Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Verejná správa a správne právo

Slovensko, 27. 3. 2009 (Verejná správa 6/2009)



Správne právo je jedným z významných odvetví slovenského právneho poriadku. Jeho základným poslaním je zabezpečovať ochranu verejného záujmu a v prípade nevyhnutnosti ochranu práv a právom chránených záujmov fyzických a právnických osôb, ako aj plnenie ich povinností. Touto problematikou sa zaoberá odborná publikácia vysokoškolského učiteľa prof. JUDr. Petra Škultétyho, DrSc., s názvom Verejná správa a správne právo, ktorú vydalo vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied VEDA.


Ide o učebnú pomôcku, ktorá vysvetľuje základy tohto právneho odvetvia. Autor poukazuje na skutočnosť, že v záujme zabezpečenia ochrany verejného záujmu je možné uplatniť aj administratívne donútenie. Do popredia stavia najmä pojem a poslanie verejnej správy, ktoré tvorí základnú zložku správneho práva. Poukazuje na niektoré vybrané odvetvia verejnej správy a na procesný postup pri vydávaní individuálnych správnych aktov.


Autor v diele zvýraznil poslanie správnej vedy, ktorá skúma efektívne a racionálne fungovanie verejnej správy. Zároveň sa snažil vytipovať niektoré vybrané odvetvia verejnej správy, kde sa predpokladá relatívna stabilita právnej úpravy. Problematiku rozdelil do deviatich kapitol: Prvá kapitola s názvom Správne právo ako odvetvie platného práva, definuje pojem a postavenie správneho práva v právnom poriadku. Druhá kapitola Verejná správa – základný prvok správneho práva, poukazuje na štátnu správu a samosprávu, ako i verejnoprávne korporácie a technicko-organizačné princípy výstavby verejnej správy. Tretia kapitola Subjekty správneho práva je zameraná na pojem a druhy subjektov správneho práva a územnú samosprávu. V štvrtej kapitole Správna veda a jej vzťah k správnemu právu sa autor zameral na efektívnosť verejnej správy. Definuje základnú úlohu tejto vednej disciplíny, ktorou je zabezpečovať racionálnu organizáciu správneho aparátu pri najúčinnejších prostriedkoch, formách a metódach jeho práce. To umožňuje dosiahnuť maximálne výsledky pri minimálnom vynaložení síl a prostriedkov. V tejto kapitole sa tiež venuje metódam správnej vedy a jej vzťahom so správnym právom.


Celá piata kapitola je zameraná na kontrolu vo verejnej správe. Kontrolný systém sa musí opierať o informácie, ktoré majú svoj základ v právnej norme. Je založený buď na osobitnej kompetenčnej právnej norme, alebo je obsiahnutý v pôsobnosti riadenia ako jeho nevyhnutný atribút. Šiesta kapitola Policajná správa komplexne zachytáva pojem a organizačnú štruktúru výkonu policajnej správy, jej úlohy, oprávnenia príslušníkov polície a donucovacie prostriedky, pričom sa venuje i neštátnym zložkám polície. Siedma kapitola Správa zdravotníctva obsahuje sústavu orgánov verejnej správy, postup pri výkone zdravotnej starostlivosti a zdravotné poisťovne. Ôsma kapitola Správa školstva poukazuje na vymedzenie a základné úlohy výkonu štátnej správy v školstve a v školskej samospráve. Deviata kapitola sa venuje správnemu konaniu, jeho zásadám i príslušnosti, teda okruhu pôsobnosti jednotlivých správnych orgánov, účastníkom konania a výsledkom – individuálnym správnym aktom. Stručne poukazuje na opravné prostriedky a výkon rozhodnutia.


Publikácia je určená najmä študentom vysokých škôl verejnej správy a verejnej politiky, ale mala by sa nachádzať v každej knižnici pracovníkov štátnej správy a samosprávy.


Alena PAULIČKOVÁ



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.