Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Ak sa nič nezmení, kríza sa vráti

Slovensko, 13. 10. 2009 (Verejná správa 20/2009)



Presne pred rokom v septembri 2008 skrachovali americké hypotekárne agentúry Fannnie Mae a Freddie Mac. Ich pád odštartoval kolaps veľkých amerických a následne aj európskych bánk. Začala sa druhá najväčšia svetová hospodárska kríza v dejinách ľudstva. Ekonómovia, bankári a vlády jednotlivých krajín boli nútení pri rátaní škôd opustiť číselný rad miliárd a prejsť na bilióny amerických dolárov. Ľudstvo sa začalo obávať o budúcnosť.


Do boja proti kríze vytiahli vtedy vlády najťažšie kalibre. Americká vláda prestala brať ohľad na federálny rozpočet, európske vlády sa zriekli Paktu rastu a stability.


V poslednom období si však krízou unavení ľudia a výrobné podniky želajú počuť a čítať dobré správy. Časť svetových ekonómov podporovaná masovokomunikačnými prostriedkami vychádza v tomto smere ľuďom v ústrety. Populisticky začali považovať za dobré aj ekonomické ukazovatele, ktoré sú v skutočnosti iba menej zlé. Napríklad hrubý domáci produkt nášho najdôležitejšieho obchodného partnera – Nemecka, vzrástol oproti predchádzajúcemu štvrťroku o tri desatiny percenta, pričom po vyše jedenásť percentnom páde proti predchádzajúcemu štvrťroku o 2,2 percenta štvrťročne narástol aj slovenský HDP.


Je to koniec hospodárskej recesie? Podľa mnohých analytikov iba v tom prípade, ak si recesiu slepo zadefinujeme ako dva po sebe idúce štvrťroky klesajúceho HDP. Štvrťrok s rastom HDP v strede recesie nie je totiž ničím nezvyčajným. Navyše, oficiálny rast kľúčových európskych ekonomík treba vidieť triezvymi očami. Za kladnými čísla je totiž nepriesvitná opona rôznych dočasných vládnych intervencií do ekonomík.


Chyby sa opakujú


Uvedomujú si to poprední nemeckí ekonómovia, ktorí v časopise Die Welt v komentári k súčasnému stavu nemeckej a svetovej ekonomiky upozornili na dôležitý fakt: ekonomika síce znovu rastie, ale dôležité reformy, ktoré by mali zamedziť podobným krízam, sa doteraz neuskutočnili. Banky sa dopúšťajú rovnakých chýb ako v minulosti. A čím rýchlejšie bude hospodárstvo rásť, tým ťažšie sa budú nevyhnuté reformy presadzovať.


Podľa triezvo uvažujúcich ekonómov sa stačí pozrieť na slovník bankových úradníkov, a hneď je jasné, že sa nálada od základu zmenila. Zabudlo sa na výraz „vaňa“, ktorý mal opticky predstavovať pomerne prudký pokles ekonomiky, potom dlhé obdobie stagnácie na nízkej úrovni, a napokon jej rast. Teraz sa ako symbol vyjadrenia situácie používa písmeno V, ktoré vyjadruje prudký prepad a následne silný rast ekonomík bez obdobia stagnácie. Je to do ružova zafarbená ilúzia. Neuplynul totiž ani rok odvtedy, čo vlády miliardovými balíkmi zachraňovali svoje ekonomiky a najmä bankový sektor. V Nemecku dosiahla suma vyčlenená na záchranu bánk 500 miliárd eur. Úrokové sadzby centrálnych bánk sú už dnes také nízke, že už nižšie byť nemôžu. „Netreba, aby sme klamali sami seba. Rozpočtová a peňažná politika vlád zostáva v krízovom stave aj napriek tomu, že niektoré kvietky konjunktúry všeličo zakrývajú. Na jednej strane je to dobré, lebo sebaistota je naliehavo potrebná, na druhej strane sa s touto situáciou vynárajú problémy, ktoré v minulých mesiacoch viedli ku katastrofe a teraz sa dostávajú do pozadia. Ak sa nič nezmení, začne sa pripravovať pôda pre ďalšie krízy,“ píše Die Welt.


