Banskobystrický kraj   Bratislavský kraj   Košický kraj   Nitriansky kraj   Prešovský kraj   Trenčiansky kraj   Trnavský kraj   Žilinský kraj
 VYBERTE KRAJ
Sekcie E-OBCE.sk

Fórum

Firmy v obciach a mestách

Fotogaléria Slovenska

Erby slovenských obcí a miest

Naša ponuka pre obce a mestá

Cenník reklamy na stránke E-OBCE.sk

Úplný zoznam obcí Slovenska

Kontakt



Inzercia

plusPridať nový inzerát


Odkazy na iné stránky

Dochádzkový systém Dochadzka.net <<

Dochádzkový systém Biometric.sk <<



TERRA GRATA, n.o. TOPlist
TOPlist
Signatár Európskej charty bezpečnosti premávky na ceste

Počet sekcií:
11788

Počet fotografií:
9381

 

 

 

Kukučínovský rok oravskej Jasenovej

Slovensko, 25. 3. 2010 (Verejná správa 6/2010)



Jasenová dala slovenskému národu niekoľko významných osobností. Z rozvetvenej rodiny Bencúrovcov pochádzal okrem Martina Kukučína historik a právnik Jozef Bencúr. Treba spomenúť lingvistu a historika Ctibora Zocha, ktorý je tu aj pochovaný. Pôsobil tu básnik a literárny kritik Štefan Krčméry aj publicista a národovec Juraj Janoška. Dominantnou osobnosťou však zostáva Kukučín so svojimi nezabudnuteľnými novelami z prostredia slovenskej dediny. V súčasnosti je už v plnom prúde príprava osláv 150. výročia narodenia tohto velikána a na obecnom úrade je mimoriadne živo.


Vízia útulnej dediny


Adiministratívne srdce Jasenovej nie je akurát v strede, ale je situované na námestíčku pred vstupom do obce. Tak ako na mnohých domoch a iných verejných budovách vidno na ňom rukopis obnovy. Nedávno tu vymieňali okná, čo na chladnej Orave predstavuje dôležitý úsporný krok. výmene okien. Už druhé volebné obdobie tu úraduje starosta Rajmund Bradík. Jeho rodokmeň po matke sa vinie k Bencúrovcom, narodil sa však v moravskom Kroměříži a na Oravu do Jasenovej prišiel v roku l965. Návrat s mamičkou do jej rodiska komentoval príslovím „kde sa liahneš, tam sa tiahneš“. Z 53-ročného starostu cítiť, že je na svoju obec hrdý a ako mu záleží na tom, aby bola už na prvý pohľad teplejšia, útulnejšia, skutočne domácka. Podmaní si vás i svojou zhovorčivosťou: je to skutočne človek s darom reči, dobrý partner do dialógu i polemiky.


Keď sa rozhodol postaviť sa na čelo obce, spoliehal sa na svoje organizačné a riadiacimi schopnosti, ktoré si chcel vyskúšať aj v podstatne náročnejšej funkcii. Nič nechce ostať dlžný Martinovi Kukučínovi a jeho viere, že slovenská dedina sa raz dokáže vymaniť z biedy a zaostalosti. Jasenová z roka na rok rastie do krásy a jej viac ako štyristo obyvateľov si zakladá nielen na hrdom štíte, ale i na osobnom prínose k jej obnove a budovaniu. Lebo tu nezhasol elán z niekdajších brigádnických akcií pod známym heslom „Z“. Je to veľmi cenný ľudský kapitál, o ktorý sa môže opierať starosta s malým, ale iniciatívnym a odborne zdatným zastupiteľstvom.


Dve stránky histórie


Korene Jasenovej siahajú do prehistórie, čo potvrdili mnohé archeologické nálezy. Písomne potvrdená história obce sa začína v štrnástom storočí. Prvými osadníkmi sa stali zemani z Liptova. Pamiatkou na nich sú už len vyblednuté rodokmene. Hmotnú podobu si zachoval prakticky iba novovek.


V roku 1798 si Jasenovčania postavili prvú školskú budovu, ktorá sa stala centrom duchovného i náboženského života obce. Medzi nesporné dominanty sa radí evanjelický kostol, ktorého základný kameň posvätil 1. mája 1835 za veľkej účasti obyvateľstva leštinský kňaz Samuel Reviczký. Za osemnásť mesiacov už slúžil svojmu účelu. Pôvodné obyvateľstvo je evanjelického vierovyznania, pretože v čase protireformácie sa dolnooravské obce okolo Veličnej do katolíckej cirkvi nevrátili. Po dvesto rokoch si občania spomenuli na obetavosť svojich predkov a kostol svojpomocne zrekonštruovali. Do zbierky na jeho obnovu prispeli podnikatelia, spolky, združenia, organizácie, ale i jednotlivci. Okolo kostola sa rozkladá park a v ňom zadumaný Martin Kukučín, ako ho spodobil sochár Ján Kulich.


