Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Skúsenosť a predvídavosť

Slovensko, 4. 3. 2009 (Verejná správa 4/2009)



V zásade platí, že pri každom väčšom politickom konflikte sa stretávajú tri odlišné generácie. Odlišné v tom zmysle, že politickou socializáciou prechádzali v rozličných historických situáciách – usporadúvali si svoju hodnotovú sieť, podľa ktorej sa riadia vo svojom rozhodovaní a správaní.


Pozrime sa napríklad na 17. november roku 1989. Vtedy sa v tomto konflikte zišli tri generácie: generácia našich otcov, ktorí mali svoju politickú socializáciu spojenú s 2. svetovou vojnou a spomienkou na veľkú hospodársku krízu tie im usporiadali hodnoty. Potom tam bola generácia ľudí, pre ktorých politická socializácia bola spojená najmä s 21. augustom 1968 – to znamená so zásahom vojsk Varšavskej zmluvy proti Pražskej jari. A nastupovala tretia generácia, študentská, ktorá bola tabula rasa a hodnoty ešte nemala pevne usporiadané.


Keď sa pozrieme na dnešné politické konflikty, tak vidíme, že generácia našich otcov z politicky konfliktných situácií odišla. Dominuje jednoznačne generácia 21. augusta. To je generácia rusofóbna, generácia, ktorá je nepriateľská vo vzťahu k Východu, generácia, v ktorej ľavicové hodnoty výrazne ustúpili. Táto generácia dnes určuje základný prúd politiky. Ovláda hlavné politické strany a oznamovacie prostriedky. Druhou je generácia roku 1989, teda nevyzretá generácia, ktorá sa formovala legendou o zamatovej revolúcii. Teraz ale nastupuje tretia generácia, ktorá sa socializuje vo väzbe na súčasné problémy. Tými sú predovšetkým radar a radikálne reformy.


Latinská Amerika na radikálne liberálne reformy reagovala súčasnou ľavicovou vlnou v Brazílii, Venezuele, Bolívii, návratom sandinovcov, a tak ďalej. To je reakcia na radikálny liberalizmus a tá bude rovnaká u nás, ako bola inde.


Strategické zbraňové systémy majú dve charakteristiky – sú súčasne útočné i obranné. Národnú raketovú obranu USA môžete právom chápať ako obrannú proti nepriateľským raketám, ale aj ako útočný systém, ktorý má zabezpečiť efektívnosť a beztrestnosť prípadného útoku proti Rusku alebo Číne. Oboje je pravda. Záleží len natom, ako sa rozhodnú vo Washingtone. Veríte Bielemu domu? A čo znamená viera v politike?


Na kubánskej kríze (1962 – pozn. prekl.) sa politici superveľmocí naučili, že vojenská konfrontácia je samovražedná a že je nutný dialóg. Vtedy natiahli priamu linku z Bieleho domu do Kremľa, vtedy sa začala rodiť politika kontroly zbrojenia. To, že prezident Bush ml. odstúpil od tejto politiky a vypovedal zmluvu o obmedzení protiraketovej obrany, je destabilizujúcim prvkom súčasnej svetovej politiky, ktorý vo svojom dôsledku ohrozuje samotné Spojené štáty americké.


Nás Európanov bolo v roku 1900 približne 24,7 percent svetovej populácie, v roku 2050 nás bude sedem percent. Severoameričanov budú štyri percentá. V roku 2050 ekonomiky štátov BRIC – Brazília, Rusko, India, Čína – budú silnejšie ako ekonomiky štátov G7.


Máme pred sebou niekoľko posledných desaťročí, keď môžeme ukázať svetu, že nie sme len potomkami brutálnych kolonizátorov. Ak to nedokážeme, ak budeme mať záľubu v hádzaní bômb raz v Afganistane, raz v Libanone, tak našich potomkov čaká nesmierne krušné obdobie: v polovici tohto storočia my, Európania a Západ ako celok, budeme tí slabší. A ak nedokážeme šíriť kultúru a budeme šíriť iba nenávisť a vojnu, doplatíme na to sami.


Oskar KREJČÍ


Haló noviny, ČR



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.