Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Zlepšovanie sa učením od druhých
Porovnávať sa so seberovnými a lepšími je užitočná škola pre samosprávy i občanov

Slovensko, 10. 7. 2007 (Verejná správa 14/2007)



Na májovom XVII. sneme Únie miest Slovenska informoval Ing. Viktor Nižňanský, prezident organizácie M.E.S.A. 10 a bývalý splnomocnenec vlády pre decentralizáciu verejnej správy o porovnávacom hodnotení vybraných miest. Tento projekt mal overiť účinnosť pracovných metód a prostriedkov mestských samospráv v ich službe obyvateľstvu. Informáciu prinášame v aktualizovanom znení.


Po zásadných inštitucionálnych zmenách vo verejnej správe, po realizácii druhej etapy decentralizácie, po presune stoviek úloh na obce a vyššie územné celky, po zmene spôsobu financovania obcí a vyšších územných celkov je čas sústrediť pozornosť na kvalitu života v mestách a efektívnosť poskytovaných služieb. Je to výzva nielen pre zvolených predstaviteľov územnej samosprávy, ale aj pre miestnu exekutívu.


Financovanie územnej samosprávy sa stalo oveľa transparentnejším a občania, ak chcú, majú možnosť sledovať množstvo prostriedkov prichádzajúcich do mestských rozpočtov a ich použitie. Na druhej strane sa nedá vždy dobre a kvalifikovane posúdiť, či sa získané prostriedky vynakladajú efektívne. Nie sú totiž k dispozícii relevantné porovnateľné údaje. Preto sme sa rozhodli realizovať benchmarking na vzorke slovenských miest. Inými slovami to znamená zlepšovať sa tak, že sa učíme od druhých. Benchmarking používa metódu štruktúrovaného porovnávania ukazovateľov na sledovanie efektívnosti a riadenia, v našom prípade miest.


Únia miest Slovenska prejavila v roku 2006 záujem o takýto projekt a v spolupráci s firmou MIM a spoločnosťou M.E.S.A. 10 ho aj realizovala. Naším spoločným záujmom bolo naštartovať systém neustáleho hodnotenia a zlepšovania servisu a fungovania procesov v samospráve našich miest. Využili sme pri tom viaczdrojový systém financovania a tak často deklarovanú participáciu.


Dvanásť priekopníkov

Projekt sa uskutočnil od júla 2006 do júna 2007. Priekopníkmi, ktorí sa doň dobrovoľne prihlásili, boli Holíč, Kremnica, Pezinok, Šaľa, Piešťany, Spišská Nová Ves, Zvolen, Košice, Martin, Prešov, Trenčín a Trnava. Mestá sme rozdelili do troch veľkostných kategórií : do dvadsaťpäťtisíc obyvateľov, dvadsaťpäť až päťdesiattisíc obyvateľov a nad päťdesiattisíc obyvateľov. Metodicky projekt viedli a systém hodnotenia vytvorili MIM a M.E.S.A. 10.


Pri benchmarkingu boli využité štyri typy ukazovateľov : ukazovatele vstupov, výstupov (kvantita), ukazovatele založené na aktivitách (efektívnosť, produktivita) a ukazovatele výsledkov (kvalita). Na prvých pracovných stretnutiach zástupcov zúčastnených miest sme vytvorili zoznam päťsto ukazovateľov. Následne sme ho na základe spoločne odsúhlasených kritérií zredukovali na dvestodvadsaťosem, a tie sme rozdelili do devätnástich procesných domén. Každý ukazovateľ má svoju kartu so stručným popisom, definovaný čitateľ a menovateľ, spôsob výpočtu a zdroj údajov.


Treba zdôrazniť, že štruktúra ukazovateľov sa v priebehu prác rozšírila. Na základe dohody so zúčastnenými mestami sa z pôvodného zámeru porovnávať iba činnosť mestských úradov projekt rozšíril na porovnávanie miest. Je to skvelý signál. Primátori a prednostovia totiž nechceli hodnotiť iba vnútorné procesy na svojich úradoch, ale aj fungovanie samosprávy z pohľadu občanov. Uvedomujú si, že cieľom ich existencie nie je iba dobré fungovanie úradu, ale i neustále zlepšovanie kvality a efektívnosti všetkých poskytovaných služieb.


Za veľmi dôležitú považujeme skutočnosť, že možno porovnávať nielen absolútne údaje, priemer, medián, ale aj pre prax veľmi dôležité trendy. Údaje sú totiž zozbierané za posledné roky 2004 až 2006. Hoci to ešte nie je dostatočne dlhé časové obdobie na spoľahlivé overenie všetkých ukazovateľov, je to dobrá východisková báza. Počas projektu sme tri razy preverovali získané údaje a touto validáciou sme odstránili odchýlky v hodnotách ukazovateľov, spôsobené zadaním nesprávnej jednotky alebo nesprávnym pochopením činiteľov.


Tri plody projektu

Výsledkom pilotného projektu sú tri prvky. Je to individuálny benchmarking, ktorý porovnáva konkrétne mesto s jeho partnermi. Ďalej je to skupinový benchmarking, ktorý poskytuje informácie o hodnotách skupín miest a celej vzorky. Napokon je to softvérové prostredie, internetová aplikácia projektu, ktorá slúži jednotlivým mestám pre zadávanie hodnôt činiteľov porovnávaných ukazovateľov a prezeranie výsledkov porovnania.


Už pilotný projekt poukázal na viaceré odlišnosti pri zabezpečovaní úloh medzi jednotlivými mestami. Je to však iba začiatok. Na základe porovnania je treba analyzovať príčiny rozdielov a hľadať riešenia s cieľom zlepšiť kvalitu, efektívnosť, produktivitu, ale aj kvantitu služieb poskytovaných obyvateľom. Je veľmi dôležité, aby sa toto poznanie a snaha o zlepšenie preniesla do rozpočtov miest. Výsledkom realizácie prijatých opatrení by mala byť pozitívna zmena, ktorú bude možné odhaliť pri porovnávaní v ďalších rokoch. Na základe našich skúseností s pilotným projektom sme presvedčení, že projekt treba v ďalšej etape projekt rozšíriť na všetky mestá, aj na vyššie územné celky. Bude to užitočné pre všetkých - pre volených predstaviteľov samosprávy, občanov, daňových poplatníkov, poskytovateľov, ale aj odberateľov služieb.


Viktor NIŽŇANSKÝ


Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.