Jasenovská história eviduje nejednu svetlú i temnú kapitolu. Tak napríklad, z iniciatívy miestneho učiteľa Jána Vávru, miestneho farára Miloslava Krčméryho a Ivana Pivka vznikol v obci v roku 1897 Gazdovsko – potravný spolok. Jeho členovia si postavili prvý obecný obchod a prvý valcový mlyn na Orave. Napriek tomu, že obec je počtom obyvateľov malá, prvá svetová vojna ju veľmi kruto poznamenala. Z frontu sa nevrátilo až devätnásť mužov a na ich počesť bol vybudovaný pamätník.


Primát patrí Kukučínovi


Najvýznačnejšie miesto však patrí Martinovi Kukučínovi, vlastným menom Matejovi Bencúrovi, ktorý predtým, než v Prahe vyštudoval za lekára, pôsobil v obci ako učiteľ a tu napísal aj svoje prvé poviedky. Ešte v roku 1960 ministerstvo kultúry jeho rodný dom odkúpilo od potomkov a zriadilo v ňom pamätnú izbu. Žijúcim potomkom štát postavil nový rodinný dom. Pamätná izba patrí Oravskému múzeu a ročne ju navštívi desať až dvanásťtisíc ľudí.


S vďakou a úctou k tomuto rodákovi sa prezentovali traja súrodenci Holubyovci z Košíc, ktorí po návšteve jeho rodného domu rozhodli sa obci venovať súborné dielo Martina Kukučína vydané Maticou slovenskou pred druhou svetovou vojnou.


Slovenského literáta a lekára si veľmi vážia aj v Chorvátsku. Pozornosť mu venujú predovšetkým krajania. V máji 2008 pri príležitosti 80. výročia úmrtia spisovateľa usporiadali v Lipiku a Pakraci z iniciatívy nášho veľvyslanca v Záhrebe Dni Martina Kukučína. Zúčastnili sa na nich primátori a starostovia slovenských a chorvátskych miest a obcí, kde Kukučín pôsobil. Rok predtým, v septembri 2007, sa na revúckej radnici stretli predstavitelia Jasenovej, Kláštora pod Znievom, Pakraca, Lipiku a Selce a v prítomnosti prezidenta Ivana Gašparoviča podpísali zmluvu o spolupráci.


Pravidelne každý rok sa uskutočňujú výmenné pobyty detí a dospelých. Chorváti sa chodia v januári lyžovať na Kubínsku hoľu a Jasenovčania v lete kúpať na ostrov Vir. Chorvátske deti majú už tohtoročný januárový lyžiarsky pobyt na Kubínskej holi za sebou a po týždni odchádzali domov nadmieru spokojní. Starostovi Rajmundovi Bradíkovi sa priznali, že poznajú Kukučínov život a dielo na európskom kontinente, ale veľmi málo vedia o jeho pôsobení v Južnej Amerike. Spoločnými slovensko-chorvátskymi silami sa však bude dať vyplniť i táto medzera v poznaní.


Jasenovské priority


Kto sa rozhodne kandidovať na starostu, musí mať starostlivo premyslený program – čo najprv a čo potom, ale i to, čo keby. No a chcieť a vedieť ho naplniť tak, aby bolo spokojných čo najviac občanov. Rajmund Bradík za tie roky od mladosti až doteraz si vytvoril jasný obraz o tom, čo Jasenová potrebuje. Možno to niekoho prekvapí, ale v prvom rade chcel svoju obec poľudštiť, aby bola peknou a úhľadnou dedinkou. Spolu s piatimi poslancami si stanovil priority.


Chceli v prvom rade vybudovať chodníky. V obci nikdy neboli, pretože rozvoj motorizmu sa tu akosi oneskoril a na cesty sa pomestili všetci – chodci, bicyklisti i šoféri. Ako pribúdalo motorizovaných domácich i hostí, tak sa ukazovala aj potreba ich bezpečnosti. Potom okolo chodníkov vybudovali drevené zábradlia, pretože stredom obce preteká Jasenovský potok, aby doň ani náhodou nikto nepadol. Nemoderné a nevkusné kovové zvodidlá nahradili drevenými zábradliami. To drevo oteplilo komunikácie a vlastne ukázalo, ako blízko má Jasenová k prírode. Zhora pribudlo svetlo, zdola ubudlo vody a spevnela zem pod nohami. V obci vybudovali nové osvetlenie, zrekonštruovali miestne komunikácie a pripravujú sa na druhú etapu kanalizácie.


