Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Za povodne môže aj pôda a stav lesov

Košice, 12. 6. 2006 (TASR)



Pravidelný výskyt záplav na východnom Slovensku je daný predovšetkým celkovým vodným režimom krajiny, ktorému dominuje veľmi nízka absorbčná schopnosť ťažkých ílovitých pôd flyšového pásma.Hovorí sa o tom v stanovisku Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene k príčinám pravidelných povodní v tejto časti krajiny a tiež v súvislosti s poukazovaním na nepriaznivý stav lesov na východnom Slovensku ako hlavnej príčiny vzniku povodňových situácií.

Takéto pôdy sú podľa NLC schopné prijať spravidla iba 1-2 mm vody za hodinu, čo za 24 hodín predstavuje 24 -48 mm (na m2). Pri dažďových zrážkach, ktorých denný úhrn je okolo 100 mm, sa tak do potokov a riek dostane z každého metra štvorcového pôdy až 50 litrov vody.

Podľa analýzy NLC výskyt lužných lesov, ktoré už pred dvoma tisícročiami pokrývali značnú časť Východoslovenskej nížiny a tiež povodia Hornádu, Torysy, Ondavy, Latorice a Bodrogu signalizuje v krajine výskyt periodických záplav, spojených s viac-menej pravidelnými povodňovými situáciami v týchto oblastiach. "Záplavy sa tu vyskytovali bez ohľadu na neporušený stav lesov," píše sa v stanovisku.

Lesy síce zohrávajú svoju úlohu vo vodnom režime krajiny, aj pri extrémnych povodňových situáciách, ich úlohu však nemôžeme preceňovať, ani podceňovať. Ako príklad uvádza NLC aktuálnu situáciu vo Vysokých Tatrách, kde v priebehu 24 hodín spadlo viac ako 100 mm zrážok a napriek neexistencii lesa (dôsledok kalamity z novembra 2004), nedošlo na tomto území k vzniku žiadnej povodňovej situácie. Bolo to práve v dôsledku oveľa lepších pôdnych pomerov v tejto oblasti, kde hrubozrnné pôdy sú schopné absorbovať až 50 mm zrážok za hodinu.

"Predchádzajúci výskyt zrážok v priebehu mesiaca máj znamenal naplnenie zadržiavacej kapacity lesov v povodiach východného Slovenska, a preto les už nebol schopný absorbovať ďalšiu zrážkovú vodu, pričom sa táto veľmi rýchlo dostávala priamo do povrchových tokov," uvádza sa na záver v stanovisku NLC.


Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.