Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Kedy je nárok na invalidný dôchodok

Slovensko, 19. 10. 2009 (Verejná správa 21/2009)



Právo na zabezpečenie občana v prípade zhoršeného zdravotného stavu je základným právom v zmysle článku 39 Ústavy Slovenskej republiky, podľa ktorého má občan právo na primerané hmotné zabezpečenie v starobe, pri nespôsobilosti na prácu, ako aj pri strate živiteľa. Podrobnosti o tomto práve ustanovuje zákon. V praxi však často vzniká problém s posudzovaním zdravotného stavu.


Občania sa domnievajú, že pri dlhodobej dočasnej pracovnej neschopnosti majú nárok na invalidný dôchodok aj bez toho, aby oň požiadali. Sú aj takí, ktorí o posúdenie zdravotného stavu žiadajú verejného ochrancu práv. Nesprávne sa ďalej domnievajú, že verejný ochranca práv dokáže pri rozhodovaní o nároku na invalidný dôchodok zmierniť tvrdosť zákona. Nízka úroveň právneho vedomia spôsobuje v sociálnej oblasti veľa problémov.


Rozsah sociálneho poistenia, ktorého účelom je riešiť ústavou definované sociálne situácie a primerane zabezpečiť občana v starobe, pri nespôsobilosti na prácu, ako aj pri strate živiteľa vymedzuje Zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov.


Pri nespôsobilosti na prácu je invalidné poistenie súčasťou dôchodkového poistenia. Je to poistenie pre prípad poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobého nepriaznivého zdravotného stavu poistenca a pre prípad úmrtia. Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, ktorý spôsobuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie ako jeden rok. Invalidným sa poistenec stane vtedy, ak má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.


Ukazuje sa, že mnohým občanom chýbajú informácie o tom, kto je oprávnený posudzovať ich zdravotný stav. Posudzovanie dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu a poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť (posudzovanie invalidity) patrí do pôsobnosti lekárskej posudkovej činnosti dôchodkového poistenia, ktorú vykonáva posudkový lekár sociálneho poistenia miestne príslušnej pobočky Sociálnej poisťovnepri osobnej účasti poistenca. Posudzovanie dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu sa vykonáva len v rámci konania o dôchodkovú dávku, a to výlučne na základe žiadosti poistenca.


Pri zisťovaní invalidity sa posudzuje dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť podľa zákona o sociálnom poistení. Po posúdení invalidity sa žiadosť občana postupuje na rozhodnutie do ústredia Sociálnej poisťovne. Vznik nároku na invalidný dôchodok je ďalej podmienený získaním potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia, ktorý je upravený v zákone o sociálnom poistení. U vedené podmienky musí občan splniť súčasne. To znamená, že podľa posudku sa stal invalidom a ku dňu vzniku invalidity získal potrebný počet rokov dôchodkového poistenia, nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok a nepoberá predčasný starobný dôchodok.


Prax je však taká, že ak je občanom žiadosť o invalidný dôchodok zamietnutá z dôvodu, že nie sú invalidní, žiadajú o posúdenie zdravotného stavu verejného ochrancu práv. Žiadajú nás aj o zmiernenie tvrdosti zákona v prípadoch, keď im je žiadosť o invalidný dôchodok zamietnutá preto, lebo nespĺňajú podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia. V ťažkých životných situáciách sa obracajú na verejného ochrancu práv aj so žiadosťami o zmenu zákonných ustanovení.


Takúto pôsobnosť verejný ochranca práv nemá. Na základe podnetov viacerých občanov sme však dospeli k záveru, že treba vytvoriť osobitnú nezávislú inštitúciu, ktorá by posudzovala zdravotný stav občanov a vykonávala by posudkovú činnosť komplexne, či už na posúdenie nároku na dôchodok, alebo na posúdenie iných nárokov v oblasti sociálnej pomoci. Viacerí občania namietajú, že z hľadiska objektívnosti nie je správne, aby ich zdravotný stav posudzovali tí istí zamestnanci, ktorí zároveň rozhodujú o ich nárokoch na jednotlivé dávky.


Problémom je aj to, že občania nerozlišujú medzi posudzovaním zdravotného stavu na účely invalidity (percentuálnym vyjadrením miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť) a posudzovaním zdravotného stavu na účely priznania ťažkého zdravotného postihnutia (percentuálnym vyjadrením miery funkčnej poruchy), ktoré vykonávajú dve rôzne pracoviská: Sociálna poisťovňa a úrady práce, sociálnych vecí a rodiny. Verejný ochranca práv na tento problém dlhodobo upozorňuje tak zákonodarnú, ako aj výkonnú moc. Žiada tiež, aby do zákona o sociálnom poistení bolo opäť zavedené ustanovenia o odstránení tvrdosti zákona.


Taťana SPIŠIAKOVÁ



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.