Ak niečo samosprávu trápi, tak je to absencia vlastnej základnej školy. Deti dochádzajú až do Vyšného Kubína. Nie je to len ich problém, ale aj všetkých okolitých malých obcí.



Družne a kultúrne


Jasenovčania sa ukázali nielen ako usilovní budovatelia, ale aj ako družný a spoločenský národ, ktorý sa vie kultúrne zabaviť. Ožil ochotnícky divadelný súbor, ktorý ročne naštuduje niekoľko divadelných hier, ale aj detský folklórny súbor Kukučka. Obidve telesá obetavo vedie Milota Kelčíková. Ich vystúpenia dávajú potrebné korenie kultúrnemu životu a najmä rámcujú všetky významné udalosti v obci.


Len nedávno vybudovali Športovo – relaxačné centrum - športovú halu s fitnes centrom, saunou a soláriom. Objekt vznikol z bývalého skladu spolku urbarialistov a obec ho vybudovala svojpomocne nákladom šesťdesiatšesťtisíc eur. Na jeho vnútorné vybavenie potrebujú ešte dvadsaťtisíc eur. Samospráva mala pritom na pamäti predovšetkým miestnu mládež, aby zmysluplne prežívala voľný čas a vyhla sa vysedávaniu v krčme a siláckym výstrelkom.


Problémom hlavne malých obcí je nedostatok finančných prostriedkov, čo brzdí rozvojové aktivity. Malé obce sú väčšinou zaradené mimo pólov rastu a ich šance získať prostriedky z eurofondov sú veľmi obmedzené. Napriek tomu v Jasenivej vybudovali toho dosť a obec sa postupne vzmáha. Možno by jej pomohlo prepojenie kultúrnej kukučínovskej tradície s výbornou polohou na vstupe do atraktívnej oblasti Chočských vrchov.


V obci nepôsobí veľa spolkov, združení, organizácií, ale samospráva si našla s nimi spoločnú reč. Veľmi dobre spolupracuje s Urbárskym spoločenstvom, ktoré má veľmi slušnú výmeru lesa i priaznivé hospodárske výsledky. Významne pomáha najmä pri budovateľských aktivitách obce poskytovaním mechanizmov a hlavne dreveného reziva, ktoré je veľmi dôležitým artiklom. Dobrými partnermi sú aj miestne poľnohospodárske družstvo a dobrovoľný hasičský zbor.


Jasenovský skanzen


Miestny občan 53-ročný murár Miroslav Mišek zriadil vo dvore svojho rodinného domu unikátnu rozsiahlu zbierku historických predmetov, ktoré postupne našiel na povalách rodinných domov. Sú to predovšetkým úžitkové predmety, v minulosti nevyhnutné a bežné v živote dedinčanov. Túto expozíciu možno bez rozpakov nazvať rodinným skanzenom. Reštaurovanie všetkých zhromaždených historických predmetov si vyžadovalo kus predstavivosti a hlavne fortieľa. Nebolo vôbec jednoduché jednotlivým predmetov znovu vdýchnuť dušu. Vo svojej práci chce aj naďalej pokračovať a zbierku ešte rozšíriť. Túto jeho snahu neocenil len starosta obce, ale aj predstavitelia okolitých obcí a návštevníci.


Miroslav Mišek chce svoj unikátny skanzen stále rozširovať. Napriek hospodárskej kríze neváhal obetovať vlastné finančné prostriedky na kúpu starých historických predmetov. Nebude to trvať dlho a tento skanzen sa stane vyhľadávanou raritou nielen na Orave, ale aj na Slovensku. Určite bude cieľom najmä školských výletov, ale aj dospelých pripomenie kus minulej histórie a života na Orave, tak ako to navždy urobil vo svojom diele Martin Kukučín.


Jozef MEDVECKÝ




Späť


Pridať komentár.

Komentáre
Komentár Meno
Dátum
Žiadny komentár nebol pridaný, vyjadrite svoj názor.
 

 

 
EFO, s.r.o. Územné plány NajNákup Panorámy, virtuálne prehliadky, virtuálne cestovanie Slovenskom MEEN Ludia a voda
 
  
  O projekte | Právne informácie | Kontakt | © 2006-2017 TERRA GRATA, n.o. vytvoril PROFIT PLUS, s. r. o.