Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Ekonomický a sociálny rozvoj obce

Slovensko, 10. 7. 2007 (Verejná správa 14/2007)



Decentralizačný proces reformy verejnej správy presunul v uplynulých rokoch na územnú samosprávu množstvo kompetencií, financií a politickú zodpovednosť. Orgány obcí sú vystavené omnoho vyšším nárokom na kvalitu a rozsah zabezpečovaných verejných služieb, teda na výkon komunálnej politiky.


Aj v týchto súvislostiach možno privítať publikáciu Komunálna ekonomika a politika od vydavateľstva Ekonóm, ktorá bola pripravená pod autorským vedením doc. Ing. Eleny Žárskej, CSc. Hlavná autorka sa dlhodobo venuje oblasti verejnej správy a prednáša súvisiace predmety na Katedre verejnej správy a regionálneho rozvoja na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave.


Obsah publikácie je členený do desiatich nadväzujúcich kapitol, ktoré sa venujú jednotlivým súčastiam komunálnej politiky.


Prvá a tretia kapitola obsahujú vysvetlenie základných pojmov z oblasti komunálnej politiky, ktorá sa viaže na výkon orgánov samosprávy. V tomto rámci je definovaná komunálna politika a ekonomika, jej ciele, nástroje a nositelia.


Druhá kapitola, ktorej autorom je Ing. Dušan Kozovský, PhD., sa venuje majetkovej politike obce. Na základe platnej legislatívy vymedzuje majetok obce a popisuje spôsoby nakladania s ním, oceňovanie i účely, na ktoré môže byť použitý.


Štvrtá a piata kapitola sa zaoberajú rozhodujúcimi súčasťami komunálnej politiky – finančnou a rozpočtovou politikou. Pri analýze ukazovateľov finančnej kapacity obcí je názorne ukázaný ich pozitívny vývoj v priebehu reformy verejnej správy v tabuľkách a grafoch za roky 1997 – 2005. Dôležitým nástrojom na zabezpečovanie veľkých verejných projektov sa už aj na Slovensku stávajú verejno-súkromné partnerstvá, ktorým je venovaný krátky teoretický vstup. Podrobne analyzovaný je aj proces zostavenia rozpočtov ako základných finančných plánov obcí a ich štruktúra, členená napríklad na príjmovú a výdavkovú časť. Grafy, ako sa reálne vyvíjali vybrané rozpočtové ukazovatele v slovenských obciach počas posledných rokov, opäť vhodne dopĺňajú teóriu.


Publikácia otvára aj pomerne nové témy, ktoré môžu významne ovplyvniť úspešnosť komunálnej politiky, a to napríklad vytváranie podnikateľského prostredia na území obce v šiestej kapitole alebo kvalitný a efektívny manažment obecnej samosprávy v deviatej kapitole. Autorkou deviatej kapitoly je Ing. Eva Balážová, PhD., ktorá píše o potrebe a metódach merania efektívnosti a hodnotenia kvality poskytovaných verejných služieb, napríklad cez využitie benchmarkingu, metódy BSC a modelu CAF, ktorý sa realizoval aj v slovenských podmienkach.


Obce sú zodpovedné za sociálny rozvoj a kvalitu životného prostredia na svojom území, čo vymedzuje ich práva a povinnosti v oblasti sociálnej a ekologickej politiky, ktorými sa zaoberá siedma a ôsma kapitola.


Záverečná časť publikácie načrtáva dôležitosť strategického plánovania a marketingových prístupov v komunálnej politike.


Na knihe je treba oceniť prehľadnosť spracovania, použitie aktuálnych štatistických údajov a zrozumiteľnú štylistiku. Jej prínosom je ucelený pohľad na komunálnu politiku ako súbor činností na zabezpečenie ekonomického a sociálneho rozvoja obce. Vnáša do témy vyjasnenie pojmov, teoretické zosumarizovanie a zrozumiteľný výklad platnej legislatívy.


Miriam ŠEBOVÁ


Späť


Pridať komentár.

Komentáre Posledný príspevok 27.01.2010 20:30:03
Komentár Meno
Dátum
informácia Marián (Neregistrovaný)
27.01.2010 20:30:03
Informácia K.Dadáková (Neregistrovaný)
27.01.2010 13:02:50
PROSBA Mgr.Jesenská (Neregistrovaný)
25.02.2009 17:18:38
kde zozeniem tuto knihu? Nada Kapralova (Neregistrovaný)
09.10.2007 13:02:22
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.