Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Stavanie ciest a mostov k novým métam

Slovensko, 6. 2. 2008 (Verejná správa 2/2008)



Prejdime sa Gbelami – najmenším mestečkom na Záhorí, známym a slávnym doma i vo svete, obdareným nielen čiernym zlatom, viatymi pieskami, borovicami, agátmi a vínnou révou, ale najmä skromnými a pracovitými ľuďmi. Nejeden sa svojou výnimočnosťou zapísal do histórie, ako napríklad biskup Jozef Čársky, lekár profesor Konštantín Čársky alebo politik a publicista Ferdinand Juriga.


Gbelčania, ako všetci správni Záhoráci, majú svojskú reč a svojské mravy, vyznačujú sa originálnou optikou, chápaním veci, najmä noviniek, čo podnietilo vznik veľkého množstva špeciálnych záhoráckych vtipov. Záhorák nie je človek pompy a okázalosti, je priamy a otvorený. Rovina, na ktorej žije, mu káže hovoriť vždy na rovinu, nekamuflovať, nezamotávať problém.


Do Gbiel nás dovedú tri cesty - šaštínska, adamovská a petrovoveská. Cestu od Šaštína cez Ostrý vrch lemujú lesy, polia a vinohrady, symboly tvrdej práce, ale aj radosti zo života. Adamovská nám pripomenie nielen ávéháčku, čo je po domácky Adamovská vtáčí hledzírňa, ale aj zrkadlá adamovských jazier, pokoj prírody a blízkosť hraníc. Na petrovoveskej nás zasa privíta okrem rodinných domov vynovená budova bývalej slobodárne v úplne novom zelenom kabáte.


Pozornosť z vtáčej perspektívy pútajú viaceré objekty – kostol, kultúrny dom, budova Nafty Gbely. Kostol svätého Michala Archanjela so súsoším Immaculaty v exteriéri je najväčší skvost a pýcha gbelskej architektúry. Jedinečnú a slávnostnú atmosféru pri bohoslužbách v ňom vytvára chrámový spevácky zbor Laetícia.


Architektúru dvadsiateho storočia reprezentuje kultúrny dom, novodobá architektonická dominanta centra mesta, exteriérom aj interiérom zaujímavo riešená budova, miesto, kde sa pravidelne i jednorazovo schádzajú domáci aj cezpoľní priaznivci kultúrno-spoločenských akcií.


Slávu Gbelov v minulom storočí písala predovšetkým ropa. Naftárska história sa začala písať v roku 1912. Vtedy Gbelčan Ján Medlen náhodou objavil na svojom pozemku ložisko plynu. Umne, ale riskantne ho využil na vykurovanie svojho domu. Po náhodnom výbuchu sa chýr o tomto kurióznom objave dostal až do sídla uhorskej vlády. Nenechala objav bez povšimnutia a v januári nasledujúceho roka začala v Gbeloch ťažiť ropu. Ďalší vývoj naftárskych dejín podrobne mapuje a dokumentuje miestne naftárske múzeum. Čierne zlato sa vyťažilo a naftársky podnik si musel nájsť iné priority. Dnes medzi ne patrí najmä uskladňovanie uhľovodíkov v podzemí.


Zo starej slávy nemožno žiť


Podnik Nafta Gbely a súčasný primátor mesta Ing. Jozef Hazlinger majú kus spoločnej životnej púte. Z jeho profesijného životopisu sa dozvedáme, že v podniku vykonával funkciu technika. V súčasnosti patrí k najmladším primátorom regiónu aj Trnavského kraja, a to už na čele mesta stojí druhé volebné obdobie.


Úlohy stanovené na roky 2007 – 2010 sú veľmi náročné. Všetkých občanov mesta nepochybne teší fakt, že viaceré z nich sú už dnes splnené.


