Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Významový rozdiel medzi KEĎ a KEDY

Slovensko, 8. 11. 2007 (Verejná správa 22/2007)



Predovšetkým v bežnej ústnej komunikácii sa občas nevhodne zamieňajú dve formálne alebo významovo blízke slová. Dochádza tu k dvom výrazovo-vyjadrovacím nedorozumeniam. Hovoriaci neraz striedavo používa dve slová akoby boli významovo rovnocenné (synonymné). Nie sú zriedkavé ani prípady, keď hovoriaci dáva prednosť istému slovu v spojeniach, kde sa žiada použiť iné slovo. To je aj prípad spájacích výrazov keď kedy.


Z morfologického hľadiska sa tieto dve slová líšia svojou príslušnosťou k slovnému druhu.Keď je podraďovacia spojka, ktorá uvádza viacero druhov vedľajších viet. Pripomeňme si jej najčastejšie syntaktické uplatnenie.


1. Najčastejšie uvádza vedľajšiu vetu príslovkovú časovú, napríklad: Keď sa vrátiš domov, nezabudni mi zatelefonovať. Hovorový ráz majú vedľajšie vety časové, v ktorých sa vyjadruje nečakaný zvrat vo vývine deja vyjadreného v hlavnej vete. Bežne sa využívali v ľudových rozprávkach, napríklad: Už som vychádzal z dediny, iba keď na mňa ktosi zakričí.


2. Keď uvádza vedľajšiu vetu podmienkovú, vtedy je synonymná so spojkou ak, napríklad: Keď (=ak) budeš vyrušovať, nedostaneš nič. Expresívny odtienok majú vedľajšie vety podmienkové, v ktorých sa vyjadruje kategorická (krajná) podmienka, napríklad: Nedostaneš už nič, ani keď ma odprosíš.


3. Uvádza vedľajšiu vetu prívlastkovú s časovým významom. Bližšie určuje podstatné meno v hlavnej vete, napríklad: Navštívil ma minulý týždeň, keď sa vrátil z dovolenky.


4. V publicistike sa využíva nepravá časová veta. Takéto podraďovacie súvetie sa pociťuje ako príznaková syntaktická konštrukcia. Autor v nej kontrastne zdôrazňuje napätie medzi obsahom hlavnej a vedľajšej vety, v ktorej je prítomný prípustkový význam, napríklad: Zápas vyhrali hostia, keď (= hoci) ešte v polčase viedli domáci.


5. V bežnej komunikačnej praxi sa slovo keď môže využívať aj ako častica. Vyjadruje sa ňou hodnotiaci (citový) postoj hovoriaceho k obsahu vety alebo aj k adresátovi. Ako celok má veta príznakový charakter, napríklad: Keď ja bez teba nedokážem žiť.


Ako slovný druh je slovo kedy zámenná opytovacia príslovka. Z morfologického hľadiska je teda medzi touto príslovkou a spojkou keď výrazný rozdiel. Najčastejšie stojí na čele opytovacích viet, v ktorých sa vymedzuje časový úsek alebo časový bod, napríklad: Kedy pôjdeme do kina? V iných prípadoch sa príslovka kedy využíva v opytovacích a zvolacích vetách, ktoré majú hovorový ráz, expresívny príznak a vyjadrujú rôzne významové odtienky. Príklady: Neviem, či sa kedy ešte vráti! – Je najlepší, aký tu kedy bol. – Kedy sa už počasie umúdri? – Nemám ti kedy napísať.


Z hľadiska problému naznačenému v titulku je dôležité, že zámenná príslovka kedy sa uplatňuje aj vo funkcii spojky. Uvádza však vzťažnú vetu predmetovú, v ktorej prítomný časový význam, napríklad: Neviem, kedy sa vrátim. – Dohodnime sa, kedy sa stretneme.


A tu práve je kameň úrazu. V spojkovom uplatnení sa kedy nesprávne používa v prípadoch, v ktorých sa významový vzťah medzi hlavnou a vedľajšou vetou m u s í vyjadriť podraďovacou spojkou keď. Najčastejšie ide o vedľajšie vety príslovkové časové alebo o vedľajšie vety prívlastkové s časovým odtienkom. Táto nesprávna vyjadrovacia tendencia je, žiaľ, taká silná, že sa zámenná príslovka kedy nenáležite používa namiesto spojky keď nielen v ústnych jazykových prejavoch, ale aj v písomných textoch, ba dokonca aj v odborných prácach. Príklady:


1. Mikrofón je vhodný v živej reči, KEDY rečník prednáša svoj prejav vo veľkej miestnosti. V tomto súvetí je vedľajšia veta časová. Dopĺňa hlavnú vetu o časový aspekt (údaj). Vlastne je v nej odpoveď na otázku KEDY je v živej reči vhodný mikrofón. Ak by sme nasilu chceli ospravedlniť autora tejto vety, pripustili by sme, že mal v povedomí túto otázku, a preto namiesto spojky keď použil v spojkovom význame príslovku kedy. Keďže však ide o vedľajšiu vetu časovú, ako odborný autor sa jazykovo diskvalifikoval.


2. Podobne treba hodnotiť použitie spojky kedy v súvetí U niektorých rečníkov možno často pozorovať afektovanú výslovnosť, KEDY hovoriaci vyslovuje dvojhlásku s hláskou j. V tomto podraďovacom súvetí spájací výraz uvádza vedľajšiu vetu prívlastkovú s časovým významom. Preto vzťah medzi hlavnou a vedľajšou vetou možno vyjadriť jedine spojkou keď. Podobná je aj situácia v nasledujúcom súvetí, v ktorom je použitie spojky kedy ešte krikľavejšie, hoci slangové sloveso valcovať signalizuje blízky vzťah medzi autorom a adresátom: Spomínali ste počas nahrávania na minulosť, KEDY ste valcovali hitparády.


Funkčný rozdiel medzi keď kedy dobre ilustruje nasledujúci príklad:


Zavolám ti, KEDYsa vrátim.


Zavolám ti, KEĎ sa vrátim.


V prvom súvetí príslovka kedy v spojkovom uplatnení uvádza vedľajšiu vetu predmetovú; odpovedá na otázku čo niekomu zavolám. V druhom súvetí vedľajšia veta uvedená spojkou keď je príslovková časová; uvádza časový údaj, kedy niekomu zavolám. Toto časové vymedzenie si možno overiť aj tak, že v hlavnej vete možno použiť príslovku potom alebo zámennú ukazovaciu príslovku vtedy: Zavolám ti (potom/vtedy), KEĎ sa vrátim. Pri príslovke kedy v spájacom uplatnení tieto súvzťažné výrazy v hlavnej vete nemožno použiť.


Ako vidieť, medzi keď a kedy ide o zásadné rozdiely, ktoré by sme nemali ignorovať.


Ján FINDRA


Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.