Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Európske spoločenstvo povedie Praha

Slovensko, 22. 1. 2009 (Verejná správa 2/2009)



Česká republika prebrala predsedníctvo Európskej únie v najnevhodnejšom čase. Po šesťmesačnom pôsobení Francúzska na čele s hyperaktívnym Európanom – prezidentom Nicolasom Sarkozym – má teraz pol roka určovať kurz dvadsaťsedmičky Praha. Zatiaľ je, pravdaže, predčasné predpovedať ako napokon české účinkovanie v Bruseli dopadne. Ale jedno je isté už teraz – vedenie európskeho spoločentsva sa na pol roka dostáva pod kuratelu politicky nestabilnej vlády a euroskeptického prezidenta, i pod vplyv príliš proamerickej orientácie celej českej pravice, čo sa zvlášť odráža na českej zahraničnej politike. Na čelo Európskej únie sa takto dostávajú politici vytrvale pritakávajúci Washingtonu. Aj názory ľudí okolo nového amerického prezidenta Baracka Obamu naznačujú, že ani demokrat v Bielom dome nebude presadzovať zásadne odlišnú zahraničnú politiku, než akú po osem rokov predvádzal republikán George Bush. Narastajú tak obavy, že Amerika bude naďalej Európou pohŕdať a prípadné „poradné“ hlasy z Bruselu nebude brať vôbec do úvahy.


V týchto súvislostiach si treba najmä uvedomiť, že hoci za zahraničnú politiku európskeho spoločenstva je zodpovedný Javier Solana, český minister zahraničia Karel Schwarzenberg a podpredseda vlády Alexander Vondra s priliehavou prezývkou Mr. Radar, ťahajú českú zahraničnú politiku očividne viac k Washingtonu než k domovskému Bruselu. A malo by to byť prinajmenšom opačne. Navyše českí pravicoví politici si mýlia politiku Európskej únie s politikou Severoatlantickej aliancie.


Účinkovanie i reálne výsledky českého predsedníctva sťažujú aj stanoviská prezidenta Václava Klausa. Jeho autorita v únii padla na najnižšiu možnú úroveň, keď z Pražského hradu tvrdo zaútočil na názory západných europoslancov. Okrem iného najmä preto, že europoslanec Daniel Cohn-Banedit – inak známa postava z čias revolučného vystúpenia francúzskych študentov ešte v roku 1968 – sa českej hlavy štátu opýtal, prečo na Pražskom hrade nevisí okrem českej vlajky aj vlajka Európskej únie!


Nie je to však iba český prezident, kto zhoršuje postavenie našich bezprostredných susedov v Európe. Znižujú ho viaceré kroky pravicových českých politikov. Ešte na sklonku minulého roku sa nie náhodou sám Nicolas Sarkozy celkom nahlas vyslovil, že v čase ťažkej globálnej finančnej a hospodárskej krízy by malo nápravu európskej ekonomiky viesť Francúzsko spoločne s ďalšími silnými štátmi Európskej únie. Väčšina pôvodných štátov spoločenstva, ale aj viaceré nové členské štáty totiž neveria, že Praha bude schopná efektívne zasahovať do procesov nápravy hospodárskej krízy. Tú začiatkom nového roku ešte vyostrila už takmer tradičná plynová vojna medzi Ruskom a Ukrajinou. Pre českých politikov môže byť len ďalším ťažkým problémom na riešenie – vzhľadom na vedomú politickú podporu, ktorú prejavujú Ukrajine. Praha si stále neuvedomuje, že rozhodujúce štáty Európskej únie, akými sú najmä Nemecko a Francúzsko, nie sú ochotné ísť proti Rusku, ktoré od Ukrajiny požaduje iba seriózne platby za dodávky plynu.


Rovnako ťažko uveriť, že by české predsedníctvo pomohlo seriózne vyriešiť najnovšiu krvavú drámu na Blízkom východe. Izraelská genocídna agresia proti palestínskej Gaze našla okamžitú podoru u českého ministra zahraničných vecí, ktorý sa vyjadril, že Izrael má právo na obranu. Pritom nebol schopný dodať, že sa táto forma obrany uskutočňuje leteckým či pozemným zabíjaním stoviek Palestínčanov. Navyše vysvitá, že agresívni izraelskí jastrabi uskutočňujú toto vojnové dobrodružstvo pre vlastné politické ciele súvisiace s blížiacimi sa parlamentnými voľbami v Izraeli.


Politológ Zbigniew Brezinski, ktorý bol istý čas poradcom amerického prezidenta Jimmyho Cartera pre národnú bezpečnosť, v rozhovore pre americkú televíziu CBS prirovnal súčasné masakrovanie Palestínčanov k hypotetickému konfiktu medzi USA a Kanadou. Na oponentúru moderátora, že Izrael má právo brániť sa proti po domácky vyrobeným raketám Hamasu, odpovedal: „Predstavte si, že by podobné rakety, vystrelené z Kanady, zabili na americkej strane štyroch či piatich civilistov, Spojené štáty americké by odpovedali masívym leteckým útokom na Kanadu a už v prvých hodinách by zabili vyše štyristo Kanaďanov.“


Súčasné slabé postavenie Českej republiky v rámci Európskej únie, ale aj v celosvetovom meradle, je výsledkom nepochopenia vývoja a skutočných trendov v dnešnom svete. Zvlášť je to viditeľné pri rozdielnych postojoch zahraničnej politiky Spojených štátov a zahraničnej politiky Európskej únie k zásadným otázkam bezpečnosti všetkých, nielen takzvaných vyvolených národov, ako sa to snažia o sebe nahovoriť svetu rovnako Washington ako aj Tel Aviv. Ak českí pravicoví politici ani v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov nepochopia realitu sveta a budú prichádzať s neakceptovateľnými návrhmi na riešenie súčasných či budúcich kríz, autorita Českej repubiky na medzinárodnej scéne upadne ešte viac. A niečo také môžu pripustiť iba politici, ktorí prispôsobujú realitu vlastným, nerealistickým predstavám.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.