Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Obyčajný človek včera a dnes

Slovensko, 20. 4. 2009 (Verejná správa 8/2009)



Nasledujúci text je výberom z rozhovoru so športovým komentátorom Karolom POLÁKOM, ktorý uverejnil český denník Mladá fronta Dnes v čísle 59/2009. Komentátor sa stal nezabudnuteľným vysokou profesionalitou a spoločenským rozhľadom už počas svojho aktívneho pôsobenia v bývalom Československu.


Teší vás teraz slovenský futbal?


Rozhodne nie. V slávnej ére Belehradu (v roku 1976 tam Československo vyhralo Majstrovstvo Európy – pozn. redakcie) tvorili Slováci polovicu mužstva. Lige vládla Trnava, potom Slovan, ktorý vyhral Pohár víťazov pohárov. Stavím sa, že sa to žiadnemu nášmu klubu nepodarí ďalších tisíc rokov. Pretože po revolúcii sa to všetko zlomilo. Zatiaľ čo váš futbal sa udržal na úrovni, slovenský padal...


Predsa už stúpate. Slovenská reprezentácia vedie kvalifikačnú skupinu pred Čechmi a Poliakmi.


Že stúpame? Nie, to skôr vy pomaly klesáte na našu úroveň. V našich krajinách je totiž stály výpredaj hráčov. Sami potom na nových nemáme.


Nie ste príliš veľký pesimista?


Nie, som realista. Silvio Berlusconi, dnešný premiér Talianska a šéf AC Miláno mi v roku 1978 povedal: Počúvaj, tá vaša železná opona čoskoro spadne a ekonomická priepasť medzi Východom a Západom sa ešte prehĺbi. Za každého vášho hráča si môžem dovoliť zaplatiť toľko peňazí, že sa vám z toho zatočí hlava. Len vtedy, keď budem nútený predať svojho hráča do Trnavy, aby som prežil, len potom sa môžeme spolu baviť ako rovný s rovným.


Mal svätú pravdu. Na Západe nám medzičasom utiekli o ďalších sto poschodí vyššie. A unikajú nám ďalej s každou sezónou Ligy majstrov, kedy sa nabalia o ďalšie miliardy...


Na emigráciu ste nikdy nepomysleli?


Slobodná Európa mi ponúkala päť tisíc mariek a byt. Ja som na to nemal povahu, manželka i deti by pykali za mňa. Ale trebárs hokejista Peter Šťastný utiekol do Ameriky a potom povedal: Doma som nemohol dýchať. Teraz za Slovákov káže v Európskom parlamente. Bože, veď on tie najhoršie chvíle tu neprežil. Vieš čo, Peter, zostaň si v Amerike a netvár sa, že si Slovák!


Páni, vy ste ale kverulant.


Nie, realista. Čím ďalej, tým menej okolo seba počujem: To je skvelé, ako sme tu revolúciu vtedy vyzvonili. Ľudia skôr nadávajú: Sakra, ako bolo za socializmu dobre. Zisťujú, že naleteli.


To myslíte vážne? Hádam by ste režim komunistov chceli vrátiť? Veď vám zatvorili otca na desať rokov do väzenia.


Napriek tomu by som socializmus s korektúrami vrátil. Je mi vás mladých ľúto. Celý život som za mikrofónom niekoho s niekým porovnával a teraz mi to vychádza tak, že obyčajný človek sa mal v socializme lepšie než v demokracii. Politická diktatúra bola nepríjemná, ale nikdy ju ľudia nepociťovali tak, ako dnes pociťujú diktatúru kapitálu.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.