Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Aj Rómovia musia priložiť ruku k dielu

Slovensko, 6. 1. 2009 (Verejná správa 25-26/2008)



Programové vyhlásenie vlády z roku 2006 reflektuje aj situáciu Rómov. Zlepšenie ich postavenia a životnej úrovne zdôraznila i Európska komisia pri schvaľovaní Národného strategického referenčného rámca na obdobie 2007 – 2013, ktorého Centrálnym koordinačným orgánom je Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR. Minister Marian JANUŠEK, ktorý ho riadi, nám zaslal k tejto problematike nasledujúci príspevok.


Rómsky problém sa prelína vo väčšine z jedenástich operačných programov. Naše ministerstvo riadi tri. Z nich je najvýznamnejší regionálny, v ktorom možno preinvestovať zhruba 50 miliárd korún.


Keď sa hovorí o Rómoch, vždy sa mi vynoria z mysle dva obrazy. Prvý – a veľmi nelichotivý – z rómskej osady na Spiši. Druhý pochádza z návštevy osady vo Veľkom Šariši, ktorú som absolvoval zhruba pred rokom spolu s komisárkou Európskej komisie pre regionálny rozvoj Danutou Hübnerovou. Tieto dva obrazy by som nazval kontrastom storočia. Na jednej strane chatrče bez kanalizácie, vodovodu, zanedbané detí vyrastajúce v špine, na strane druhej civilizovaná osada so všetkým, čo k tomu patrí: stavby s vodovodom, kanalizáciou, kontajnermi na odpadky, asfaltovou cestou, školou so sprchami a práčovňou. Šarišskí Rómovia nás pozývali do svojich čistých a uprataných príbytkov, pohostili koláčmi, spontánne odpovedali na otázky. V školskej budove nám rómske deti pripravili program a spolu s učiteľkami sa podelili o svoje pokroky v učení. Pritom Spiš je od Šariša vzdialený iba pár kilometrov. Skúsenosti teda ukazujú, že rómske problémy možno riešiť. Dokonca sa ponúkajú aj existujúce modelové situácie.


Vychádzajúc z poslania nášho ministerstva pomáhame riešiť bývanie aj rómskym spoluobčanom. Pred pár mesiacmi som sa zúčastnil na rokovaní Parlamentu Rómov SR. Vyzval som ich, aby prichádzali s návrhmi, iniciatívami, projektmi a modelovými riešeniami. Nik iný nemôže poznať lepšie život Rómov u nás, ako ich vlastní zástupcovia. Vláda sa usiluje byť v riešení ich problémov politicky aj ekonomicky aktívna a zodpovedná, ibaže bez kooperácie zdola a s nimi to nepôjde.


Naším zámerom je posilniť i spoluprácu s ďalšími rezortmi a so samosprávnymi krajmi, efektívnejšie koordinovať činnosti a finančné zdroje, ktoré majú zlepšovať životné podmienky príslušníkov rómskych komunít. Podporu týchto skupín obyvateľstva sme v súčasnosti sústredili na štyri hlavné oblasti – vzdelávanie, zamestnanosť, zdravie, bývanie, a na tri vzájomne súvisiace problémové okruhy – chudoba, diskriminácia, rodová rovnosť.


Vláda už v roku 2005 schválila Dlhodobú koncepciu bývania pre marginalizované skupiny obyvateľstva a model jej financovania, ktorú vypracovalo naše ministerstvo v spolupráci s Úradom splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity. V nadväznosti na túto koncepciu sme zabezpečili spracovanie metodickej publikácie – Postupy v príprave a vzorové projekty výstavby nájomných bytov nižšieho štandardu. Usilujeme o ucelenú stratégiu rozvoja konkrétnej lokality tak, aby realizácia viacerých krokov na seba nadväzovala a prispievala k dlhodobému rozvoju rómskej komunity. Rovnaký efekt sa očakáva pri uplatňovaní pomoci z operačných programov, ktoré riadia viaceré ministerstvá.


Keďže ide o komplexný a systémový prístup, kladieme dôraz na vzájomnú previazanosť činností a na aktívnu participáciu členov miestnej komunity pri realizácii projektu. Ucelené riešenie umožňuje dlhodobé plánovanie. Zmena k lepšiemu je badateľná, ale viac lokálna ako globálna.


Mikroregiónom so záujmom o ucelený prístup pomáhame pri vypracúvaní lokálnej stratégie rozvoja rómskych komunít, ako aj pri príprave jednotlivých projektov. Túto stratégiu uplatňujeme najmä v oblastiach s výraznou koncentráciou vylúčených rómskych komunít. Ako príklad môžem uviesť 14 mikroregiónov so 134 obcami, ktoré boli vytipované ešte projektom z fondov Phare a Úrad splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity ho realizoval v minulom období. Z mapovania v roku 2004 vyplynula nutnosť vyčleniť na komplexné projekty približne 200 miliónov eur, čo vo vtedajšom kurze predstavovalo 8 miliárd korún.


