Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Obama posiela do poľa diplomatov

Slovensko, 9. 9. 2009 (Verenjná správa 18/2009)



Americká veľvyslankyňa pri Organizácii spojených národov Susan Riceová na pôde New York University vyhlásila, že Spojené štáty americké sa s plnou vážnosťou vracajú k spolupráci s medzinárodným spoločenstvom na pôde tejto svetovej organizácie. Doslova povedala „Sme späť!“ A s vážnym akcentom zdôraznila: „Podnikáme dramatické zmeny k multilateralizmu.“


Takéto slová zazneli z úst vysokej americkej predstaviteľky po prvý raz od nástupu Baracka Obamu do funkcie amerického prezidenta. Susan Riceová pracovala pre neho ako jeho zahraničnopolitická poradkyňa v čase predvolebnej kampane. Lenže v tom čase sa ešte nové myšlienky nemohli dostať priamo do tvorby zahraničnej politiky. Dnes, ako nasvedčuje aj jej vystúpenie na spomínanej univerzite, by tomu mohlo byť inak. Neznamená to, že sa táto predstava sa aj naplní. V Spojených štátoch amerických jestvuje naďalej množstvo odporcov multilaterálnej spolupráce. Bushov bývalý veľvyslanec pri organizácii národov – známy neokonzeratívec John Bolton – predsa jasne povedal, že Organizácia spojených národov je na nič a posledné dve poschodia jej sídla na Est River by sa spokojne mohli dať zbúrať. Tento muž má stále značný mediálny vplyv a určite nie je jediným odporcom ako-tak zmeneného kurzu americkej zahraničnej politiky.


Samotný Barack Obama hovoril o potrebe novej americkej zahraničnej politiky – teda odlišnej od Bushovej – ešte počas predvolebnej kampane na úrad prezidenta. Veľmi dobre si uvedomoval, že ak by v motívoch, v tvorbe a vo výkone americkej zahraničnej politiky nenastala výrazná zmena, jeho zvolenie by nemalo nijaký praktický význam. Preto s plnou vážnosťou sľuboval, že ak vyhrá voľby, dá novej politike šancu – tak pre postavenie Ameriky vo svete, ako aj pre zmenenie celkovej atmosféry v medzinárodných vzťahoch.


Pre pochopenie plného rozmeru potreby zmeny americkej zahraničnej politiky sa však treba neustále vracať k tragickým krokom Bushovej vlády. Bol to práve tento americký prezident, ktorý začal konať na vlastnú päsť, jednostranne, bez ohľadu nielen na spojencov, či bez ohľadu na nové Rusko alebo silnú Čínu, ale aj bez ohľadu na medzinárodné záväzky a dokonca aj proti medzinárodnému právu. Povestná Bushova veta: „Kto nejde s nami, ide proti Amerike,“ a najmä rozvinutie doktríny preventívnych vojenských úderov, vyvolali vo svete nevšedný zmätok.


Nový prezident zdedil po ôsmich bushových rokoch totálne zdevastovanú krajinu.


Vnútorná aj zahraničná politika sa ocitli v troskách. Preto si Američania vybrali do Bieleho domu vodcu ohlasujúceho zmenu. A Barack Obama aj podniká zásadné kroky na zmenu situácie doma i v zahraničí. S jemu vlastnou ľahkosťou odoláva pritom mediálnym útokom americkej pravice, ktorá ho nálepkuje ako marxistu. Presadil sťahovanie vojsk z Iraku a dokonca ohlásil možnosť rokovania s umierneným krídlom afgánskeho hnutia Taliban. Pochopil totiž, že ani v Afganistane sa vojensky vyhrať nedá. Pozval Irán na medzinárodnú konferenciu, jeho diplomati rokovali v Damašku, v hlavnom meste Sýrie, čo by ešte pred pár mesiacmi bolo nemysliteľné. Namieto použitia vojenskej sily, posiela do poľa diplomaciu. To je najpodstatnejší rozdiel pri porovnávaní s jeho predchodcom v úrade. Dôveru sveta sa neusiluje získať tvrdou silou – hard power, ktorá bola vlastná Bushovi, ale používa soft power, kam patrí nielen diplomacia, ale aj opätovné ponúkanie amerického ideálu – kedysi vo svete pre mladých ľudí príťažlivýmého životným štýlom, hudbou, kultúrou. Pre Američanov navrhuje univerzálnu zdravotnú starostlivosť. Až 45 miliónov tamojších obyvateľov totiž nemá nijaké zdravotné poistenie, pretože si ho jednoducho nemôže dovoliť. Obama ruší aj Bushov zákaz na výskum kmeňových buniek, čo podľa vedcov môže pomôcť nájsť účinné prostriedky na liečbu smrteľných ochorení.


V inauguračnom prejave použil nový prezident slovné spojenie: „Amerika nemôže riešiť problémy sveta sama, ale bez Ameriky sa svetové problémy vyriešiť nedajú.“ To sú slová odvážneho muža, prezieravého vodcu, ktorý veľmi dobre chápe, že v dnešnom svete, kde sú mocné štáty ako Rusko a Čína, Spojené štáty americké nemôžu diktovať globálny vývoj. To nie je priznanie prehry, ale uvedomenie si novej skutočnosti.


Viaceré signály zatiaľ poukazujú na možnosť, že nová Amerika s novým vodcom môže postupne navodiť vo svete novú atmosféru. Určite sa to nezaobíde bez omylov. Medzi ne možno zaradiť Obamov nešťastný výrok o tom, že nedovolí, aby sa raz Jeruzalem rozdelil. Teda, aby sa jeho arabská východná časť stala hlavným mestom štátu Palestína. Ak terajší americký prezident jedného dňa naplno pochopí krivdy, ktoré Palestínčanom spôsobuje Izrael, ak prestane podporovať izraelskú okupáciu palestínskej pôdy a vloží energiu do založenia nezávislého a suverénneho Palestínskeho štátu, môže sa stať veľkým prezidentom a vojsť nielen do americkej, ale aj do svetovej histórie.



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.