Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Zmeny v oblasti invalidných dôchodkov

Slovensko, 30. 11. 2009 (Verejná správa 23/2009)



Právo na primerané hmotné zabezpečenie v starobe a pri nespôsobilosti na prácu, ako aj pri strate živiteľa je zaručené Ústavou Slovenskej republiky. Toto sa vzťahuje i na občanov rôzneho veku, ktorí sa pre zlý zdravotný stav nemôžu plnohodnotne zapojiť do pracovného procesu a uchádzajú sa o invalidný dôchodok.


Invalidný dôchodok je dávka dôchodkového poistenia zabezpečujúca občana, ktorý má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Ďalšou podmienkou vzniku nároku na invalidný dôchodok je získanie určitého počtu rokov dôchodkového poistenia v závislosti od dosiahnutého veku a zároveň nesplnenie podmienok nároku na starobný dôchodok alebo nepriznanie predčasného starobného dôchodku.


V praxi majú problém najmä občania nad 28 rokov, ktorí na priznanie invalidného dôchodku potrebujú získať päť rokov dôchodkového poistenia v období desiatich rokov pred vznikom invalidity. Sú to zvyčajne roky, keď pre nepriaznivý zdravotný stav nemajú šancu túto podmienku splniť. Verejný ochranca práv sa stretol aj s prípadom, keď občanovi do vzniku nároku na túto dôchodkovú dávku chýbalo päť dní. Týkalo so to aj vdov, vdovcov a sirôt, ktorých nároky na vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok a sirotský dôchodok boli závislé od poberania invalidného dôchodku zomrelým alebo od toho, či získal potrebný počet rokov dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok. Keďže súčasná právna úprava nepozná inštitút „odstránenia tvrdosti zákona“, viacerí občania sa pri takto nastavených pravidlách ocitli v ťažkých životných situáciách a hľadali pomoc u verejného ochrancu práv. Ten zákonodarnú iniciatívu síce nemá, ale poslancom Národnej rady SR v pravidelných správach o svojej činnosti takéto problémy avizoval a nabádal ich na zmenu.


Novela zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov účinná od 1. januára 2010 prináša zmenu počtu rokov dôchodkového poistenia potrebných na vznik nároku na invalidný dôchodok. Poistencov rozdeľuje do iných vekových kategórií ako doteraz a určuje počet rokov dôchodkového poistenia, ktorý musia pre vznik nároku dosiahnuť. Napríklad u poistenca od 24 do 28 rokov sú to najmenej dva roky dôchodkového poistenia a u poistenca nad 45 rokov dokonca 15 rokov dôchodkového poistenia, čiže rovnaký počet rokov ako vyžaduje zákon na vznik nároku na starobný dôchodok. Potrebná doba poistenia sa síce zvýši, no vo všetkých prípadoch sa bude zisťovať z celého obdobia pred vznikom invalidity.


V prechodných ustanoveniach zákona o sociálnom poistení k zmenám účinným od 1. januára 2010 pamätal zákonodarca aj na poistencov, ktorým podľa predpisov účinných do tohto dátumu nevznikol nárok na invalidný dôchodok alebo na čiastočný invalidný dôchodok preto, že nezískali potrebný počet rokov dôchodkového poistenia. Ak takýto poistenec medzičasom nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok, môže opätovne požiadať o invalidný dôchodok. Sociálna poisťovňa znovu posúdi jeho dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a rozhodne o nároku na invalidný dôchodok a jeho výške podľa predpisov účinných od 1. januára 2010. Počet rokov dôchodkového poistenia sa tak bude zisťovať z obdobia pred dňom, od ktorého bol určený vznik invalidity po 31. decembri 2009. Ak po takomto posúdení dlhodobo nepriaznivého stavu je poistenec uznaný invalidným, vznik invalidity sa znovu určí najskôr od 1. januára 2010 a invalidný dôchodok sa prizná odo dňa vzniku invalidity, teda najskôr od 1. januára 2010.


Táto zmena pomôže odstrániť situácie, keď občanovi s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť aj o viac ako 70 % nevznikol nárok na invalidný dôchodok, pretože nesplnil potrebnú dobu dôchodkového poistenia. V súčasnosti totiž v našom sociálnom systéme neexistuje komplexné a systémové riešenie finančnej podpory ľudí, ktorí z dôvodu zhoršeného zdravotného stavu sú dlhodobo neschopní zarábať si na vlastné živobytie a nevznikol im nárok na invalidný dôchodok.


Otvorené však zostanú prípady vdov, vdovcov a sirôt, ktorým nárok na pozostalostné dôchodky nevznikol podľa predpisov účinných do 1. januára 2010 preto, že zomrelý člen rodiny nedosiahol potrebný počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok. Logicky nie je možné prehodnocovať k 1. januáru 2010 splnenie podmienok vzniku nároku na invalidný dôchodok u občana, ktorý už zomrel. Podľa môjho názoru by však zákon mohol dať možnosť pozostalým po poistencovi, ktorý podľa predpisov účinných do 31. decembra 2009 nezískal potrebný počet rokov na vznik nároku na invalidný dôchodok, aby po opätovnom podaní žiadosti o vdovský, vdovecký či sirotský dôchodok boli ich nároky posúdené podľa zákona účinného od 1. januára 2010. Jedinou podmienkou, ktorá by sa pri týchto žiadostiach posudzovala, by bolo získanie počtu rokov dôchodkového poistenia u nebohého podľa predpisov účinných od 1. januára 2010 a pozostalostné dôchodky by sa členom jeho rodiny priznávali tiež až od 1. januára 2010.


Marcela ECKEROVÁ




Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.