Cieľom nášho ministerstva je efektívne využitie európskych financií na zlepšenie situácie rómskych komunít aj podporou predškolskej prípravy, asistentov učiteľov, podporou rómskeho jazyka, či takzvaným integrovaným vzdelávaním. Preto v rámci prvej výzvy v rámci Regionálneho operačného programu, ktorou je Infraštruktúra vzdelávania, bonifikujeme projekty na modernizáciu škôl s rómskymi žiakmi. Ešte produktívnejšou sférou je bytová výstavba. Ako príklady uvediem výstavbu nájomných bytov a infraštruktúry, podporu zdravia aj podporu zamestnanosti. V tejto súvislosti treba upozorniť na úlohu mimovládneho a občianskeho sektora. Absolútnou podmienkou je spolupráca samotného rómskeho etnika pri riešení ich vlastných problémov.


Slovenská republika sotva bude po roku 2013 takým prijímateľom pomoci zo strany Európskej únie, ako v terajšom plánovacom období, kedy najmenej 8 miliárd z celkových asi 350 miliárd korún pôjde na riešenie rómskej problematiky. Aj keď to zďaleka nepostačí na vyriešenie všetkých otázok a problémov, tými kľúčovými by sme mali výrazne pohnúť. Medzi ne zaraďujem práve dôstojné bývanie, odstraňovanie vysokej nezamestnanosti, vzdelávanie detí a primeranú zdravotnú starostlivosť. V jednotlivých operačných programoch sú patrične akcentované. Upozorňujem však, že čas beží a ak sa rómski aktivisti, respektíve mestá a obce, nepričinia o prípravu projektov, ak ich neobhája a nebudú sa podieľať spolu s tými, ktorých sa to bytostne dotýka, na ich realizácii, budú rovnako zodpovední za nedostatky v živote a postavení Rómov ako politici. Zamyslieť nad tým by sa mali mestské aj obecné zastupiteľstvá a najmä samotní Rómovia a ich zástupcovia. O kvalite projektov a o investíciách rozhoduje prakticky najmä fortieľ zainteresovaných ľudí a ich ochota priložiť ruku k dielu.


Naše ministerstvo v rámci Programu rozvoja bývania poskytuje dotácie na obstarávanie bytov nižšieho štandardu a technickej vybavenosti v rómskych osadách. Kategória „byty nižšieho štandardu“ neznamená, že ide o byty menej kvalitné. Tieto byty môžu byť vybavené potrebnými predmetmi, technickým vybavením a vykurovacími telesami. Na ich obstarávanie poskytujeme dotáciu až do výšky 80 percent oprávnených nákladov stavby. Veľkosť podlahovej plochy pritom nesmie presiahnuť 60 štvorcových metrov. Na prvotnú výstavbu technickej vybavenosti k obstarávaným bytom sa poskytuje dotácia do výšky 70 percent oprávnených nákladov stavby. Na výstavbu technickej vybavenosti k už existujúcim bytom pre zvýšenie sociálno-kultúrnej úrovne rómskych osád možno opäť poskytnúť dotáciu až do výšky 80 percent oprávnených nákladov. Skúsenosti z uplatňovania vládnej politiky pri výstavbe nájomných a sociálnych bytov nám však zatiaľ hovoria, že Rómovia žijúci v núdzi zväčša ani nejavia ochotu podieľať sa na získaní bytu odpracovaním aspoň jeho dvadsaťpercentnej hodnoty.


V roku 2006 bolo dotáciou vyše 170 miliónov korún podporených 24 stavieb, ktorými sa získalo 432 bytov nižšieho štandardu. Na výstavbu technickej vybavenosti k 476 bytom nižšieho štandardu v rómskych osadách, čo reprezentuje 21 stavieb, ministerstvo poskytlo dotáciu vyše 24 miliónov korún. V roku 2007 sme na 22 stavieb s 374 bytmi nižšieho štandardu poskytli dotáciu vyše 167 miliónov korún. Na 11 stavieb technickej vybavenosti k 118 bytom nižšieho štandardu v rómskych osadách sme investovali dotačne ďalších 11,5 milióna korún. Za roky 2006 a 2007 ministerstvo poskytlo spolu 373 miliónov Sk na 806 bytov v 46 lokalitách, aj na technickú vybavenosť k takmer 600 bytom v 31 lokalitách.


Uvediem príklady stavieb bytov nižšieho štandardu v rómskych osadách, ocenených v rámci súťaže Progresívne, cenovo dostupné bývanie v rokoch 2006 a 2007: Sveržov – 12 bytov, Krivany – 15, Slavošovce – 6, Markušovce – 30, Rudňany –27 a Smižany – 16 bytov.


V roku 2008 sme poskytli dotáciu na výstavbu bytov nižšieho štandardu napríklad v Letanovciach (30 bytov), Rapovciach (30), Detve (24), Kráľovskom Chlmci (30), Strážskom (20), Komárne (84), Nitre (25), v Michalovciach (dva bloky po 20 bytov), Bardejove (dva bloky po 16 bytov).


V tomto trende budeme naďalej pokračovať. Neblahé dedičstvo z minulosti nevyriešime akýmsi šibnutím čarovného prútika, ale iba cieľavedomou, kontinuálnou rozvojovou politikou. Som presvedčený, že prostredníctvom Regionálneho operačného programu, ako aj programov Zamestnanosť a sociálna inklúzia, Vzdelávanie, Životné prostredie, Zdravotníctvo, Konkurencieschopnosť a hospodársky rast môžeme úspešne doriešiť aspoň časť akútnych problémov, ktoré sa v našej krajine v súvislosti s Rómmi hromadili niekoľko desiatok rokov.


Marian JANUŠEK



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.