáva obsahovo prázdny, že z výrazovo-vyjadrovacieho hľadiska je chudobný.


Takouto bežnou okrídlenou frázou je pochvalná replika Je to dobrá otázka!, ktorou akoby si chcel politik novinára získať, naznačiť mu, že je dobrý. Ide teda o prejav jeho asertivity; politik sa takto utvrdzuje vo svojom sebavedomí a zároveň naznačuje novinárovi, že si ho váži ako svojho partnera v rozhovore. Žiaľ, za touto replikou dosť často nasleduje vágna odpoveď, ktorú si politik „premyslel“ v čase, keď sebavedome vyslovil uvedenú prázdnu frázu.


Takmer celonárodným politickým majetkom sa stalo klišé Je to o tom. Najnovšie je v politickej hantírke všetko o tom. To je ukazovacie zámeno, ktoré síce poukazuje na konkrétnu vec, ale ju adresne nepomenúva, iba ju všeobecne naznačuje, poukazuje na ňu. A tak aj politici nás v ostatnom čase neustále presviedčajú, že niečo (!) je o dôvere, o vedomostiach, o zodpovednosti, o poctivej práci, o správnom rozhodnutí, o vedomostnej spoločnosti a tak ďalej. Takto všeobecne poukazujú na všeličo, čo údajne trápi nielen ich, ale aj ľud pospolitý. Ani jeden z používateľov tohto klišé však nechce hovoriť o vlastnej zodpovednosti, ale iba o čejsi zodpovednosti, nechce vziať na vlastné plecia riziko rozhodnutia, reční o vedomostnej spoločnosti, ale nechce konkrétne hovoriť, čo všetko treba urobiť, aby sa tento cieľ úspešne zrealizoval. A podobne. A tak pred istým časom nám politik z koaličného tábora verejne oznámil, že voľba sudcov Ústavného súdu je o vládnutí, politik z opozičného košiara nás zas presviedčal, že je to o kvalite, o ochote a o zodpovednosti. Len vlastná voľba sudcov bola zrejme o všeličom inom.


Najnovšie sa politici veľmi radi zmieňujú. Zmieňujú (sa) o otázke, o probléme, o potrebe niečoho. Vzápätí však, ako sa o niečom zmienia, zabudnú aj niečo vykonať. Akosi nemajú chuť od letmej zmienky prikročiť aj k realizácii toho, čo tak zápalisto pomenovali, a aby sa usilovali odstrániť nedostatky, o ktorých sa s kritickým zápalom zmienili. Vlastne sa len presne držia významového zamerania tohto slova, ktorý značí urobiť zmienku, letmo spomenúť, podotknúť, pripomenúť, poznamenať. A teda nám politici všeličo letmo pripomenú, zmienia sa o probléme, ktorý by bolo treba riešiť. Tým to však pre nich končí, nemajú pocit, že by oni mali niečo konkrétne urobiť, vykonať nápravu a podobne.


Jeden z našich vysokých politických činiteľov, ak nemá čo povedať, prípadne nemá chuť alebo nechce konkrétne reagovať, odbije novinárov, aby ho nevyrušovali. A tak naznačí, že sa nedá vyrušiť/vyrušovať nekompetentnými otázkami, inokedy ešte zdôrazní, že teraz nie je vhodný čas odpovedať a podobne. Pripusťme, že ani politika by nikto nemal vyrušovať pri práci, pri zmysluplných úvahách, pri hľadaní správnych riešení. Zdá sa však, že aj on by mal dovoliť, aby ho novinári občas vyrušili z jeho pokoja, čo je tiež jeden z významov uvedeného slovesa.


Ján FINDRA


Späť


Pridať komentár.

Komentáre Posledný príspevok 07.03.2007 14:49:12
Komentár Meno
Dátum
rétorika politikov rafajová (Neregistrovaný)
07.03.2007 14:49:12
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.