Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Didiho stavebnica paralelného sveta

Slovensko, 30. 11. 2009 (Verejná správa 23/2009)



Nielenže všetky slová sú tajomné, ale tajomný je najmä svet, ktorý sa z týchto slov skladá. Hoci práve mimo slov je každý svet pre nás načisto nedostupný. Akoby zakliaty sám v sebe. Existujúci nielen mimo hraníc poznania, ale aj prostého ľudského dotyku.


Aby toto uchopenie bolo vôbec možné, je nevyhnutné vytvoriť akýsi základný slovný substrát, slovné tkanivo, ktoré by bolo pevnejšie ako dlhodobo rozprávaním a ústnym sprostredkovaním ustavične sa meniaca štruktúra príbehov, legiend a mýtov, ktoré sú závislé od individuálnej alebo kolektívne obmedzenej pamäti. Lebo práve táto ústne sprostredkovaná pamäť obmedzeného počtu danej komunity môže časom zlyhávať, ba aj zaniknúť. Každé spoločenstvo, osada, kmeň, ale i etnikum preto postupne hľadá a objektivizuje svoj zážitkový, zvykový i rituálny substrát a snaží sa ho petrifikovať. Uchopiť skúsenosť generácií do pevného tvaru, do možnej a opakovateľnej prenosnosti, ktorá by mu zaručovala stálosť v rovine sémantickej, estetickej a mravnej.


Takýmto prvolezeckým pokusom je rozhodne aj druhá prozaická knižka Ľudovíta Didiho Cigánkina veštba (Slovart, Bratislava 2008). Didi v nej prehlbuje svoju prozaickú skúsenosť z predchádzajúcej knižky Príbehy svätené vetrom z dielne toho istého vydavateľa. Súčasne kladie aj vážny uholný kameň do základov rómskej literatúry na Slovensku. Po vážnom vstupe Dezidera Bangu do oblasti poézie, Eleny Lackovej do oblasti rozprávok a povestí, ale v poslednom čase i Ladislava Tavaliho, dotvára Didi žánrovú paletu rómskej literatúry o žáner poviedky a románu. Didi tak v predchádzajúcej knižke Príbehy svätené vetrom, ako aj v románe prezentuje svet Rómov nielen z pozície ich autentického sveta, ale posúva ho do interaktivity so svetom „gádžov“, poukazuje na vážne sociálne väzby medzi rómskou komunitou a majoritnou spoločnosťou. Vníma aj možné diskrepancie, vyplývajúce z odlišnosti oboch kultúr a predostiera nám ich s množstvom protirečení, ktoré nám môžu ozrejmiť mentalitu rómskej komunity hlbšie než akékoľvek štatistické údaje.


Dva základné póly Didiho prítomného prozaického textu oscilujú v dvoch najzákladnejších románových motívoch: v láske a smrti. Pričom všetko je sýtené obrovskou presilou až vizuálnej farebnosti. Reálny svet je pospletaný so svetom nielen vizualizovaných snov, ale sny sú posunuté priamo do reality, často hmatateľnej, niekedy aj krutej. Láska nemáva priveľmi ďalekú cestu od nadzemského šťastia a nehy ku krutosti, nenávisti a násiliu. Didiho hrdinovia akoby neprijímali pokoru, dosť často sú náchylní k rýchlym riešeniam konfliktov a premýšľajú o veciach až vtedy, keď sa tieto veci stanú. Silvestrov život sa odvíja v rovine ohňa, ktorý sa ohňom aj zákonite končí. Fakticky zažíva chvíle šťastia, ale roky múk. Iskra nádeje však prebleskuje vo vyhliadke, že po ňom zostáva niečo z neho v jeho synovi, čo prekračuje fatálnosť cigánkinej veštby.


Odhliadnuc od tohto fatálneho rámcovania celého príbehu a od trocha nejasných časových súradníc (čo sa malo zachytiť pri dôslednom redigovaní textu) je Didiho prozaický výkon vážny a naozaj prvolezecký. Sme radi, že sa zaradil svojou tvorbou k zakladateľským zjavom rómskej literatúry a rovnako vítame aj jeho nezameniteľný hlas v rovine slovenskej prózy. Sme radi, že je platným a plnohodnotným členom nášho Spolku slovenských spisovateľov.


Ján TUŽINSKÝ



Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.