Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Z Gemera odišli desiatky lekárov a sestier

Gemer, 10. 7. 2006 (Pravda)



Takmer dvadsať lekárov a päťdesiat zdravotných sestier odišlo za posledný rok z rimavskosobotskej nemocnice. Stalo sa tak po tom, čo ju do správy získala nezisková organizácia Nemocnice a polikliniky, ktorá zaviedla viaceré úsporné opatrenia vrátane zníženia platov.
"Platy v nemocnici sú veľkým problémom, preto lekári a najmä zdravotné sestry odišli preč," uviedol lekár a zároveň poslanec mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote Dušan Rybár. O zlej situácii v nemocnici rokovali tento týždeň aj poslanci mesta, ktorí kritizovali riaditeľa zdravotníckeho zariadenia Pavla Hirjaka.
Rybár uviedol, že lekári odišli do iných nemocníc doma i v zahraničí. Sú napríklad v Česku, Nemecku, ale aj v maďarskom Salgótarjáne. Asi dvadsať sestier zo záchrannej služby odišlo k novému prevádzkovateľovi záchranky po tom, čo nemocnica nedostala licenciu na jej prevádzku. Riaditeľ Hirjak uviedol, že zdravotné sestry odišli nielen do iných nemocníc, ale viaceré sa v súčasnosti živia najmä ako opatrovateľky v zahraničí.
"Migrácia existuje smerom von i do nemocnice, ale dôležité je, že personálne sme v súčasnosti, s výnimkou chýbajúceho traumatológa, stabilizovaní. V apríli 2005 pracovalo u nás 608 ľudí, v súčasnosti máme 595 zamestnancov," poznamenal Hirjak. Spomenul pritom hospodárenie nemocnice. "Kým ešte v roku 2004 nemocnica hospodárila so stratou 67,8 milióna korún, v roku 2005, po zavedených opatreniach, mala skupina nemocníc spravovaných našou neziskovkou prebytok vyše 14 miliónov korún, z toho dve tretiny sme dosiahli práve v Rimavskej Sobote," dodal Hirjak.
Primátor Rimavskej Soboty Štefan Cifruš síce uznal, že hospodársky výsledok nemocnice je v pluse, ale ten sa dosiahol aj vďaka citeľnému zníženiu miezd, keď platy niektorých zamestnancov nemocnice klesli aj o 5-tisíc korún. Fluktuácia lekárov a sestier sa podľa rimavskosobotských poslancov prejavila najmä na úrovni poskytovaných služieb. "Nemôžeme byť spokojní napríklad so stavom chirurgie. Mnoho Rimavskosobotčanov odchádza za chirurgmi radšej do iných nemocníc," vyčítal vedeniu nemocnice primátor Cifruš. Hirjak vyjadril záujem o zvyšovanie platov zamestnancov, skvalitňovanie služieb i zdravotníckej techniky, do nákupu ktorej vlani investovali takmer 30 miliónov korún.


Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.