Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Veľké srdce a batoh temperamentu

Slovensko, 5. 9. 2007 (Verejná správa 18/2007)



„Máme veľké srdce a toľko temperamentu, že ho môžeme rozdávať,“ charakterizoval Stakčínčanov starosta Ján Kerekanič, ale určite to vzťahoval na všetkých podvihorlatských Rusínov. Veď on pochádza z Kalnej Roztoky a nemyslím si, že by sa chcel od lichotivých charakteristík odosobniť. Napokon, mal som dosť príležitostí na to, aby som sa presvedčil, že tomuto pomaly päťdesiatnikovi nechýba ani jedno ani druhé – citlivosť aj akási ešte mládenecká roztopaš, uvážlivosť i chlapská rozhodnosť.


Jeho rodisko pod Bukovskými vrchmi pokrstila Ubľanka a jej pochabé lesné potôčky, ktoré sa tu po každom búrkovom lejaku z priezračných bystrín hneď zmenia na kalné toky, akoby nepozorný uhliar vylial do číreho prameňa kanvičku meltovej kávy s mliekom. A keď sa zdivených potokov povlievalo do Cirochy viac, vedela byť táto poeticky i malebne nežná riečka zrazu nespútanou a ničiacou fúriou, kým ju pred dvadsiatimi rokmi pod horou Gazdoraň nestiahli do priehradného korzetu.


Vodárenská nádrž teraz zásobuje celú Košickú kotlinu. Najväčší zdroj pitnej vody v strednej Európe. Zafírové jazero. Starina zostala pod jeho hladinou, šesť ďalších obcí vysťahovali.


Dnes sa sem smie iba na priepustku. Presťahovalci zo Zvaly, Ruského, Veľkej Poľany, Dary, Smolníka, Ostružnice prichádzajú k Starine zo sninských Brehov, z humenského Dubníka, ale aj z odľahlejších končín raz v roku, aby spomínali. Lebo domy sa dajú zbúrať, kostoly vyhodiť do vzduchu, stromy možno spíliť i pne vytrhať, ale spomienky nevykoreníš...


„V Kalnej Roztoke žije len päťsto obyvateľov, ale sú tam štyri kostoly – dva pravoslávne a dva gréckokatolícke,“ pridal zaujímavosť o svojom rodisku stakčínsky starosta. Niežeby sa tým hrdil, ale z tunajších unikátnych drevených cerkví, z ktorých sú viaceré národnými kultúrnymi pamiatkami, pomaly sa stráca vôňa kadidla. Ľudia zväčša svojpomocne postavili nové chrámy a staré pomaly dosluhujú. Chvíľu možno budú smutnými múzeami, ktoré za dvacku ukáže náhodným pocestným bývalý kostolník, nachýlený vekom ako tie tristoročné lode – beskydské šindľové archy, ktoré už nijaká býčia krv nezachráni.


Potopa a potupa


Bičom by si zaslúžili tí, čo dopustili skazu inej tunajšej vlajkovej lode - sninského Vihorlatu. Viedli ho po nežnom rozvrate presne v duchu známeho: Po nás potopa. Niekdajšiu strojársku pýchu tiež už nič a nik nezachráni. Ani svätí.


Ján Kerekanič tu dlhé roky pracoval. Vo fabrike, kde sa oficiálne vyrábali lisy na liatie pod tlakom, hydraulika či dielce do žeriavov, sa postupne vyšvihol až na vedúceho prevádzky v závode špeciálnej výroby, čo neoficiálne znamenalo mechaniku zbraní či nábojnice delostreleckej munície. V deväťdesiatom mu povedali, že je nepotrebný. Rovnako aj terajšiemu kolegovi v starostovskej funkcii Michalovi Šestákovi z Pichného. Tisícky mužov a žien v produktívnom veku z ublianskej a uličskej doliny zostalo zo dňa na deň na ulici. Nepotrební?


Ján Kerekanič bol štrnásť mesiacov nezamestnaný. Istý čas pracoval ako majster odborného výcviku a popritom sa dal na štúdium špeciálnej pedagogiky v prešovskom Metodickom a pedagogickom centre. V tomto roku štúdium končí. V Stakčíne, kde sa v roku 1980 priženil a usadil, sa rozhodol pred piatimi rokmi kandidovať na starostu. Neúspešne. Vlani mu však dalo dôveru šesťsto sedemdesiat dva spoluobčanov – o vyše dvesto voličov viac, ako jeho konkurentovi.


Spýtal som sa na nového starostu viacerých domácich. Ako si počína? Tvrdili, že sa činí, že je ho v dedine vidieť a jeho robota prináša výsledky.


Uprostred leta slávnostne otvárali nový obecný dom, na ktorý premenili niekdajší zanedbaný hotel Park. Sú v ňom kancelárie, zasadačka, matrika i obradná sieň. Strechu tu nájdu všetky spoločenské organizácie. A pod strechou je miesto na oddych a hygienu pre turistov. Je v ňom aj kadečo iné – prospešné domácim i cezpoľným. Veď k lekárom alebo po lieky z lekárne sem budú prichádzať aj občania z Kalnej a Stakčínskej Roztoky, Kolonice, Jalovej i Príslopa. V rozmernej čakárni chcú vytvoriť obecnú výstavnú sieň a možno tu časom vznikne aj informačné stredisko pre návštevníkov Polonín.


