Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Údel dneška je povrchnosť a javovosť

Slovensko, 3. 9. 2008 (Verejná správa 18/2008)



Historik, filozof a básnik PhDr. Miloslav RANSDORF, CSc., je poslancom Európskeho parlamentu a podpredsedom poslaneckej skupiny konfederácie Európskej zjednotenej ľavice a Severskej zelenej ľavice (GUE/NGL). Rozhovor, ktorý s ním dnes uverejňujeme, pripravil šéfredaktor literárneho týždenníka Obrys-Kmen.


Si autorom básnickej zbierky Perute nádeje. Ako prijíma verejnosť fakt, že sa politik venuje poézii? Je poézia naozaj taká vzdialená od politiky?

Myslím, že sú si v mnohom blízke. Okrem iného obe vyvíjajú tlak na realitu tak, aby sa posúvali hranice možného. Pravdaže, ak je to dobrá poézia a dobrá politika, a ak nechcú len ťažiť z toho, čo je dané.


Jeden z hrdinov poviedky Edgara Allana Poea Ukradnutý list je zároveň ministrom, matematikom aj básnikom. Je pre teba poézia niečo ako hlbina bezpečnosti, do ktorej sa uchyľuješ na úteku pred prózou života, alebo integrálnou súčasťou tvojej osobnosti?

Neoddeľoval by som poéziu a život, ani poéziu a prózu. Myslím si – podobne ako Egon Ervín Kisch – že tou najpoetickejšou a najfantastickejšou vecou je samotný život. A je azda niečo básnickejšie, poetickejšie ako Vančurova próza?


Keď sa vrátila prvá ponovembrová spisovateľská delegácia zo Spojených štátov amerických, jedna z autoriek sa rozplývala nad newyorskými obchodmi. "Všade samé šopy, šopy, šopy...!" volala vzrušene. Mohli by sme to odbiť slovami o smutných koncoch českých intelektuálov, ale predsa: Čo zanedbal – okrem iného - reálny socializmus, že kedysi nádejná prozaička cíti nutkavú potrebu básniť práve o kšeftoch?

Hlavný problém reálneho socializmu spočíval v tom, že bol reálny. Tento protimarxistický pojem naznačoval, že v ňom nemajú miesto snílkovia a tí, ktorí chcú nový koncept spoločenskej racionality a vôbec akékoľvek experimenty. Podľahol diktátu každodennosti a nedostatku fantázie tých, ktorí vymedzovali jeho mantinely.

Čo sa týka Spojených štátov, je možný aj iný básnický postoj. Jedna z mojich obľúbených knižiek je Holubov Anjel na kolieskach, poetický cestopis z USA.


Za socializmu existovalo mnoho výskumných ústavov, ktoré mali vymýšľať žiarivé zajtrajšky. Marxovo "o všetkom pochybovať" sa zmenilo na "ak pochybuješ, tak sa nečuduj". Vie dnes vôbec niekto, akými cestami sa bude uberať budúcnosť? Zajtrajšky pre horných desať tisíc budú iste ešte nejaký čas žiarivé, ale príliš veľa žiarenia škodí. Egon Bondy odhadol, že Veľký tresk nastane okolo roku 2050. Neskúsiš si aj ty zaprorokovať?

Nie som prorok, ale priznám sa, že v nejaký veľký tresk neverím. Zmena sa bude pripravovať desaťročia a začať musíme už teraz.


Režimoví filozofi nás poučujú, že rozdelenie sveta na bohatých a chudobných je dané prírodou. Kam sa až rozovrú nožnice, kým nastane výbuch?

Koniec súčasného poriadku môže mať aj inú podobu – podobu postupnej erózie. Dnešný americký mier až priveľmi pripomína Rímsky mier. A Rímsku ríšu nezahubili barbari, ale neschopnosť sa zmeniť, keď sa zmenili podmienky. Potom nasledoval dlhý, dlhý rozklad... Európa za to zaplatila dočasným poklesom civilizačnej úrovne. Azda budeme šťastnejší a vidím dosť síl, schopných tento osud odvrátiť.


Čítal som tvoje verše. Znamenajú, že popri politikovi, historikovi a filozofovi si sa rozhodol byť aj básnikom?

Necítim v sebe nijakú dispozíciu byť básnikom, mám však občas potrebu sadnúť si a uvoľniť pretlak emócií tým, že napíšem verše, alebo niečo nakreslím... Byť básnikom podľa mňa znamená oveľa viac ako písať verše. Znamená to vyzývať realitu v heglovskom zmysle na súboj... Byť básnikom znamená vedieť sa vzoprieť danostiam, alebo proti prevládajúcej všeobecnosti v mene možného. Takúto dispozíciu vo svojom literárnom prejave jednoducho necítim.


Niekto by povedal, že je to trocha romantické chápanie, ktoré sa do obdobia chradnúcej moderny či vzmáhajúcej sa postmoderny veľmi nehodí.

Neviem, ale stále si myslím, že rozhodujúce pre vymedzenie umelca je dielo, ktorým človek adresuje výzvu danostiam... Preto si myslím, že napriek všetkej mediálnej mágii aj dnešný človek má bližšie k Rodinovmu Mysliteľovi ako ku Knížákovým zvieratkám. Pripúšťam však, že v období expanzie trhu do dosiaľ netušených zákutí môže byť môj pohľad na umenie ako na niečo, čo sa nedá absorbovať trhovou mentalitou a vzpiera sa prevládajúcej skúsenosti, problematický.


Nie si priveľmi zahľadený do minulých čias? Postmoderna má predsa aj svoje pôvaby!

Aby nedošlo k omylu, pokladám jej podnety a otázky aj novo objavované terény za prínos. Nesúhlasím však s jej odpoveďami, s rezignáciou na veľké rozprávania - ako sa vyjadril Lyotard. A pritom hlad po veľkých rozprávaniach na nás útočí zo všetkých strán. Ukazuje na to záplava nových spracovaní starých látok. Keď nám Lyotard v Postmoderných moralitách vsugerúva, že alternatívy k dnešnému triumfujúcemu liberalizmu nie sú možné, keď sa uctieva prítomnosť, potom sa básnici, filmári, divadelníci, architekti utiekajú k minulosti.


Postmoderna z obavy pred veľkými rozprávaniami, ktoré predsa ako základnú zložku potrebujú čas, akoby splošťovala časový priebeh, zbavovala svet historickej dynamiky a do popredia kladie priestor, kde sa hĺbka nahrádza všetko prekrývajúcou povrchnosťou. Povrchnosť, javovosť je údelom dnešnej prevládajúcej kultúry. Napriek tomu si myslím, že je to prechodný stav, keď sa mapujú nové možnosti. Po expanzii do šírky kultúru čaká - dúfam - opäť postup do hĺbky.


Takže kultúra má budúcnosť?

Kultúra je budúcnosť.


Zhováral sa Karel SÝS



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.