Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Internet, četovanie a jazyková hra

Slovensko, 5. 3. 2009 (Verejná správa 5/2009)



V príspevkoch o elektronickej komunikačnej sfére sme hovorili, že blogéri a četujúci nie vždy venujú pozornosť jazykovej úrovni svojho vyjadrovania. Preto nie sú zriedkavé hlasy, ktoré sa na jazyk internetu pozerajú veľmi kriticky. Pripusťme, že táto kritika je oprávnená. Zároveň však pripusťme, že aj četovanie na internete môže svedčiť o aktívnom vzťahu jeho užívateľov k jazyku. Neraz hľadajú nové výrazovo-vyjadrovacie možnosti, pokúšajú sa oživiť skryté významové potencie slov a slovných spojení. Spravidla pritom ide o jazykovú hru, ktorá občas môže vyznieť aj humorne. Hovorí však aj o snahe diskutérov vyjadriť sa nekonvenčne, novo, neošúchane, inak, ako sa bežne píše a hovorí. Pravdaže, v tejto hre možno vidieť aj tradičné napätie otcovia a deti, snahu byť inými, ako boli naši otcovia, nielen v obliekaní, účese, celkovom správaní, ale aj v jazyku. Najmä v internetových replikách mladých ľudí sa totiž najčastejšie objavujú pokusy vyjadrovať sa takto nekonvenčne.


Prirodzeným, hoci občas gestačným výrazom tejto snahy je internetový slang. Tiež ho charakterizuje zvýšená expresívnosť, exkluzívnym výrazom autor spravidla viac poukazuje na seba a na formu vyjadrenia ako na obsah. To však nie je dôvod na to, aby sme internetový slang odmietali. Je síce tiež za hranicou spisovnosti, no viaceré slangové slová sa ako hovorové postupne dostávajú do zóny spisovnosti. Potvrdzuje to napríklad aj slovo preposlať a jeho využitie v administratívnych textoch: Zabezpečiť a preposlať novú organizačnú štruktúru VÚC. – Poisťovňa má pritom povinnosť preposlať platbu do piatich dní. Dokonca sa už využíva aj v humornom (metaforickom) uplatnení: Ste takí skúpi na trochu snehu, že vám ho je ľúto trocha preposlať na juh? Také vyjadrenia ako O chvíľu som s5 (=späť) zas svedčia o vtipnej hre s jazykovým výrazom. Do oficiálnych písomných textov zrejme nepreniknú, nemožno im však uprieť isté výrazovo-vyjadrovacie čaro.


Pozitívne treba hodnotiť aj významové a štylistické posuny slov v netradičných kontextoch. Takto sa utvárajú obrazné pomenovania založené na personifikácii, ktoré tiež majú humorný náboj. Všimnime si vtipnú jazykovú hru s najčastejšie využívanými slovami (ukážky sú zapísané aj s chybami).


Odznačiť . Toto sloveso sa v slovníkoch nenachádza. Podobne ako preposlať má tiež šance začleniť sa do bežnej internetovej (terminologickej) slovnej zásoby, napríklad: Po kliknutí na vetu „Označiť všetko“ sa vám označia všetky položky, po kliknutí na druhú vetu „Odznačiť všetko“, sa označenie ruší.


Zapršať. Je to neosobné sloveso, ktoré má význam „trochu pršať“; „byť vystavený dažďu, zmoknúť“. Na internete sa bežne využíva v obidvoch významoch: V Andalúzii po celé leto nezvykne vôbec zapršať. Časté sú i jeho metaforické posuny: Po úspešnej rybačke slabá hubačka, len pár plávok by malo zapršať. – Vojna je iba tam, kde je agresor, čiže taký mrak, z ktorého môže „zapršať vojna“. V posunutom význame sa toto slovo udomácnilo v športovom slangu: Zapršať mohlo z dvanásteho rohového kopu.


Zasnežiť. Ako neosobné sloveso má význam „pokryť snehom“. V tomto význame sa používajú i jeho odvodeniny, napríklad: Statickými delami by sa to v dnešnej dobe dalo zasnežiť. – Už v Tatranskej Štrbe je cesta zasnežená. Na internete sa však uvedené sloveso používa aj vo význame „padnúť trocha snehu“: Obloha bola zatiahnutá, ale zasnežiť nie a nie. – Myslím si, že by už mohlo trocha zasnežiť. Svoje čaro má jeho využitie v obrazných spojeniach: Sniežik – myslíš ako priamo biely, bielučký? Tak poďme zasnežiť blogy. – A čo tak zasnežiť vaše duše cukrom?


Predýchať. V slovníkoch sa toto sloveso nenachádza. V internetových textoch sa používa v takom význame ako sloveso rozchodiť, „premôcť, prekonať problémovú situáciu“. Potvrdzuje to aj ich synonymické využitie: ...všetko sa dá predýchať a rozchodiť. V takomto metaforickom posune sa bežne využíva aj na internete, napríklad: Nervy si chodím predýchať do kúpeľne. – Je to síce ťažké čítanie, párkrát som ju musel odložiť a predýchať sa, ale stálo to za to. V takomto význame sa používa aj sloveso rozdýchať: Gabriela, a nie je to potom tak, že ženy nevedia rozdýchať neschopného muža a nie že chlap nevie rozdýchať schopnejšiu ženu? Zdá sa, že aj pri tomto slovese možno uvažovať o novom základnom význame „dýchaním upraviť“: Často sa dá pri správnom dýchaní takýto kŕč predýchať. – Kapacita pľúc bežného človeka je 3 litre, športovci dokážu predýchať až 5 litrov.


Zazmluvniť. V slovníkoch ho nenájdeme. Vysokú frekvenciu však majú i jeho odvodeniny zazmluvnenie, zazmluvnený. V neutrálnych spojeniach sa využívajú v terminologickom uplatnení vo význame „zmluvou, zmluvne zaviazať“, napr.: Štát bude určovať, ktoré nemocnice budú zazmluvnené a ktoré nie. – VšZP a. s. nemala záujem zazmluvniť chirurgické oddelenie a oddelenie dlhodobo chorých. – Chceme zaplatiť aspoň to, čo bolo vlani zazmluvnené. Aj toto slovo sa používa v obrazných kontextoch: Ak máš pocit, že nemáš si v podstate ani koho zazmluvniť, tak načo žiješ?


Bude spravodlivé na záver povedať, že ani na internete nie sú zriedkavé kritické poznámky o jazyku. Z viacerých uvediem aspoň jednu, humorne ladenú: ...nie odoperať, ale operovať, nie vydodať, ale dodať, niet čo viac diplomaticky vydodať .


Ján FINDRA



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.