Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Významové a funkčné premeny slova

Slovensko, 25. 11. 2008 (Verejná správa 23/2008)



Netreba vari osobitne zdôrazňovať, že občania veľmi pozorne i citlivo hodnotia využívanie jazykových prostriedkov vo verejných oficiálnych jazykových prejavoch. Svedčí o tom aj list J. K. z Lovinobane. Odosielateľ listu ostro odsudzuje istého politika, ktorý v rozhovore v novinách použil v jednej replike slovo chalan.


Stanovisko nášho čitateľa ma zaujalo z dvoch dôvodov. I ja som totiž zaznamenal vysokú frekvenciu slova chalan nielen v bežných ústnych jazykových prejavoch súkromného styku, ale aj vo verejnom prostredí, kde sa predtým používali jeho neutrálne synonymické varianty. Druhým dôvodom bol fakt, že aj výrazovo-vyjadrovacie osudy tohto slova potvrdzujú, že na časovej osi v priebehu vývinu jazyka a spoločnosti dochádza k dynamike, variabilným premenách sémantiky (významového rozpätia) a štylistiky (funkčnej hodnoty) niektorých slov. Z jednej strany pritom ide o rozširovanie hraníc spisovnosti a zo strany druhej o prechod slova z expresívnej zóny jazyka do neutrálnej pozície. To je aj dôvod, prečo na podnet čitateľa reagujem v našej rubrike.


Funkčné hodnotenie slova chalan bude vhodné porovnávať so slovom chlapec. Ako podstatné mená mužského rodu ich môžeme považovať za synonymá. Obidve označujú nedospelú alebo dospievajúcu osobu mužského pohlavia. Ide teda o významovo blízke slová. Výraznejšie sa však od seba líšia svojou slohovou hodnotou, ktorá podmieňuje ich funkčné uplatnenie v konkrétnych textoch.


V základnom význame je slovo chlapec nocionálne (bezpríznakové a neutrálne) pomenovanie. Ide o význam, keď sa ním pomenúva nedospelá alebo dospievajúca osoba mužského pohlavia, ako aj mladý slobodný muž, mladík, mládenec, syn. Napríklad: Náš chlapec študuje na vysokej škole v Bratislave. V tomto význame ho možno bez obmedzenia používať v jazykových prejavoch súkromného i verejného styku. Ak sa ním označuje milý, milenec, ktorý je v ľúbostnom vzťahu k dievčaťu, hodnotí sa ako hovorové bez výraznejšieho pozitívneho alebo negatívneho zafarbenia: Zuzana sa rozišla so svojím chlapcom. Z histórie poznáme spojenie hôrni chlapci (členovia Jánošíkovej družiny), ktoré sa aj dnes bežne používa. V tomto spojení sa na význam slova chlapec navrstvuje pozitívny hodnotiaci odtienok. Možno predpokladať, že na pozadí tohto spojenia sa pomenovanie chlapec začalo používať v športovej komunikácii, kde sa tiež považuje za hovorové, a teda je funkčne späté s istou oblasťou spoločenského styku a dorozumievania. Ako však vieme, spojenia typu naši chlapci vyhrali postupne preniklo aj do písaných publicistických textov, čo by hovorilo, že sa aj v tomto význame zaradilo medzi nocionálne pomenovania.


Analogickým vývinom prešlo aj pomenovanie chalan. Označujeme ním dospelú alebo dospievajúcu osobu mužského pohlavia. Tiež sa zaraďuje medzi hovorové slová, prisudzuje sa mu však expresívne zafarbenie s jemným pejoratívnym odtienkom. Napríklad: Mám na krku dvoch chalanov, o ktorých sa starám sama. Výrazné pejoratívne štylistické odtienenie má toto slovo vo význame výrastok, nezbedník, darebák, pobehaj, chlapčisko. Napríklad: Takého nevychovaného chalana som ešte nestretol.


V ostatnom čase sa pomenovanie chalan začalo bežne používať v športovej komunikácii. Ako naznačuje aj list nášho čitateľa, možno oprávnene konštatovať, že sa mu z tejto komunikačnej sféry úspešne podarilo vytlačiť donedávna bežné slovo chlapec. Ak je reč o športovom podujatí, o víťazstvách a prehrách, ak sa spomínajú aktéri rôznych športových úkonov, spoluhráči, hráči súpera a tak ďalej, toto pomenovanie nemá konkurenciu, jednoznačne dominuje v rozmanitých spojeniach. Z množstva príkladov uvediem na ilustráciu vyjadrenie jedného športovca: K hokejbalu mám kladný vzťah, navyše sa tu znovu zišla skvelá partia chalanov. Príklad potvrdzuje, že autor citovanej repliky neprisudzuje slovu chalani pejoratívne zafarbenie. Práve naopak, zrejme ho pociťuje ako bežné slovo, ktoré je vhodné na označenie spoluhráčov. Aj ostatné kontexty, ktoré mám k dispozícii, oprávňujú takéto konštatovanie.


Pravdepodobne sklamem nášho čitateľa, lebo musím pripustiť, že slovo chalan prekonalo významové metamorfózy, ktoré súvisia s premenou jeho štylistiky, funkčných možností. Dokonca sa zdá, že z vymedzenej (športovej) komunikačnej sféry sa postupne „tlačí“ aj do iných sfér spoločenského styku a dorozumievania, kde začína konkurovať slovu chlapec vo význame priateľ, kamarát, spolupracovník. Mám k dispozícii viacero dokladov, ktoré to potvrdzujú. Ako príklad uvediem publikovaný rozhovor s poslancom, ktorý v dvoch replikách použil slová kamarát chalan ako synonymá. Na otázku, ako oslávil narodeniny, odpovedal: Klasicky, s kamarátmi pri pohári vína alebo koňaku. Jeho odpoveď na otázku, ako súkromne relaxuje, však už znela: Idem si zabehať, na futbal, s chalanmi na pivo. Slovo chalan tu má ešte hovorový ráz, nemá však pejoratívne zafarbenie. Dokonca je predpoklad, že sa postupne zaradí medzi bežné pomenovania.


Lebo platí, že aj slová majú svoje osudy. Ako ľudia. A ako u ľudí aj pri slovách je sínusoida ich osudu v podstatnej miere viazaná na charakter a vývin kultúrno-spoločensko-politickej klímy. Osud slov, pravdaže, v podstatnej miere ovplyvňujú aj nositelia jazyka. V pozitívnom i negatívnom zmysle.


Ján FINDRA



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.