Jednou z nich je napríklad investičná úloha financovaná z prostriedkov úveru Štátneho fondu rozvoja bývania a z vlastných zdrojov. Jej cieľom bolo prebudovať bývalú slobodáreň na zariadenie sociálnych služieb - domov dôchodcov a domov sociálnych služieb. Nové priestory pre päťdesiatjeden občanov odovzdali do prevádzky v novembri 2007. Pozitívnym a motivačným prvkom je aj skutočnosť, že zariadenie poskytne nové pracovné možnosti občanom mesta aj regiónu. Pri plnom obsadení tu bude pracovať 30 zamestnancov v nepretržitej trojzmennej prevádzke.


Do majetku mesta patrí ešte jedna budova, v ktorej sídli nezisková organizácia Dom pokojnej staroby s kapacitou štyridsaťšesť miest. Slúži občanom od roku 2000, o svojich obyvateľov sa príkladne stará, zabezpečuje opatrovateľskú službu, poskytuje prepravnú službu imobilným občanom a občanom odkázaných na pomoc, v rámci sociálnej služby organizuje spoločné stravovanie a vlastným motorovým vozidlom rozváža obedy dôchodcom.


Gbelské zariadenie sociálnych služieb je skutočne výnimočné - kvalitou práce, prístupom k ľuďom, starostlivosťou. Pod svoju strechu prijíma aj ľudí s Alzheimerovou chorobou. Na Slovensku je to rarita.


Darilo sa plniť i úlohy v zdravotnej oblasti. Veľkej pozornosti sa teší nová gynekologická ambulancia, ktorá kvalitnými službami šetrí zdravie, čas aj peňaženky našich žien. Z grantu predsedu Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša sa vytvorili priestory pre ambulanciu diabetológa a logopéda. Obe odborné ambulancie prijali svojich prvých pacientov v januári tohto roku.


K srdcovým záležitostiam poslancov mesta patrí už druhé volebné obdobie budovanie bezbariérových vstupov do budov organizácií a inštitúcií. V uplynulom volebnom období sme bezbariérovo sprístupnili mestský úrad, dom kultúry, zdravotné stredisko, základnú školu, v ktorej je okrem bezbariérového vstupu v prevádzke aj automatická schodisková plošina umožňujúca imobilným žiakom vstup do druhého objektu bez použitia klasických schodov.


V minulom roku k bezbariérovým vymoženostiam pribudol vstup do ambulancie detskej lekárky.


Prioritou samosprávy naďalej zostáva dobudovanie kanalizácie. Koncom roku 2007 sa ukončila rozsiahla výstavba kanalizačnej vetvy v meste. Zrekonštruovala sa verejná kanalizácia v jednej z najstarších častí. S uspokojením môžeme konštatovať, že na verejnú kanalizáciu v meste sa môžu teraz napojiť takmer všetci obyvatelia.


Do zoznamu splnených úloh môžeme zaradiť aj vybudovanie kamerového systému, od ktorého očakávame zvýšenie bezpečnosti a skvalitnenie verejného poriadku v meste. Systém je objednaný a do prevádzky ho uvedú začiatkom tohto roka.


Značnú pozornosť venujeme športu, ktorý je kvalitným naplnením voľného času detí a mládeže, prirodzenou a nenásilnou prevenciou proti závislostiam akéhokoľvek typu.


V minulom roku mesto získalo grant z ministerstva školstva na vybudovanie ľahkoatletického oválu so štyrmi bežeckými dráhami, doskočiskom pre skok ďaleký a plochou pre vrh guľou. Z nového športoviska sa tešíme spolu s deťmi.


Škola predstavuje budúcnosť


Gbely majú už niekoľko rokov okolo 5100 obyvateľov. Občania sa rodia, umierajú, ich počet je pomerne stabilný. V roku 2007 sa narodilo štyridsaťšesť detí. To je pre samosprávu dôležité, lebo mesto je zriaďovateľom tunajšej základnej školy, spojenej s materskou školou. Dnešok, no najmä budúcnosť si vyžadujú útulné a zdravé vzdelávacie a výchovné prostredie, nové učebné pomôcky, počítače, aby sa budúci dospelí vedeli o pár rokov úspešne popasovať s požiadavkami trhu práce. Preto treba úplne zrekonštruovať školské budovy. Tie tehlové a panelové školské starenky z minulého storočia si to naozaj zaslúžia.