„Len čo sa tak stane, sústredíme sa na to, aby sme z domu smútku vytvorili dôstojné miesto na poslednú rozlúčku so zosnulými,“ približoval Ján Kerekanič ďalšie plány. „Do poriadku dáme aj cintorín. Citlivá záležitosť – vždy s ním boli dajaké problémy. V tomto roku dokončíme ešte časť chodníka k obecnému domu, aby sa ľudia do zdravotného strediska dostali bezpečne a pohodlne. Gestorom dokončenia kanalizácie sa stala vodárenská spoločnosť. Nám sa tým uvoľnili ruky a môžeme sa pustiť do opravy miestnych komunikácií, ktorých je skoro desať kilometrov, zrekonštruujeme základnú školu. Na budúci rok chceme investovať najmä do športovísk a skrášlenia centra obce.“


Starosta si veľa sľubuje od financií, ktoré by mali prísť z fondov Európskej únie. Tvrdí, že všetko majú pripravené, aby mohli tieto peniaze čerpať. Čakajú na výzvy.


„Nemyslím si, že v každej dedine by mal byť lyžiarsky vlek. Nemusí v nej byť aquapark ani logistika obchodných reťazcov. Ale pousilujeme sa vytvoriť v Stakčíne také podmienky a prostredie, aby neklesal, ale stúpal počet obyvateľov. Aby sa rodili deti a domácim sa dobre a plnohodnotne žilo, aby sa sem rodáci radi vracali a prichádzali aj takí, čo by sa tu chceli usadiť,“ vyznáva sa Ján Kerekanič.


Hodnoty všednosti


Stakčín má veľmi dobrú, strategickú polohu. Je vstupnou bránou do národného parku Poloniny, ktorý sa stáva domovom majestátnych zubrov i losov a čoraz väčším návštevníckym magnetom. Pre peších i cyklistov je počas sezóny otvorený hraničný prechod do Poľska cez Ruské sedlo. Rozsiahly kataster tvorí výnimočné prírodné prostredie s vodárenskou nádržou Starina a viacerými prírodnými rezerváciami, dokonca i pralesného charakteru, ako je Stužica či Havešová alebo Riaba skala. V blízkom pohorí Vihorlatu sú ďalšie chránené územia a krajinné rarity či unikáty ako Sninský kameň alebo Morské oko.


„Ako starousadlíci tieto krásy neraz ani nevnímame. Hľadíme na ne ako na všednosť. A mrzí ma, že až zahraniční turisti alebo naši priatelia z Čiech nám zavše musia otvoriť oči, aby sme tieto hodnoty objavili a začali si ich vážiť“, otváral stránky o reálnych rozvojových impulzoch stakčínsky starosta.


Ochranné pásmo starinskej vodárenskej nádrže a poloninského národného parku si vyžaduje osobitný režim a znamená i všelijaké obmedzenia. Celá oblasť okolo Stariny bola vysídlená a dnes je neobývaná. Teda, mala by byť. V katastri vysťahovanej obce Ruské, v najvyššom ochrannom stupni v posledných rokoch vyrástlo viac načierno postavených prístreškov a chát. Niektoré patria niekdajším obyvateľom dediny, stoja na ich pozemkoch, ale starinská čistá voda je priorita, preto sa budú musieť odstrániť.


„Občania nemôžu využívať svoj majetok, ako by chceli. Štát by ich mal spravodlivo odškodniť a ponúknuť primeranú kompenzáciu. Je to akútny problém, lebo chaty pribúdajú geometrickým radom,“ stranil spoluobčanom ich volený zástupca.


Odsúdeniahodná je nedávna udalosť zo zaniknutej obce Dara, kde sa nachádza jeden z mnohých vojenských cintorínov. Stakčínčania sa o ne usilujú starať tak, aby si zaslúžili dotácie, ktoré na tento účel poskytuje ministerstvo vnútra. Kým vlani dostali príspevok na udržiavanie tisíc štyridsiatich vojenských hrobov, na budúci rok žiadajú dotáciu na tisíc šesťsto...


„V tom počte sú aj masové hroby“, pripomínal starosta a dodal, že novodobí hľadači pokladov či dobrodruhovia vykopali v Dare niekoľko vojenských hrobov a hľadali v nich zbrane a insígnie, ktoré dnes možno výhodne speňažiť aj prostredníctvom internetu. Toto vandalstvo tiež rieši polícia.


Driemoty a poplašné signály


Stakčín sa nedávno dostal na prvé stránky novín i do televízneho spravodajstva po masívnom zosuve bahna a hliny z odlesneného svahu na jedinú cestu a železničnú trať, ktoré ho spájajú zo svetom. Kritický úsek sa podarilo sprejazdniť až po niekoľkých dňoch.


Nebezpečenstvo však iba drieme. Na skalnom nepriepustnom podloží sa po výdatnejších dažďoch vrstva ílovitej hliny znovu môže dať do pohybu. V sádzke je však najmä čistota a bezpečnosť Stariny. Uvažuje sa s vybudovaním novej cesty zo Sniny smerom na Kolonický vrch. Na obchvat bude napojený aj Stakčín. Treba veriť, že aj spomínaná udalosť pohne kompetentné miesta k rýchlejšiemu rozhodovaniu a konaniu.


„Nikomu ani vo sne nenapadlo, že existuje takáto hrozba a za niekoľko minút bude problémom ísť do práce, cestovať do mesta, za nákupmi alebo k lekárovi. V plánoch civilnej ochrany treba viac zohľadňovať nielen teroristické ohrozenia, ale aj takéto eventuality. Lebo nám viac hrozí príroda, o ktorej sme si príliš skoro mysleli, že ju opanujeme,“ uzatváral starosta.


Emil SEMANCO



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.