Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Nadväznosť viet v kontexte a v texte

Slovensko, 13. 10. 2008 (Verejná správa 21/2008)



V minulom čísle Verejnej správy sme sledovali, ako vzniká syntakticky korektná veta. Videli sme, že autor má síce viacero výberových možností, ktoré mu umožňujú slobodne sa rozhodnúť pre isté slovo. Zároveň sme však mohli vidieť, že pritom musí rešpektovať aj isté zákonitosti pri stavbe vety, ktoré tento výber podmieňujú. Tieto zákonitosti sú jednak obsahové (významové) a jednak formálne (gramatické). Vo vzájomnej súhre autora „navigujú“ tak, aby z viacerých možností vybral vecne a gramaticky najvhodnejšie slovo. Na základe syntaktických pravidiel sa jednotlivé slová spájajú do vyšších celkov, viet. Veta ako základná jednotka textu je teda vnútorne organizovaný celok, v ktorom je uložený relatívne samostatný vecný obsah.


Veta ako relatívne samostatná syntaktická jednotka vstupuje do vyššieho celku, kontextu a celého textu, aby sa podieľala na jeho obsahovej a formálnej stavbe. Práve v kontexte a v texte sa potvrdzuje jednak vo svojej samostatnosti a zároveň vo svojej závislosti od kontextového okolia. Text je totiž zviazaná celosť, v ktorej sú jednotlivé vety obojstranne prepojené. To znamená, že konkrétna veta sa viaže na predchádzajúcu vetu a zároveň si „podáva ruku“ s nasledujúcou vetou. Táto väzba susedných viet ako základných textových jednotiek je zárukou ich funkčnej následnosti, čím sa zároveň zabezpečuje významová kontinuitnosť (sémantická perspektíva) textu. Pri stavbe textu je teda dôležitá nielen korektná syntaktická stavba konkrétnej vety, ale i jej začlenenie do kontextu ostatných viet. Sledujme tieto vzťahy konkrétne:


Na opačnom póle sú ľudia, ktorí sú strohí a kusí v obsahu a úsporní v jazykovom výraze. Ich jazyková a myšlienková uzavretosť a zdržanlivosť je tiež podmienená ich psychofyzickým ustrojením. Môže to však byť aj dôsledkom prísnej autokritickosti, ale aj strachu pred spoločenským zlyhaním. No v ich mlčaní alebo v pomlkách môže ísť aj o nechuť komunikačne sa angažovať, ba niekedy aj o neochotu myslieť.


Prvou vetou citovaný úryvok zreteľne nadväzuje na predchádzajúci kontext. Nasledujúce vety sa na ňu pevne viažu, takže text je významovo spätý, kontinuitný a formálne zomknutý. Jeho významová perspektíva je zreteľná a jednoznačná. Kľúčovým slovom je podstatné meno ľudia, najmä naň sa upínajú nasledujúce vety. Formálnym výrazom ich obsahovej spätosti je zámeno ich. Medzi druhou a treťou vetou sa väzba formálne posilňuje aj zámenom to, ktoré poukazuje na spojenie jazyková a myšlienková uzavretosť.


Aj zbežný čitateľský pohľad na písané texty však potvrdzuje, že práve s významovou spätosťou a formálnou zviazanosťou textu majú autori až príliš často problémy. Jednotlivé vety vedľa seba iba „ukladajú“, v dôsledku čoho nie je celkom zreteľný ich významový vzťah, prípadne sa aj narúšajú formálno-významové súvislosti medzi nimi. Dokonca až tak, že si čitateľ musí domýšľať, čo mal autor na mysli. V skutočnosti tu nejde len o výrazovú ťažkopádnosť, ale aj o narúšanie elementárnej logiky vyjadrovania. Z množstva príkladov, ktoré mám k dispozícii, na ilustráciu uvediem aspoň jeden:


Najvyšší súd pustil na slobodu človeka, ktorý podľa obžaloby šéfoval mafiánkemu gangu. Tvrdí, že mu to prikázal Ústavný súd.


Uvedený text sa skladá z dvoch jednoduchých podraďovacích súvetí. Obidve súvetia sú syntakticky správne vybudované, presne sa v nich vyjadruje vzťah medzi hlavou a vedľajšou vetou. Nemožno to však povedať o ich vzájomnom významovom vzťahu. Z hľadiska funkčnej väzby medzi nimi sú kľúčovými slovami Najvyšší súd; človek = šéf mafiánskeho gangu; Ústavný súd. Logický pohľad na citovaný text hovorí, že jeho obsahovo-myšlienkovým pôdorysom je obsah Najvyšší súd pustil na slobodu údajného šéfa mafiánskeho gangu, pretože mu to prikázal Ústavný súd.


Syntakticky sa však súvetia viažu na seba tak, že toto predpokladané myšlienkové zameranie textu nie je jednoznačné, ba dokonca je v naznačenom zmysle celkom spochybnené. Problém je v tom, že v hlavnej vete (Tvrdí,) druhého súvetia nie je vyjadrený podmet. Explicitne (priamo) sa totiž nachádza v predchádzajúcom súvetí. Iba prostredníctvom neho sa zabezpečuje formálna zviazanosť obidvoch súvetí. A s tým práve súvisí formálne (syntaktické) znejasnenie významových vzťahov v analyzovanom texte. Kontext je totiž vybudovaný tak, že (nevyjadreným) podmetom druhej vety môže byť jednak Najvyšší súd a jednak človek, čo šéfoval mafiánskemu gangu. Tak Najvyšší súd, ako aj šéf (človek...) môže tvrdiť to, čo je vyjadrené vo vedľajšej vete druhého súvetia. Autor syntakticky vybudoval súvetia tak, akoby nositeľom činnosti, ktorá je vyjadrená v prísudku hlavnej vety druhého súvetia (tvrdí), bol predmet prvej hlavnej vety (človek), z čoho vyplýva, že on tvrdí... A to je zrejmý nezmysel. Skutočné logicko-významové vzťahy citovaného textu si teda musí čitateľ domyslieť na základe elementárnej logiky. Jeho úlohou však nie je hľadať a domýšľať si, čo chcel (mal) autor svojím vyjadrením vysloviť.


A tak súhrnne konštatujme. Výberom vhodných slov zabezpečuje autor obsahové podložie svojho textu. Syntakticky korektnou stavbou vety vymedzuje čiastkové obsahy témy. Ale až logickou následnosťou a formálne adekvátnou väzbou týchto viet vybuduje zmysluplný text, ktorý bude významovo jednoznačný, presný a zrozumiteľný.


Ján FINDRA



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.