Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

To isté videné rovnako i rozdielne

Slovensko, 18. 2. 2010 (Verejná správa 2/2010)



Na knižný trh koncom minulého roka prišla publikácia Dušana Spáčila, Karla Sýsa a kolektívu ďalších autorov Viděno deseti s podtitulom Rozhodující události mocenského zvratu v roce 1989 očima klíčových osobností z obou stran politického spektra (Vydavateľstvá Bondy, Polart a Futura, Praha 2009, 200 strán ). Nepochybne prispeje do diskusie o pozadí a priebehu zmeny spoločensko-ekonomického systému s patričným odstupom.


  Prináša i viacero prekvapení, z ktorých uvediem aspoň niektoré. Prvýmje zhoda prednovembrových najvyšších predstaviteľov KSČ v tom, že Michail Gorbačov priamym a opakovaným tlakom zabezpečil zvolenie Václava Havla za prezidenta ČSSR komunistickými poslancami vo Federálnom zhromaždení. Tým zároveň zmaril prezidentské ambície Alexandra Dubčeka a iných uchádzačov o prevzatie moci spomedzi predstaviteľov obrodného procesu z roku 1968 – pôsobiacich či už v domácom prostredí alebo v exile. Druhým je fakt, že významní protagonisti zodpovednej politickej hry boli a sú egocentricky zahľadení do svojich činov a zásluh. Z reality a z poznatkov iných vnímajú len tie časti, ktoré im vyhovujú.


  Prekvapuje aj čudná až záhadná neinformovanosť podaktorých vrcholných reprezentantov KSČ, ktorí akoby sa až nedávno dozvedeli o rokovaní tajomníka ÚV KSČ Jozefa Lenárta, prvého námestníka federálneho ministra vnútra Alojza Lorenca, vedúceho oddelenia štátnej administratívy ÚV KSČ Rudolfa Hegenbarta a ďalších vysokých oficiálnych československých predstaviteľov s veľvyslancami rozhodujúcich krajín NATO, ktoré sa uskutočnilo v auguste 1989 v pražskom hoteli Paríž. Pritom fotografie z tohto stretnutia a jeho popis sú dostupné i verejnosti.


Nemilým prekvapením je, že dianie v Československu bez ohľadu na jeho jednotlivé vývojové etapy českí prominenti všetkých politických strán a ideologických zafarbení vnímajú len v reláciách Prahy a v korelácii k Moskve či iným veľmocenským centrám. Akoby naozaj nikto z nich nikdy nebral vážne citlivý vzťah Čechov a Slovákov v rovine dvoch rovnocenných partnerských národov. Pritom práve tento aspekt predstavoval dôležitú dimenziu existencie spoločného štátu, čo potvrdil aj vývoj po roku 1989.


  Čitateľa môže šokovať doteraz pretrvávajúce pohrávanie sa na oboch extrémnych krídlach politického spektra s možnosťou silového riešenia v roku 1989 a dokonca i neskôr. Také riešenie by s veľkou pravdepodobnosťou viedlo k občianskej vojne, minimálne k nekontrolovateľnému konfliktu na politickej scéne, vrátane možnosti internovania i fyzickej likvidácie stúpencov súperiacich blokov, prípadne by vyústilo do medzinárodnej izolácie štátu.


  Už notorickým je potvrdenie, že vedúce garnitúry Československa v podstate nerobili vlastnú politiku, vždy ju len odčítali z úst determinujúcich zahraničných lídrov. Preto nádeje vedúcich osobností KSČ spočívali vo výmene perestrojkovej garnitúry v Moskve, na čo však nemali nijaký vplyv. Mentalita napodobovania politiky sa medzičasom prejavuje v rovnakom konaní ponovembrových politických elít, ktoré ju pre zmenu odčítavajú z úst amerických vodcov.


Jedinečnosť knihy a jej poslania však predovšetkým tkvie v sústredení protichodných svedectiev aktérov spoločenského diania v roku 1989. Sprístupňuje tak cenný materiál nielen pre úzky okruh odborníkov, ale aj pre širšiu skupinu záujemcov, ktorí sú schopní i ochotní premýšľať o hlbších príčinách a vrstvách dejinného smerovania. (Poznámka redakcie: V rubrikách Rozhovor a Zahraničie v tomto čísle publikujeme dva materiály, ktoré sú v knihe obsiahnuté).


Pavol JANÍK




Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.