Manažérske mechanizmy pretrvávajú

Jasné dôkazy o tom podáva finančná sféra. Ceny akcií a surovín znovu dynamicky rastú. Úverové ústavy ako Deutsche Bank opäť dosiahli miliardové zisky. Avšak mechanizmy, vďaka ktorým sa k nim dopracovali, zostali tie isté ako pred krízou. Investičné banky v prvom polroku vytvorili veľkú časť ziskov rizikovými investíciami. A na riziká sa orientovali programovo. Využívali najmä štátne obligácie, o ktorých sa vie, že sú veľmi rizikové a nezaručujú dlhodobý úspech.


V Európe a v Amerike znovu začali prudko rásť aj odmeny bankárov. Vysoké bonusy vraj potrebujú banky na to, aby získali najlepšie mozgy sektoru, ktoré úverovým ústavom zabezpečia rýchly a tučný zisk, lebo v opačnom prípade by sa zhoršila konkurencieschopnosť bánk krajiny. Jedinou nádejou na pokračovanie v prísnom kurze sú veľmi ostré slová o bonusoch, ktoré vyslovil americký minister financií Timothy Geithner, ale aj tie nezostanú zrejme ničím iným len verbálnymi hrozbami.


Vznik nových rizík


Centrálne banky musia dokázať, že sa poučili z predchádzajúcich chýb. Nízke úroky boli správnym receptom na boj s krízou, ale súčasne vytvárajú aj nové stimuly pre výstrelky na finančných trhoch. V sektore štátnych obligácií, na akciových trhoch alebo v obchode so surovinami sa formujú nové bubliny. Otázkou je, či centrálne banky na celom svete budú mať dosť odvahy, aby zvýšili úrokové sadzby, keď sa hospodárstvo stabilizuje. Die Welt o tom pochybuje a dodáva, že sa súčasná finančná a hospodárska kríza končí prirýchlo na to, aby sa vypracoval spoľahlivý systém, ktorý by mal preventívny protikrízový účinok. Nemecko je tesne pred parlamentnými voľbami. „Nová spolková vláda, ktorá sa po nich vytvorí, by mala pokladať za svoju prioritu presadzovať v zahraničí reformy finančných trhov,“ píše Die Welt. Doma by však malo byť jej úlohou dosiahnuť to, aby sa prebytok zahraničného obchodu viac prejavil pri podpore hospodárskeho rastu. V minulosti to bolo totiž tak, že ťažko zarobené miliardy, ktoré priniesli nemeckí exportéri, premrhali malé nemecké krajinské banky investíciami do „cenných“ papierov amerických hypotekárnych ústavov.


Neodôvodnený optimizmus


Každá panika vo finančnom svete má jednoznačný dôsledok na objemy poskytovaných úverov, ktoré logicky klesajú. Pri poklese objemu nových úverov sa pomaľuje aj chod ekonomiky. Nastáva recesia, zostup medzinárodného obchodu, narastá nezamestnanosť.


Ľudia očakávajúci dobré správy a časť ekonómov, ktorí za každú cenu šíria optimizmus, by mali zabudnúť na teoretické definície recesie a pozrieť sa skutočnosti priamo do očí. Ekonómovia Slovenskej akadémie vied hovoria, že problémy, ktoré spôsobili súčasnú finančnú a ekonomickú krízu, sú stále prítomné. Počet nesplácaných hypoték v USA prudko rastie, ceny nehnuteľností pokračujú v páde, americkí a európski spotrebitelia šetria, firmy tvoria „zisky“ prepúšťaním ľudí a nie zvyšovaním tržieb, zadlženosť verejných financií európskych vlád prudko rastie, banky sú s odpisovaním strát len na začiatku. Americký federálny rozpočet mal obdobnú výšku schodku štátneho rozpočtu v roku 1942. Navyše Čína – vlastník najväčších dolárových rezerv na svete – začala nafukovať ďalšiu bublinu, ktorá skôr či neskôr praskne. Rok 2009 nie je zďaleka posledným rokom ofenzívy proti veľkej hospodárskej depresii. Zlepšenie situácie vo veľkej miere súvisí len s vládnou pomocou ekonomike po celom svete. Vojna s nahromadenými dlhmi bude zdĺhavá a namáhavá. Obrovské deficity z minulosti si obyvatelia rozvinutých krajín určite odtrpia použitím nevyhnutného a účinného ekonomického nástroja: zvýšenými daňami a rastom odvodov.


Alexander SOTNÍK



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.