Na druhom stupienku v poradí naliehavosti stojí dobudovanie miestnych komunikácií. Ich stav sa výrazne zhoršil najmä pri výstavbe verejnej kanalizácie.


Tretia priečka patrí výstavbe ďalšieho nájomného domu, parkovísk a sídliskových garáží a rozšíreniu parkoviska pri cintoríne.


Postupne prídu na rad ďalšie užitočné veci. Búrať zatiaľ nebudeme, ale určite budeme renovovať, modernizovať, dostavovať, vylepšovať. Projektovo sme pripravení takmer na všetky uvedené alternatívy. Chuti a elánu do práce máme dosť, problémom naďalej zostávajú finančné zdroje. Náš pohľad do budúcnosti je i tak optimistický, lebo sme presvedčení, že sa nám podarí získať finančné prostriedky z grantov Európskej únie.


Magnetom bude Adamov


Jednou z mestských častí Gbiel je aj Adamov, v ktorom kedysi fungoval záchytný utečenecký tábor. Zrušili ho v marci 2006. Teraz táto lokalita láka návštevníkov svojím veľkolepým vodným svetom. Adamovské jazerá sú zaradené do chráneného vtáčieho územia. Najrušnejšie a najkrajšie je tu v čase ťahu divokých husí, ktoré tu nachádzajú dôležitú pravidelnú zastávku na svojom putovaní. Milovníci prírody môžu pozorovať vzácne vodné vtáctvo zo spomínanej drevenej rozhľadne. Pod originálnym názvom sa skrýva rovnako originálna konštrukcia, ktorá umožňuje z výšky vidieť všetko, čo je očiam na zemi skryté.


Mesto má od minulého volebného obdobia vo vlastníctve pozemky v bezprostrednej blízkosti vodnej plochy Adamovské jazerá II. Zo získaných grantov Európskej únie upravilo pláže, parkovacie plochy, vysadilo stromy a kríky. Aby hygiena neťahala za kratší koniec, už v roku 2006 vybudovalo sprchy, umyváreň a sociálne zariadenia. Spríjemnil sa život chatárov i ďalších hostí, znížil sa nápor na životné prostredie.


Záhorie, to je vlastne morské dno. Z dávneho mora zostala len rieka Morava, ktorá obyvateľstvu prinášala úžitok i skazu, prepotrebnú vlahu i ničivé povodne. Rieka bola živá, šantila, premiestňovala sa zboka nabok, a tak určovala západnú hranicu Záhoria. Adamovské jazerá sú v bezprostrednej blízkosti rieky, ktorá je prirodzenou vodnou hranicou medzi Slovenskom a Českom. Práve v spolupráci s našimi susedmi chceme v Mestskej časti Adamov rozvíjať spoločné aktivity v turistike, cykloturistike a vodných športoch.


Naši zahraniční partneri – české Židlochovice a rakúsky Deutsch-Wagram - sú našimi priateľmi slovom, písmom, aj skutkami. So Židlochovicami sme podpísali zmluvu o spolupráci. To sú pre nás vzájomné stretnutia – stretávajú sa hasiči, dôchodcovia, futbalisti, žiaci. Na základe tohto cezhraničného partnerstva sme získali finančné prostriedky na úpravu Adamovských jazier. S rakúskym mestom Deutsch-Wagram spoločne riešime otázky pri poskytovaní grantov z fondov Európskej únie. Partneri nám pomáhajú hlavne svojimi skúsenosťami v oblasti environmentálnej politiky a kultúry


Záhoráci prví zo Slovákov prijímali podnety z veľkého sveta – z Viedne, kam chodievali za prácou a za obchodom. Napriek tomu na novinky reagovali opatrne, viac dôverovali osvedčenej tradícii. To však neznamená, že sa v pravej chvíli nevedeli správne rozhodnúť, postaviť cesty a mosty k novým cieľom, prekonať prekážky dané vzdialenosťou i dobou. Preto je Záhorie živé a činorodé, otvorené svetu.


Soňa DOLNÍKOVÁ, Nataša LONDAREVOVÁ



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.